ASTRID LINDGREN : PIPPI RÄDDAR JULEN – förvirrande att barnen inte oroar sig med föräldrarna borta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-20

“Har du hört talas om Pippi Långstrump, den starkaste flickan i världen? Hon, som bor alldeles ensam i Villa Villekulla med bara en häst och en apa? Hon, som har en hel kappsäck full med pengar? Nu ska du få höra vad Pippi gjorde en gång.

Det var en julaftonskväll. I alla fönster i den lilla staden lyste julljusen. Julgranarna var tända. Alla barn var så glada. Nej, inte riktigt alla barn var glada. Det satt tre stycken små ledsna stackare och grät i ett kök i andra våningen i ett hus på Vinkelgatan.”

Rider förbi med en gran på huvudet

Pippi kommer ridandes förbi med julgran på huvudet, en hel säck julklappar i famnen och mängder av godis i fickorna. Då blir de tre barnen glada. Även om mamma ligger på sjukhus och pappa är ute på sjön.

Det där låter som väldigt mossiga och gammaldags könsroller. Kan inte mamma få vara ute på äventyr på sjön? Varför är det inte pappas sak att fixa jul? Köpa gran och presenter? Fixa julpynt och laga mat? Skriva julklappsetiketter? Skjutsa till kompisar? Baka kakor och duka upp fruktfat?

Det som är förvirrande är att de tre barnen inte oroar sig längre. Vips så är all ängslan borta. De blir genast glada och bekymmerslösa av en massa prylar och godis … Är det allt som behövs för att de ska sluta oroa sig för att föräldrarna är borta? Vad som helst kan hända på sjön. Och på sjukhus.

Tillsammans … är viktigare än godis. Och leksaker och fingervantar

I Astrid Lindgrens Kajsa Kavat, en utmärkt julberättelse, så ska mormor egentligen ta in på sjukhus efter att ha brutit benet, men Kajsa Kavat bestämmer att hon själv ska ta hand om mormor, för det viktigaste när det är jul är att vara tillsammans. Ja, Kajsa får en fin docka, men Kajsa är ännu gladare över att ge mormor ett par fingervantar. Och gladast är Kajsa över att de två får vara tillsammans. Och att Kajsa själv klarade av ”julstöket” och karamellförsäljningen.

I den alldeles moderna barnboken God Jul, Ester Jansson (som utspelar sig i Visby, 2022) så hamnar den tolvåriga huvudpersonenens syster på akuten med benbrott. Och då är julstämningen som bortblåst. För vem vill vara ensam på Gotlandsemester? Och utan sin syster när det är jul?

Längtar mest av allt efter riktig mat

Barn som är ensamma eller försummade eller far illa på olika sätt brukar mest av allt längta efter ”riktig mat”. Godis, chips och läsk får de alltid som mutor av olika vuxna. Att laga en riktig Yorkshire pudding med rostade rotfruker och grönsaker och sås … eller en julkalkon med tillbehör … det tar tid. Och det är mycket jobbigare än att köpa en massa godis. Det är också mycket godare.

När de små fattiga barnen i Charles Dickens klassiker En Julsaga blir överförtjusta, då kommer inte Ebenezer Scrooge med marsipangrisar och polkagrisar, nej, han har med sig en kalkon som är lika stor som en kälke!

Nya illustrationer av Pippis eskapader

Vad ska man säga om illustrationerna till denna nya bilderbok om Pippis eskapader? De liknar de som Ingrid Vang Nyman skapade. Men inte riktigt. Det är som om man kört dem i en dator eller i ett A.I. program för att sudda ut allt som är busigt och originellt och charmigt, och istället har man fått plattare och mer generiska figurer.

Nytolkningar av gamla klassiker

Det är inget fel med att nytolka gamla berättelser och sagor. Maria Nilsson Thore har till exempel gjort utmärkta nytolkningar av Saltkråkan, och det finns flera fina nya bilderböcker i denna serie.

Cecilia Heikkilä har gjort en otroligt vacker tolkning av Lotta på Bråkmakargatan (liksom flera nya Mumin-böcker). Det finns en mangavariant av Ronja Rövardotter som barnen älskar och till och med  föredrar framför originalet.

Varken nytt, fräscht eller modigt

Fast det är något med denna slätstrukna Pippi som faller mellan två stolar. Det är inte originalet, ur-Pippi som är klart bäst. Ingrid Vang Nyman äger! Men det är inte heller något som känns nytt och fräscht och modigt.

”De riktiga” alltjämt i nyutgåva

Tilläggas bör att bilderböcker med det som många kallar ”de riktiga” illustrationerna fortfarande kommer ut i nyutgåva. Björn Bergs Emil, Ilon Wiklands Madicken. Och i år får vi njuta av en nyutgåva av Kajsa Kavat, en av de allra bästa julberättelserna, med Ilon Wiklands bilder i flerfärg på varje uppslag.

print

Våra samarbetspartners