JAN MÅRTENSSON : TSAREN – helt briljant om mordintriger i de mest moderna miljöer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Wahlström & Widstrand
Serie: Homandeckare (del 51)
Genre: Deckare
Antal sidor: 256
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-05-25

2023 är året då Jan Mårtenson fyller 90 år och Johan Homan serien fyller 51 böcker. Mårtenson har totalt skrivit 75 böcker och varit framgångsrik författare sedan början av 1970-talet. Dessutom hade han en annan internationellt framgångsrik karriär vid sidan av den som författare … Hur i hela världen har karln hunnit med allt? 90 år räcker inte, det låter snarare som 190 år!

Den berömde antikvitetshandlaren och deckaren Johan Homan såg dagens ljus när Jan Mårtenson var i FN som diplomat under kalla kriget. Författaren själv har sagt att han behövde en tillflykt från den hårda vardagen, som en ”lönndörr i vardagens tapetvägg”.

En hemlig väg till en hemlig värld

Genom den lönndörren kunde han stiga in i en ”syrenberså för att dricka en dry martini med Johan Kristian Homan och röka en kubansk cigarr”. Läcker mat, något gott att dricka, en god cigarr och kulturhistoria är något som både Jan och Johan uppskattar. Och inte bara de. Homan deckarna är nämligen bland de mest populära deckarna som finns, både bland läsare och kritiker, och de prisades på den stora Crimetime festivalen på Bokmässan i Göteborg härom året.

Mat och mys är lika viktigt som intrig och spänning

I deckarvärlden framställs det ofta som om det funnes en motsättning mellan “de fina deckarna”, som handlar om det svenska samhället och samhällsproblem och är “realistiska”, och de folkliga, mysiga pusseldeckarna, med den där moderna framgångsrika “cosy crime”-trenden, där vackra miljöer, resor, läckra maträtter och goda viner (och kanske ett visst mått av eskapism) är lika viktiga som en intrikat intrig.

Alla Beck mot en Fanny och Alexander

Men stämmer det verkligen? Många filmvetare skulle gladeligen byta ut alla Beckfilmer mot en enda ny film av samma kaliber som Fanny och Alexander. Och inte är väl Mannen på taketGlobala nätverk, penningtvätt och ryska maffian

Det blir global penningtvätt och ryska maffian och svartbyggen och fuffens … och man undrar ett kort tag om man kommer att klara av att hänga med.

Sedan kommer man ihåg det viktigaste: Johan Homan, hans katt och hans antikvitetshandel där allt känns tryggt i en farlig och föränderlig värld och där den gustavianska soffan aldrig blir såld och där de gamla pepparkakorna aldrig blir uppätna.

Där har vi “cosy crime” delen mitt i allt det aktuella och realistiska. Det räcker att följa med Johan Homan, han ska nog kunna lista ut vem den fruktade Tsaren är överhuvud i den undre världen och med kopplingar till högsta ort i Moskva… Vi behöver inte bry våra huvuden med det. Vi kan lugnt koka kaffe och öppna en ask färska pepparkakor och njuta av läsningen.

Pusselbitar utspridda över hela världen

Jan Mårtenson levererar tillräckligt med ledtrådar för att man ska kunna lösa mysteriet själv. Precis som i de bästa pusseldeckarna. Men här finns inte pusslet på en avskärmad herrgård, utan utspritt över hela världen. Sverige, USA, Ryssland…

När det gäller “cosy crime”-tropen  med avskärmade herrgårdar så inleds romanen faktiskt med att Johan Homan och hans katt är husvakt just på en sådan där Cluedo-liknande herrgård, en fin homage till de gamla pusseldeckarna.

Allt faller på plats i slutet

Mordintrigerna utspelar sig dock  i de mest moderna miljöerna, som ett nytt husbygge där det fuskas och fifflas.

Allt klickar, allt faller på plats i slutet. Och under tiden har läsaren lärt sig en hel del om allt från kulturhistoria till moderna maffiametoder och hur små saker i Sverige kan mata krig och korruption utomlands … som ett slags negativ fjärilseffekt.

Gamla favoriter återvänder

Som grädde på moset återser vi många kära karaktärer från serien. Med femtio böcker i bagaget finns det en del “återvändare” att välja bland.

Helt fristående, helt briljant och helt enastående … kort sagt: 51:a gången gillt för Jan Mårtenson och Johan Homan.

print

Våra samarbetspartners