ETT HJÄRTA ÄR ALLTID RÖTT – om Imperiets uppgång och fall

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Anders "Balsam" Hellström
Dokumentär med: Joakim Thåström, Christian Falk, Per Hägglund, Stry Terrarie, Gurra Ljungstedt, Fred Asp, Tove Falk Olsson
Premiär: 2024-01-19
Betyg: 4

Under 1977 var väl punken som hetast, och det var då det största svenska bandet Ebba Grön startade. Bandet bestod av en trio unga killar från Rågsved som sjöng om sin vardag. Fenomenet Ebba Grön växte med åren till ett mer kommersiellt band, och mot slutet blev trion en kvartett, Skånepågen Stry hade joinat stockholmarna.

Om det nu var för att trion blivit en kvartett som gjorde att bandets bassist Fjodor hoppade av 1983 är en annan story. Dock hade Thåström tillsammans med Stry och Gurra skapat ett hobbyprojekt under tiden Fjodor satt inne som kallades för Rymdimperiet. Efter Fjodors avhopp från Ebba Grön kortades namnet Rymdimperiet ner till Imperiet.

Historik som påminner om Imperiets

Imperiet blev så småningom ett av svensk musik stora flaggskepp, och i denna dokumentär får vi följa hela historien om Imperiets uppgång och fall (och här lånar vi en titel från Ebbas sista album).

Ett annat betydligt större brittiskt band har en historik som påminner om Imperiet. Jag tänker på New Order som under alla åren på 80-talet var trogna sitt oberoende skivbolag Factory. Imperiet (liksom Ebba Grön och Rymdimperiet) var även de trogna sitt lilla skivbolag Mistlur. Bägge bandens ekonomiska resultat av detta renderade i en mer eller minder plus/minus noll situation…

En inblick i livet

Ett hjärta är alltid rött, som även är en rad från Imperiets debutsingel Alltid rött, alltid rätt ger åskådaren en inblick i livet i och omkring gruppen Imperiet. Öppenhjärtiga intervjuer med alla inblandade varvas med klipp från konserter och filmade reportage.

Svenska ambassadörer i Latinamerika

Det bjuds på väldigt mycket fakta som man helt glömt bort, och kanske aldrig heller fått reda på. Som till exempel när regeringen Olof Palme skickade iväg bandet som svenska ambassadörer i Latinamerika och anna… Filmen är helt klart sevärd. Även om man nu inte gillar Thåström utan bara vill se nostalgiska klipp från 80-talets Sverige.

print

Våra samarbetspartners