BARBIE – Bästa Barbie-biroller och cameos rankade

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Rosa kapitalism regerar! Barbie spelade in 337 miljoner dollar i globala intäkter under premiärhelgen. Tillsammans med inkomsterna från Oppenheimer blev det en rekordhelg för Hollywood och biograferna som verkligen behövde en boost efter covid-19 pandemin.

Vi rullar ut den rosa mattan för Barbie i regi av Greta Gerwig och rankar några av de intressantaste, roligaste, knäppaste och bästa av alla cameos och supporting cast som dyker upp i Barbieland … Alla heter inte Barbie, så istället för bästa-Barbie-lista får vi väl kalla det här bästa-Mattel-leksak-lista … ?! Och vi spar det bästa till sist!
Barbiefilmen är enligt reklamen för alla som gillar Barbie och för alla som hatar Barbie … och kanske även för alla som är livrädda för Barbie (och Chucky och Megan och Annabelle …)

– Mystisk trollkarl som frestar en Ken …

Blinka och du missar det. Gå innan eftertexterna och du missar det. Det finns en bonusscen till Barbiefilmen där en mäktig trollkarl frestar en av alla Kens och erbjuder nyckeln till att ta över Barbieland … Trollkarlen ser ut som Skeletor från Masters of the Universe. Också från Mattel. Nyligen blev den nya ”Masters of the Universe” filmen skrotad (vill någon ha en ny ”Masters of the Universe” film UTAN Dolph Lundgren?). Mattel har just nu planer på HELA 45 NYA FILMER baserade på sina leksaker. Ska en eventuell framtida Barbiefilm användas som en inkörsport för att lansera en eventuell framtida Masters of the Universe film? Håller Mattel på att lansera ett Cineastiskt Universum med leksaker? Kan Barbie och Ken köra Hot Wheels tillsammans? Vet Mattel om att förkortningen MCU redan är tagen? Frågorna är många. Och ska du se Barbiefilmen … MISSA inte eftertexterna!

– John Cena som Merman Ken

Nej, det här är inte Merman från Masters of the Universe. Det här är Merman Ken med långt flygigt hår som bara plums dyker upp i vågorna i Barbieland. Och blir bjuden på bärs av Dua Lipas Mermaid Barbie. De kommer i alla fall inte att ha något problem med att få i sig varannan vatten …

– Sharon Rooney som Advokat Barbie …

Men visst är det en besvikelse att hon inte säger ”I am Legally Blonde” … Här har man missat öppet mål!

– Sophämtar-Barbies …

Det finns en liten armé av sophämtar-Barbies. Som tillsammans rullar iväg med rosa soptunnor. Som förmodligen är tomma. Dockorna tycks ju inte producera något skräp och gatorna är så rena att dockorna hade kunnat äta sin plastmat från dem.
Det finns även byggarbetsplats-Barbies. Alla Barbieyrken är inte sådana traditionella drömyrken – popstjärna, president, prinsessa, privatläkare (bara för att lista alla på p …) – som man skulle kunna tro efter en snabb titt i leksaksaffären. Där det finns flest prinsess-Barbies.

– Marisa Abela som Prinsessan Barbie

Säg Barbie och du tänker förmodligen på en prinsessa. Barbie har också spelat prinsessor (som Svanprinsessan och Rapunzel) i en hel del av de tecknade Barbiefilmerna. Självklart måste det finnas med minst en prinsessan Barbie i Barbieland! Och vi misstänker ju att Margot Robbie som kallas ”stereotypical Barbie” i själva verket är ”Queen Barbie”! Landets verkliga ledare och partyplanerare. Varje kväll är tjejfest med alla i hela landet på inbjudningslistan ….

– Issa Rae som President Barbie

USA har nu en kvinnlig Vice President – Barbieland har redan en kvinnlig president. Samma land kan alltså ha både prinsessor och drottningar och presidenter … Och när president Barbie borstar sitt lockiga hår så är borsten lika stor som hennes huvud! Sedan kan man ju fråga sig vem som egentligen är ledaren som räddar Barbieland när landets utopiska ideal hotas … jo, det är ”White Saviour Barbie”. Alltså Margot Robbies Barbie. President Barbie är egentligen inte speciellt viktig i filmen.

