LENA FURBERG : MULLE JUBILÉUMSUTGÅVA 1972-2022 – härligt med milstolparna i historien om Världens Mesta Häst

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Genre: Sagor, Serier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 192
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-08-12

Mulle – Världens Mesta Häst! – firas för femtio fenomenala år. Kronan på verket är denna lyxiga jubileumsvolym. Där Mulle pryder omslaget iklädd en gyllene krona. Vilket är passande för kungen av ponnyseriens historia – och härskaren av hästseriens unika segertåg i Sverige. Mulle är debutanten, pionjären, rebellen – och numera även regenten.

I femtio år har Lena Furberg gjort text och bild till alla serier med Mulle – och därtill tio kapitelböcker. Det skulle ha blivit tiotusentals sidor med Mulleteckningar och Mulletexter om allt hade tagits med, men här är några av milstolparna i Mulles historia och utveckling. Från den tidiga Mulle, till dagens egensinniga ponny.

Mulle blev biljetten till världen söder om Umeå

Parallellt går en annan historia. Om en tonårstjej i Skellefteå som aldrig varit längre söderut än Umeå. (Umeå som är känt för Björklövens framgångar och sitt sydliga läge … ?) Och som får ett samtal så långt söderifrån som Stockholm! Med en beställning på en ponnyserie. Det var inte den respons som Lena hade tänkt sig när hon skrev och klagade över en utebliven ponnyaffisch – ett klagobrev som illustrerades med arga, bockande små ponnyhästar i marginalen. Numera är Mulle själv affischponnyn nummer ett! Vilken resa, från marginalen till mittuppslaget.

Om att våga och att vinna – och att ha en ponny som inspirationskälla …

Det här är en historia som handlar om att våga och att vinna – och att inte ge upp. Att kämpa på, att inte svika Mulle. Mulle har med åren smittat av sig på Lena Furberg. Han var redan från början mycket tuffare, han har fortfarande bättre självförtroende och han struntar alltid i vad andra tycker. Mulle är inte rädd för att drömma stort och att själv se till att drömmarna blir verklighet. Det är inte en dum ledsagare att ha i livet.

En ikonisk tröja och en älskad kanin

Det finns massor av information om själva serierna. Bland annat om Molly Nilssons gamla tröja och vilken ikonisk grej detta var förr i tiden. Lena Furberg hade själv en likadan. Liksom Pippi Långstrump.

Och givetvis får kaninen Tulpanöra en speciell hyllning. Vän av kaniner kan snabbt konstatera att näst efter hästar och ponnyer är kaniner det dominerande djuret i denna samlingsvolym. Det har funnits många olika kaniner i Mulle-serierna genom tiderna – fast ingen är lika älskad som Tulpanöra! Må förebilden för seriernas Tulpanöra evigt få gnaga på sina älskade sladdar i kaninernas eget himmelrike.

Mulles finaste ögonblick

Urvalet omfattar högt och lågt i Mulles kanon. Bäst är “Mulles finest moments”. Mulles osjälviska och lojala ögonblick. Ögonblick där han delar med sig av streetsmart visdom. Som en livsstilscoach. (Mulle var nog lite före sin tid. Begreppet livsstilscoach var väl knappt uppfunnet på den här tiden?)

1) Mulle tar itu med mobbarna som gör lille Grålles liv till en helvete. Mulle må vara minst i hagen – men han är tuffast! Grålle får sedan ett nytt namn – Silverpilen, som förkortas till Pilen. Mulle har fått en vän för livet. Och Mollys bästa vän Kajsa har hittat sin nya ponnykärlek.

2) Mulle agerar livsstilscoach för överstressade tävlingshästar och förnäma kusar och indrillade ridskoleponnyer på sommarbetet.

3) Mulle agerar hästpsykolog på Mollys problemponnykurs. Vad säger man? “It takes one to know one!” Mulle reder ut allas utmaningar i ett nafs. Och nafsar sedan i sig extra många gula tulpaner…

Tyngd och bredd i fullmatat firande

Det här är en härlig jubileumsvolym med tyngd och bredd, med nostalgi och framtidsanda, precis ett sådant extra fullmatat firande som Världens Mesta Häst förtjänar. Plus dubbla skopor havre.

Volymen hamnar på hyllan med de bästa serierna. Märkt “top notch comic books”. Det förtjänar både boken och Mulle.

print

Våra samarbetspartners