KVINNOR PÅ RYMMEN – lättviktigt, men kul med partajande damer på mexikanska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fuga de reinas (Queens on the Run)
Regi: Jorge Macaya
Skådespelare: Paola Nunez, Martha Higareda, Claudia Pineda, Valeria Vera, Alejandra Ambrosi
Land: Mexiko
År: 2023
Genre: Komedi, Action
Längd: 96 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Man har sett det förr på senare år. Kvinnor som partajar vilt, firar något och/eller ger sig ut på roadtrip. Ni förstår säkert vad som avses. Tänk filmer som Girls Night Out, Girls Trip, Rough Night samt den lysande och ännu oöverträffade Bridesmaids.

Som om inte detta vore nog kan vi nu även lägga till Kvinnor på rymmen, en mexikansk skapelse, vars mest unika egenskap är just dess ursprung. En uppenbarelse som i sin tur inte ska tas alltför negativt. För visst är det upplyftande att skåda en snarlik handling enligt ovanstående titel med latinska förtecken istället för de gängse amerikanska med allt vad det innebär av annat temperament, kultur och färggrannast i alla dess variationer.

Tanken att släppa loss

Initialt introduceras vi för de fyra väninnorna Marilu, Paty, Famela och sist men inte minst Estrella. De är vitt skilda typer någonstans mellan de trettio och fyrtio, som äntligen efter mycket om och men bestämmer sig för att ge sig ut på en road trip. Tanken är att släppa loss och få till allt det där som de tänkt göra sedan anno dazumal.

För naturligtvis att detta äventyr ständigt blivit fördröjt. Livet har hänt igen och igen. Det har alltid varit något som varit vägen, och då inte minst männens kontrollbehov och krav på ditten och datten. För precis som det kan vara när rollerna är ombytta skildras motsatta könet som dicks och trista typer.

Destination Cancun

Men hur som helst, nu ska det alltså hända. Avprickning av diverse vilda ting, alltså. Alltså bär det av med destination Cancun, i enda singeln Estrellas röda Ford Fairlaine, bör tilläggas. Men först lite allvar. Bebis-krisande Famela vill sprida sin mors aska i Karibien, men den biten går trögt. Kan man säga.

Hotad av knarkhandlare

Sedan händer de där sakerna steg för steg. Men det går självklart inte som det var tänkt. För en sak är säker, inte hade tjejerna förväntat sig att bli hotade av en beryktad knarkhandlare. Eller hamna i en biljakt, strippa med småplaggen på eller bli höga som hus i vildmarken. Eller… Ja, ni förstår säkert. Det händer galenskaper helat tiden.

Ingen ny Bridesmaids

Om detta låter som din grej, så ta gärna en titt. Sedan ser jag att detta alster fått usel kritikerrespons på Rotten Tomatoes, men för egen del har jag lite svårt att ta till mig indignationen. Sant är att Kvinnor på rymmen inte är någon ny Bridesmaids, men vilken likartad rulle är det? Om nu sanningen ska fram.

Har aldrig tråkigt

Men för egen del tycker jag faktiskt det här är ganska kul. Totalt lättviktigt och lite ojämnt, förvisso. Fast tempot är högt, och man har aldrig tråkigt. Sedan är det lätt att tycka om de fyra damerna. De är faktiskt rätt charmiga, lägger ödet i sina händer och vägrar ta skit längre.

Sant är också att yours truly kanske ser det hela med de väl positiva glasögonen på nästippen, men de må väl vara hänt. I alla fall den här gången.

print

Här kan du se Kvinnor på rymmen (2023)

Våra samarbetspartners