– Kate McKinnon som Weird Barbie

Konstiga dockan Weird Barbie har samma roll som Laurence Fishburne i ”The Matrix”. Välj mellan två piller, välj mellan två skor … ”The Matrix” var lättbegriplig och logisk i jämförelse med den här röran. Hur hänger världarna ihop egentligen? Och Weird Barbie har missat att massor av människor har högklackat i den verkliga världen (jag äger inte en enda sandal) och vem har bara en sko? Och när det gäller tesen om att ”ha blivit lekt med för mycket” — Weird Barbie ser egentligen ut som de flesta Barbies. Det är alla de andra Barbies i Barbieland som är konstiga, de ser alla ut som om de fortfarande är kvar i förpackningen. I verkligheten tappar Barbiedockor både armar och huvuden. Och sedan klickar ungarna på dem på andra Barbiedockor med annan hudfärg/plastfärg … Man ser mycket som är mer weird än weird Barbie som ”babysitter”.

– Alexandra Shipp som Writer Barbie

Publicerad och hyllad författare, vinner Nobelpriset i litteratur för sin bok … och blir sedan hjärntvättad och bara intresserad av att hylla Ken och att prata om Zach Snyders cut av ”The Justice League”. Ett litet metaskämt: Alexandra Shipp klädde ut sig till Wonder Woman i komedin ”Love, Simon” när det var Halloweenfest. Hon var jättebra som Wonder Woman! Hon hittade till och med på en egen Wonder Woman catchphrase.

– Ritu Arya som Journalist Barbie

Alla hennes skjutjärnsfrågor är i samma stil, ett inställsamt ”Hur kommer det sig att du är så underbar?”. Så ställer man politiker, domare och presidenter mot väggen! Och vinner Barbie-Pulitzerpriset! Jag väntar bara på att Janne Josefsson ska be att få intervjulektioner av Journalist Barbie och göra comeback i ”Uppdrag Granskning”.

– Rob Brydon som Sugar Daddy Ken

Sugar är en liten vit hund som ser ut som Milou. En terrier av något slag. Sugars husse blir alltså Sugar Daddy Ken … och denna docka har alltså funnits! Idag skulle ingen köpa en docka till sina små barn som heter Sugar Daddy. Hunden borde säljas separat!

– Dua Lipa som Mermaid Barbie

Dua Lipa spelar ALLA Mermaid Barbie i Barbieland. En Mermaid Barbie bor i Margot-Robbie-Barbies pool. Dua Lipa har även gjort musik till Barbiefilmen och det är ju passande … eftersom sjöjungfrur och sirener sedan långt tillbaka i historien har varit kända för att kunna förtrolla med sin skönsång. Mermaid Barbie hade gärna kunnat få ha en större roll. Hon är väl den enda av alla Barbies som inte oroar sig över de där högklackade skorna. (Vet INGEN Barbie om att ALLA Barbie-småsystrar, TRE stycken, har platta fötter?) Men … Vad är platta fötter mot fenor? Dua Lipa är också den enda som spelar flera olika Barbies. Det borde ALLA ha gjort. Med tanke på att 58 miljoner Barbies säljs årligen, och att alla i Barbieland tillhör en människa i den verkliga världen, så verkar Barbieland underbefolkat. ALLA skådespelarna borde ha spelat en massa olika men likadana Barbies. För liksom det finns flera Mermaid Barbies så finns det flera av alla Barbies. De är trots allt massproducerade.

