JOHANNA LINDBÄCK : GOD JUL ESTER JANSSON – driven feelgood fångar känslorna och kompisdynamiken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lilla Piratförlaget
Genre: Skönlitteratur, Feelgood
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 163
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-13

“Är det här verkligen rätt adress?”…. Vi har stannat framför ett hus. Jag känner igen det från bilderna, så det är ju rätt. Problemet är att det redan lyser på hela nedervåningen.

Det kommer att bli en annorlunda jul i år. Ola befinner sig på Gotland tillsammans med sin storasyster Cornelia och sin pappa, som vill prova något nytt … Pappa har sålt in Visby som jättegulligt och jättecharmigt. Ola tycker mest att det ser ut som Gamla stan hemma i Stockholm. Han saknar redan mamma. Och kompisarna. Och att allt inte är som vanligt.

Dubbelbokat julmys

Och det där charmiga huset där de ska bo … det verkar vara upptaget. Av en annan familj. Mamma, pappa, två systrar … och den yngsta systern är Ester Jansson. Som Ola varit kär i sedan hon flyttade från Gävle till Stockholm. Hon går i hans parallellklass. De har franska tillsammans.

Och Ola vet att Ester tycker att han är en idiot. Det skulle han själv också tycka, om han var Ester … Men kanske kan han visa att han inte alls är sån som hon tror, kanske får han en chans under en magisk snöig jul i Visby där de måste dela hus och fira jul tillsammans … Konstigare julmirakel har väl hänt?

Charmig feelgood

God Jul, Ester Jansson är riktigt bra och charmig feelgood för slukaråldern. Det finns massor av deckare, skräck, äventyr, sci-fi, fantasy och så vidare för målgruppen … men nästan ingen bra och realistisk feelgood/romance. Världens största litterära genre. Vilket hål i kartan.

God Jul, Ester Jansson känns som om Jenny Colgan börjat skriva barnböcker och valt att bli mindre långrandig. Vi koncentrerar oss på ett par karaktärer, ett par familjer och en genuint mysig miljö där det finns trevliga caféer och utflyktsställen. Och kemin sprakar mellan Ola och Ester. Vad finns det för hinder? Ola själv så klart. Han vet att när som helst kan han återfalla i idiotbeteende och förstöra allt han har byggt upp under julen.

The Holiday på Gotland med familjärt julfirande

Det här är ett julfirande som många kan känna igen sig i. Det är julklassiker på TV:n som Kalle Anka, det är julfilmer som The Holiday och Die Hard, hemgjort julgodis och julmust och julklappsspel på julafton där alla slåss om en burk Nutella … och någonstans längs vägen har lekar och samvaro kommit i skymundan för skärmtid.

Leka är barnsligt. Man måste verka cool … Ola är så upptagen med att verka cool, även i skolan, att han för länge sedan har glömt bort hur man har roligt. Och han är bara tolv år gammal. Lite glitter, lite Tipp-Tapp-julsång och ett spontant snöbollssnöskyffelkrig får Ola att leva upp och börja bli som det barn han faktiskt är … För vem kan oroa sig för att verka tillräckligt cool hela tiden?

Det viktigaste är att vara tillsammans

En bihandling är Cornelias olycka och benbrott, jul utan Cornelia är inte att tänka på för Ola. Lika lite som Kajsa Kavat vill fira jul utan mormor.

Så till syvende och sist … Det spelar ingen roll vem som får den där Nutella burken. Eller reflexugglan som Ola hoppas att Ester ska vinna … Det viktigaste är att  få vara tillsammans. Nästa år kanske högsta vinsten är ett par fingervantar?

Fångar familjetrassel och kompisdynamik

Det här är härlig, driven feelgood som fångar känslor och miljöer liksom familjetrassel och kompisdynamik på ett mycket övertygande sätt. Heja Ester Jansson! Kom gärna tillbaka!

print

Våra samarbetspartners