LENA FURBERG : MULLE OCH TÅRTKALASEN – schwung, humor och tajming med den sprallige ponnyn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont
Serie: Mulles dagbok (del 9)
Genre: Tecknade serier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 109
Format: Kartonnage:
Utgivningsdatum: 2022-01-14

Mulle blir bjuden på tårtkalas. För att han fyller 50 år? Absolut inte, i böckernas värld är Mulle evigt ung! En alltid pigg och sprallig och fenomenalt busig ponny! Och man behöver inte fylla år för att det ska bli tårtkalas. En regel på ridskolan är att om man ramlar av, då måste man bjuda på tårta. Mulle, som blir utlånad till ridskolan av sin snälla Molly, inser att detta ju är tidernas grej. Han blir belönad med tårta varenda gång han busar! Och visst vore kronan på verket om ridläraren själv måste bjuda på tårta … ?! Lita på att Mulle kommer att dra det längsta strået i bataljen mot överheten och ordningsmakten på ridskolan!

Med sig, som alltid, har Mulle sin bäste vän och sidekick och medförfattare, kaninen Tulpanöra. Tulpanöra har mer koll på saker än Mulle, som lever i nuet och gör vad som helst som faller honom in, utan en tanke på konsekvenserna.

Självupptagen eller osjälvisk?

Är Mulle så rolig som karaktär för att han är så självupptagen och egotrippad? Det hintas om det i en hyllande recension, tryckt på bokens baksida. Det är en sanning med modifikation. Mulle tänker ofta på mat (till sig själv) och han är verkligen typen som handlar först och … inte tänker efter, ens efteråt. Han lever hundra procent i nuet och följer sina impulser. Men han kan tänka på andra. Mulle har stor förmåga till empati och sympati och är i grund och botten en snäll och vänlig själ. Alla hyss bara händer. De är inte planerade. Mulle bits aldrig. Och han är underbar mot småbarn och små kaniner.

Med Mulle händer det alltid något!

Allt busande på ridskolan är till stor del för att Mulle inser att om han håller på att tråkas ihjäl, då måste de små barnen i ridskolan också vara uttråkade. Mer än uttråkade till och med … Man betalar väl inte för att ha tråkigt en halvtimme i veckan på ridskolan? Allt löjligt skrittande runt, runt i en cirkel … barn vill ju ha action, berg- och dalbana, äventyr!

Och äventyr blir det med Mulle, ridlärare och föräldrar må förskräckas, men Mulle blir alla barnens favorit. Alla vill rida Mulle. Med Mulle händer det alltid något!

Rolig satir över curlingbenägna vuxna

Det här är också en rolig satir över alla ängsliga curlingföräldrar som gärna vill vira in sina telningar i bomull (förutom skyddsvästar och hjälmar och halsdukar och en massa annat pjåk). Men alltför sakta mak gör livet tråkigt och monotont och man måste försöka leva lite. Det går inte att skydda kidsen från allting, hela tiden. Och så finns det föräldrar som till och med är livrädda för socker. Dem har Mulle mycket lite till övers för!

Gratis lektion i äventyr

Mulle ger ridskolebarnen en gratis lektion i äventyr och civil olydnad och kronan på verket är utflykten i skogen där alla barnen får galoppera – tack vare Mulle! – och inte ett enda barn ramlar av. De har lärt sig – tack vare Mulle! – att det lönar sig att hålla i sig. Då blir det åka av! Den enda som trillar i backen (och måste bjuda på tårta!) är ridläraren. Mulles triumf är total. Han har hela tiden stått på de små människornas sida mot överheten och alla alltför kontrollerande vuxna. Han förtjänar glasyren på tårtan. Och barnen är inte bara fulla med chokladtårta när äventyret tar slut, de är även fulla av självförtroende.

Schwung, humor och tajming

Det här är en härligt kul utflykt till ridskolevärlden, en fin satir som fungerar på många plan. Ibland kan det vara ett bra tips att ta livet lite mer Mulle-stajl. Men visst är det gott med sockerfritt, som en räktårta … Katten Edward, Mulles andra bästa vän efter kaninen Tulpanöra, håller med.

Teckningarna är fartfyllda, har schwung och humor och tajming, och fångar mycket snabbt alla möjliga personligheter. Kanin- och kattkompisar. Alla sorters ponnyer och hästar. Alla olika vuxna och alla glada barn som längtar efter action, enligt Mulles valspråk: Vind i svansen!

print

Våra samarbetspartners