LUCIAFIRANDE, S:t Johannes kyrka, Malmö den 13 december 2023 – nytänkt lussande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det officiella Luciafirandet i Malmö City inleds med ett lussande i Stadshuset på morgonen och följs upp med ett större Luciatåg med facklor och allt senare på dagen

Tåget går från gamla Malmöhus Slott till Residenset på Stortorget framåt kvällskvisten. På Residenset balkong avslutas Luciafirandet sedan med skönsång av Malmös Lucia och hennes tärnor.

Ledig orkester

Dessvärre fick undertecknad skippa det mesta av skönsången till förmån för Malmö Akademiska Kör och Orkesters Luciafirande i Sankt Johannes kyrka (dock var orkestern ledig denna kväll).

Luciafirandet inleddes med klockringning och Lucias intåg i kyrkan. Efter tändandet av kronan bröt kören ut i traditionella Santa Lucia. Under ledning av Daniel Hansson fortsatte kören därefter framföra ett antal klassiska lucia- och julsånger.

Mash ups av melodierna

Här bjöds det för övrigt på en del nyskapande arrangemang. Inte minst gick det knappt att känna igen Staffan var en stalledräng. Sedan vankades det även en hel del så kallade mash-ups, där två olika melodier vävdes samman till en helhet..

En annan sak lite annorlunda sak var Lucians och hennes följes klädsel. Lucias och stjärngossarnas (som varken bar strutar eller stjärnor) särkar var nämligen försedda med röd brodyr runt halsen. Tärnorna i sin tur hade försetts med röda västar utanpå särken.

Överlägset Luciamorgon

Vidare hade lucia fått hjälp av en av församlingens präster med högläsningen, vilket var ännu ett exempel på nytänkande av det traditionella.

På grund av evenemangets stora popularitet gavs det dubbla föreställningar denna småkalla Luciakväll i Malmö. Men så var detta evenemang också bra mycket trevligare än SVTs Luciamorgon, som bevakades tidigare på dagen. Både valet av musik och körens styrka och förmåga var överlägset det man där bjöds på.

print

Våra samarbetspartners