ASTRID LINDGREN : KAJSA KAVAT HJÄLPER MORMOR – en av Astrids bästa julberättelser

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Ilon Wikland
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-20

Kajsa Kavat är en av Astrid Lindgrens allra bästa julberättelser. Kanske den bästa av dem alla? Denna nyutgåva är helt illustrerad i färg och Ilon Wiklands konstverk får ta extra stor plats på varje uppslag.

En vecka före jul ramlar mormor och bryter benet. Kajsa Kavat vill inte höra talas om att mormor ska in på sjukhus. De ska ju vara tillsammans och fira jul! Annars blir det inte jul på riktigt. Men det finns några frågetecken att räta ut. Hur ska julen förberedas? Hur gör man julstök? Hur ska mormors polkagrisar säljas på julmarknaden?

Visst kan Kajsa sälja polkagrisar!

Kajsa deklarerar stolt att hon kan vara torggumma och sälja polkagrisar. Men inte förrän det är julfint hemma, och Kajsa sätter igång med julstöket. Fast hon frågar mormor först vad julstök är, för hon är inte alldeles säker. Hon har en vag aning om att man flyttar på allt först, så det blir så otrevligt som möjligt, och sedan sätter man tillbaka allt igen…

Kajsa vet också hur en femtioöring ser ut. En strut polkagrisar kostar femtio öre. Hon tänker minsann inte ta emot några kronor eller tvåkronor! Dem ratar hon direkt. Hon får ändå en del extra mynt i dricks…

Juliga, spännande hemligheter…

Mormor skickar iväg Kajsa med en hemlig lapp, och Kajsa bär försiktigt hem julklappen som hon ska få från mormor. Hon köper också ett par fingervantar till mormor som mormor önskat sig. Kajsa är glad för dockan som hon får, men hon är ännu gladare när mormor öppnar sitt paket…

Berättelsen fångar med finess de små sakerna som är bäst med julen. Till exempel glädjen över att kunna glädja någon annan. Ett par fingervantar är så mycket mer än bara ett vinterplagg i det här sammanhanget.

Fullt av änglar i trädgården…

Kajsa är också övertygad om att trädgården är full av änglar, natten mellan julafton och juldagen. Visst, säger mormor och håller med. Som läsare håller man också med. Allt kan hända när julmagin slår till på allvar.

Debuterade i en novellsamling

Berättelsen om Kajsa Kavat gavs ut första gången 1950 i en novellsamling. 1958 gavs Kajsa Kavat ut på nytt, som singel, med de klassiska illustrationerna av Ilon Wikland.

print

Våra samarbetspartners