EN BRA VECKA FÖR DEMOKRATIN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Cecilia Björk
Dokumentär med Pontus Andersson, Alice Bah Kuhnke, Ebba Busch Thor, Ylva Johansson, Annie Lööf

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-05-18

1968 höll Olof Palme tal från ett lastbilsflak i Visby. Föga anade han då att detta improviserade möte skulle växa till det mastodontevenemang det är idag. Hur denna osannolika utveckling gick till har dock inte Cecilia Björk, regissören bakom En bra vecka för demokratin inte intresserat sig för. Dessvärre, får man väl säga. För jag kan känna att det finns en spännande historia väl värd att berätta där.

Samtidigt kanske det är ett ämne mest avpassat för en dokumentär tv-serie istället, så ur den aspekten är det också förståeligt att hon valt en rakare och på det hela taket enklare väg att närma sig fenomenet med Almedalsveckan på. Likaså får man väl säga att vi får oss till livs en hyfsat intressant betraktelse med här och nu-perspektiv istället. Björk har filmat under evenemanget ifråga tre år i rad från 2015 och framåt. Av detta har det blivit en blott sjuttiosju minuter kort film med nedslag här och där i det politiska vimlet.

Såldes får vi möta en smånervös Ebba Busch Thor strax innan hon äntrar scenen för att hålla tal, Alice Bah Kuhnke lunchar och tar en promenad till nästa stopp, Annie Lööf gör en morgonintervju för SVT och SD:s ungdomspolitiker Pontus Andersson äter korv och språkar med en kollega från brittiska UKIP.

Också får diverse intresseorganisationer som hastigast föra fram sina inte sällan ömmande budskap på plats mitt i smeten. Så överdrivet biomässigt är det här dock inte, det här hade lika gärna kunnat ses på tv-skärmen. Däremot får man väl säga att Björk som helhet fångar både den nerviga stressen och den småputtriga marknadskänslan som tillställningen pendlar mellan. På samma sätt förstår man att Almedalsveckan mixar seriositet och flams utan problem, det verkar vara det som är en av de viktigaste poängerna med den här filmen.

Fast mot slutet av filmen hettar det för all del till en del. För när nassarna i NMR håller möte samtidigt som motdemonstranter försöker överrösta med kärleksbudskap blir det konfrontation. Utan våld, dock. Men det blir bra tv ändå, som en finsk journalist uttrycker det.

Sedan är bra kanske inte det första ord som dyker upp i huvudet när En bra vecka för demokratin ska få sin dom. En småtrevligt underhållande introduktion till Almedalsveckans vardag är det här emellertid, och det är väl inte så illa.

Skriven 2018-05-14

print

Våra samarbetspartners