– Margot Robbie som Ursprungs-Barbie

Margot Robbie spelar den stereotypa blonda moderna Barbie som bor i Barbies nya moderna drömhus i filmen, men hon dyker först upp i introt av filmen i en homage till Stanley Kubricks ”2001: A Space Odyssey” som den första ”vuxendockan” (man har helt glömt bort den tyska dockan Lili!) och sedan suggererar hon alla småflickor till att smasha sina fina dockor för att föräldrarna måste då köpa NYA leksaker (läs: Mattels produkter) istället …
Det blir ett onödigt grymt och brutalt dockmassmord! Dockor som mormorsmor ärvt och som föräldrar slitit i sitt anletes svett för att köpa! Och som borde ha ärvts vidare. Som i Maria Gripes ”Agnes Cecilia”. Eller sålts på e-bay för en bra slant. Eller så kunde de suttit i hörnan i lekrummet och gett visa råd till de andra leksakerna som i ”Toy Story”. Margot Robbies seriemördarleende i inledningsscenen får hennes Harley Quinn att verka trevlig och normal. Och det påminner en om varför man alltid tyckt att de där smala plastpinnarna som kallas Barbie är så himla läskiga och skrämmande …

– Helen Mirren som “Gammelbarbie”

Vi får aldrig se Helen Mirren i filmen, men vi hör henne! Liksom smurfarna har en Gammelsmurf som är vis och har varit med sedan begynnelsen så borde väl Barbiedockorna ha en vis Gammelbarbie som sprider kloka ord omkring sig … och är berättarröst. Och visst finns det många kändis-Barbies! Det finns bland annat en Ruth Bader Ginsberg Barbie och en Cher Barbie och det är en liten besvikelse att inga kändis-Barbies är med i filmen. Och visst vore det coolt med en Helen Mirren Barbie med outfits från ”The Queen”, ”Shazam: Fury of the Gods”, ”The Fast & Furious” och ”Red” … I ”Red” hade hon en handväska som (nästan) kunde hugga huvudet av folk. En accessoar ingen docka borde vara utan.

– Simu Liu som Ken

Det finns en massa Ken i filmen som bara heter Ken … Simu Liu har dragit det längsta strået i Ken-massan. Han får spela den Ken som är Margot-Robbie-Barbies bästa vän och Ryan-Gosling-Kens värsta rival. Det hela utmynnar i en dance-off scen som är en svart-rosa homage till ”Grease”. Där både Simu Liu och Ryan Gosling kanaliserar sina inre John Travoltas.

– Ryan Gosling som Ken

Filmen må heta ”Barbie”, men den hade lika gärna kunnat heta ”Barbie och Ken”. För det är lika mycket Kens film. Ibland mer. Ryan Gosling har fått roligare repliker och många kritiker och biobesökare menar att han stjäl showen totalt. Ryan-Gosling-Ken är bäst. Det talas redan om en Oscarsnominering … Ryan går all in när det gäller att spela blåst blond himbo (= manlig bimbo). Ken är så olyckligt kär i Barbie och han tappar intresset för patriarkatet när han kommer på att det inte handlar om hästar och minikylskåp är bara irriterande för man får inte in något i dem … Ken får också filmens bästa emotionella resa och bästa slut. ”I am K-enough” är texten på tröjan i slutscenen.

– Michael Cera som Allan

Michael Cera är så bra på att spela Allan! Det finns massor av Barbie. Det finns massor av Ken. Det finns bara en Allan. Och Allan är den ende i den påse av nötter som är Barbieland som är någorlunda skärpt. Allan längtar efter att lämna stället och bara grunda ett nytt boyband … eller nåt. Michael Cera växte upp med ett halvdussin Barbiedockor, han och två systrar gjorde som syskon brukade, ”poolade” alla leksaker så det blev mer att leka med. Nu äger han en egen vintage Allan docka. Som inte tillverkas längre. För ingen var intresserad av Kens bästa kompis. Inte ens Ken, visar det sig i den här filmen. Ken är bara intresserad av att imponera på Barbie …

Slutligen …

– Margot Robbie som Barbie-Barbie

Den moderna rosaklädda stereotypa Barbie. Men hon är ingen cameo eller supporting cast. Hon är titelförsvarare.
Det är öppet för uppföljare efter extrascenen i eftertexterna. Barbieland lever under ett nytt hot. Men vem ska försvara Barbieland när Margot Robbie-Barbie är borta?

print

Våra samarbetspartners