BART MOEYAERT : MORRIS: POJKEN SOM HITTADE HUNDEN – Astrid Lindgren-belönad författare och ett äventyr på berget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Morris, De jongen die de hond vond
Förlag: Lilla Piratförlaget
Illustrationer: Sebastiann Van Doninck
Översättning: Annika Johansson
Läsålder: 6-9 år
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 53
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-22

Kajsa Kavat hjälper alltid sin mormor! Vare sig det gäller julstädning eller försäljning av karameller på torget. Samma sak kan sägas om lille Morris. Han ställer alltid upp för sin fattiga hårt arbetande mormor (eller farmor) och de två bor bredvid ett snöklätt berg, dit deras hund ofta smiter iväg.

Morris är lika kavat som Kajsa, och det ska mer till än ett litet snöoväder för att hindra Morris från att hitta den bortsprungne hunden Houdini. Under sitt äventyr på berget får Morris även en ny vän som har ett ovanligt husdjur … en ilsken bagge vars fäll är som gjord för ymniga snöfall.

Höga snöklädda berg i Belgien

Belgien kanske inte är det första land som man tänker på i samband med snöklädda berg och mystiska bergskedjor och vidsträckta vildmarker. Landet är ganska platt och ungefär lika stort som Skåne och Halland tillsammans. Men som Bart Moeyaert själv säger … det finns höga snöklädda berg i Belgien. I fantasin.

Ensamma barn på vift

Belgaren Bart Moeyaert belönades med ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) 2019. Morris är en stark historia från författaren där vi får följa en utsatt liten pojke som gör sitt bästa för att överleva. Ja, man tänker lite på vissa Astrid Lindgren berättelser när man läser boken, hon har ofta skrivit om utsatta pojkar utan föräldrar … men mest av allt tänker man på Kajsa Kavat som alltid knogar på och aldrig ger upp, och hur mycket hon älskar sin mormor.

Press av pris

Bart Moeyaert är en av de stora internationella barnbokskändisarna som besöker Bokmässan i Göteborg 2023 och han berättar att ALMA-priset har satt press på honom.

”När jag hörde motiveringen och på grund av vad jag skrivit innan jag fick priset tänkte jag att de gillar ledsamma, melankoliska berättelser och vinterlandskap … och nu måste jag fortsätta med det! Men tänk om jag nästa gång vill skriva en glad och lättsam berättelse i ett sommarlandskap? Det känns lite som om jag blivit inrutad i ett fack och eftersom jag fått ett fint pris för hur jag skrivit tidigare måste jag fortsätta att skriva på samma sätt …” , filosoferar Bart Moeyaert.

Var finns ”det” där det börjar snöa?

Han berättar också om sina egna försök att rita … dock har han inte illustrerat Morris. Och rösten i Morris som berättar att det snart ska börja är inte allvetande, bara en kvarleva av hur lille Bart undrade var ”det” började när stora människor pratade om att ”det snöar”. Börjar ”det” snöa högt upp i himmelen där man inte ser, på marken där man ser snön hopa sig, eller börjar det snöa någonstans mittemellan? Det snöar. Men var finns ”det”?

Äventyr och vilsenhet

Det snöar i alla fall rejält i boken Morris. Både på marken, i himmelen och överallt mittemellan. Illustrationerna av Sebastian Van Doninck fångar både äventyr och vilsenhet. Och hur mysigt det är med något varmt att dricka och äta när man hittar hem efter strapatserna, med hund och ny vän.

Äventyret är tillräckligt vintrigt och tillräckligt melankoliskt, komplett med filmisk närvaro och musikaliskt språk, för att detta ska vara ännu ett utmärkt exempel på motiveringen till ALMA-priset. Men visst får Bart Moeyaert gärna också skriva en glad sommarhistoria i ett platt landskap … Landskapet behöver han inte ens hitta på.

print

Våra samarbetspartners