LENA FURBERG : MULLE OCH DEN FÖRSVUNNA PONNYN – det luktar hästkidnappning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Illustratör: Lena Furberg
Serie: Mulles dagbok (del 12)
Genre: Sällskapsdjur, Sagor
Antal sidor: 106
Läsålder: 6-9 år
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2023-08-08

Mulle är tillbaka med en ny dagbok. Det går att konstatera att nu har Mulle gått om Lundell när det gäller antalet dagböcker – Mulle är inne på dussinet fullt, Lundell knåpar på sin tionde. Men så har ju Mulle också god hjälp med skrivandet av kaninen Tulpanöra (och serieskaparen Lena Furberg …)

Ponnyn Mulle är alltid helfestlig när det gäller smarta observationer och kommentarer om sin omgivning och hur konstiga människor egentligen är. Sedan förra dagboken funderar jag fortfarande på om hästar kan känna smaken av en halv skopa havre, försvinner havren innan de hunnit märka att de äter något? Mät själv upp en halv deciliter havreflingor till frukost  (eller havregröt) och tänk på att en häst är mycket större än vad du är!

Fallet Gräddelin

Nu är del tolv i serien inte lika filosofisk som föregående del och inte lika packad med (helt sanna) observationer av människosläktets fullkomligt ologiska förehavanden. Mulle och den försvunna ponnyn är istället en pusseldeckare där Mulle och hans trogne sidekick kaninen Tulpanöra tar sig an fallet Gräddelin.

Vem är Sherlock, vem är Watson?

Gräddelin är ridskolan Blåbärets äldsta, snällaste och mest älskade lilla ponny. Hon skulle pensioneras och firas av med tårta och bullar … och så är hon försvunnen. Det luktar hästkidnappning. Men ingen av de andra hästarna i ridskolan har märkt något. Hur försvann hon? Tulpanöra hittar dock ledtrådar som människorna inte har märkt, och den lille kaninen ger sig iväg på Gräddelin-jakt tillsammans med Mulle.

Vem är Sherlock och vem är Watson? Mulle anser säkert att han är ledande i allt. Men faktum är att Tulpanöra är smartast på att hitta och tolka ledtrådar. Den här gången blir kaninen huvudperson (eller huvuddjur) i handlingen medan Mulle blir sidekick. Ja, Tulpanöra är Sherlock. Mulle missar en del saker som kan anses vara elementära. Men om Watson-berättaren hade hängt med på alla Sherlocks tankar och trick hade det inte blivit mycket till spänning.

Älskade djurs rättigheter

Det här är en charmig historia om att älskade djur har rätt att få finnas kvar och verka på sina egna villkor, även efter att vissa människor tycker att det är pensionsdags.

Vilket kan överföras även på människor. Vem behöver påhittade bäst före-datum? Eller som Mulle observerar i ännu en av sina klockrena spaningar över hur korkade människor är: Det spelar ingen roll hur gamla de säger att Gräddelin är. Ålder är bara en siffra.

En ny favorit

Som alltid: Ett Mulleäventyr är fullpackat med fina, fartfyllda illustrationer, skojiga spaningar och vackra vänskapsskildringar. Och Gräddelin är helt klart en ny favorit att rita av. Komplett med lila rosetter i frisyren.

print

Våra samarbetspartners