BORAT NÄSTA FILM – förminskat, men lika hämningslös “shock value” när Kazakstans fejkjournalist åter tar pulsen på krisande USA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan
Regi: Jason Woliner
Skådespelare: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Dani Popescu, Mike Pence, Rudy Giuliani
Land: USA
År: 2020
Genre: Komedi
Längd: 95 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

Om ni undrar varför det tagit fjorton år för Borat Sagidijev att komma tillbaka med ett nytt reportage från ett USA i politisk och moralisk kris, så kan nu avslöjas en fullt logisk förklaring; han har suttit i arbetsläger. Efter första filmen blev han dömd för att ha gett dåligt rykte och gjort Kazakstan till åtlöje i hela världen. Men nu är revanschens timme slagen. Borat är tillbaka efter att ha blivit benådad på villkoret att han återupprättar goda relationer med ett Amerika som numera styrs av Donald Trump.

Bajsade i rabatten

Nu när man blivit av med ”Den onde Barack Obama”, bör tilläggas. Tajmingen är rätt och en present ska överlämnas. Dock inte till ”The Donald” själv eftersom journalisten bajsade i rabatten utanför Trump Tower då det begav sig. Således får Mike Pence duga, och presenten går inte av för hackor; det handlar om Borats egen dotter, femtonåriga Tutar, spelad med imponerande orädd tajming av bulgariska aktrisen Maria Bakalova.

Uppbådar samma hämningslöshet

Eller, egentligen var det tänkt att gåvan skulle vara en apa, men eftersom Tutar åt upp primaten under lådtransporten till USA fick planerna ändras i all hast. Fast bortsett från det inbjuder upplägget till en ny roadtrip av välbekant modell, och alla de som någonsin tvivlat på att Cohen skulle kunna uppbåda samma hämningslöshet en andra gång blir motbevisade med emfas i Borat nästa film.

”What we gonna do? Inject him with the Wuhan flu”

Vad som däremot inte går att återskapa är nyhetens behag. Varken Borats omedvetet icke-politiskt korrekta frågor och kommentarer eller de verkliga uttalandena, reaktionerna eller brist på desamma från de han interagerar med överraskar längre. För Cohen innebar detta rent praktiskt att han i alla fall tidvis var tvungen att klä ut sig till en rundlagd countrysångare och några andra figurer.

Det finns för övrigt en dråplig sekvens – en av de roligaste för övrigt – då Borat som just modell countryredneck ställer sig på en scen i samband med ett evenemang arrangerat av högermilisorganisationen Washington Three Percenters och sjunger en klämmig bit med textrader som “Obama, what we gonna do? Inject him with the Wuhan flu” respektive ”Hillary Clinton, what we gonna do? Lock her up like we used to do” och ”Journalists, what we gonna do? Chop them up like the Saudis do” Ja, ni fattar poängen, och det behöver väl inte påpekas att publiken sjöng med.

Större ignorans och konspirationsteorier i toppen

Precis som i föregångaren är nivån på provokationerna hög. Skillnaden mot då det begav sig är bara den att det politiska klimatet har bidragit till att allt det Borat säger i sin obildade enfald numera är vardagsmat. Som en klok skribent i Rolling Stone ungefär uttryckte det alldeles nyligen; i dag 14 år efter Borat regerar sociala medier, kameror finns överallt och dokusåpor rinner runt i våra vener sedan decennier tillbaka. På samma gång har ignoransen blivit större samtidigt som konspirationsteorierna nu når ända upp till toppen.

Total ovilja ta till sig fakta

Ungefär så skriver alltså skribenten K. Austin Collins i Rolling Stone, och det finns egentligen inget att invända mot här. För egen del skulle jag vilja tillägga att med ignorans följer ren stupiditet. Ändå har vi aldrig haft så stora möjligheter att hålla oss informerade som idag. Sedan ingår det förstås i problemet också den totala oförmågan och för den delen också oviljan att ta till sig något som råkar vara fakta om det inte överensstämmer med de egna åsikterna. Då är det lättare att köpa fullständiga idiotier som gagg om en demokratisk pedofilring i en pizzeria i Washington D.C.

Med andra ord är det inte konstigt att Borats ”shock value” förminskats nu en hel del sedan det begav sig. Nu ligger det chockerande snarare i att människorna fejkmurveln från Kazakstan så lättvindigt och självklart hänger på hans snack eller själva uttrycket dumheter.

En bur åt dottern

I Borat nästa film vimlar det mycket riktigt av sådana episoder. Som den där Borat ber om att få texten ”Judar ska inte ersätta oss” på en tårta utan att bli motsagd. Eller den där han vill köpa en bur för dottern och undrar hur många flickor som i normala film bor i den. ”One”, svarar den äldre manlige expediten, varpå Borat replikerar ”But I hear McDonald Trump cage mexicans?”. ”Yes” blir svaret, som sedan mynnar ut i ett glatt high five-ande.

Och låt oss för all del inte heller glömma episoden där han går till plastikkirurgen för att låta operera dottern för att hon ska ”tilltala rika äldre män”, så att de vill ”sexattack” henne, och sedan börjar prata om ”stora judenäsor”, vilket tas på fullt allvar av kirurgen ifråga.

Obekväm stämning efter blodvite

Ja, också finns det några få sekvenser där det lite löjligt högtidliga provoceras rakt av. Som den där Borat och Tutar klär upp sig och bevistar det där märkliga fenomenet debutant ball med pappa-/dotterdans, och avkomman spontant bjuder på en energisk solodans som slutar i olyckligt blodvite när Tutar plötsligt drabbas av kraftig mens. Tala om obekväm stämning när klimax nåddes där.

Fast som sagt, Borat nästa film är inte i lika hög utsträckning en film om förlöjligande av vissa kulturella företeelser som ”ettan”. Istället har Cohen siktat in sig på samtiden och valet. Något den där omtalade episoden med Rudy Giuliano utgör en viktig del av.

Giuliani med handen i byxan

Visst, själva intervjun uppvisar mest New Yorks tidigare borgmästare som den lojale megafon för Trump han är. Klyschor som Kina tillverkade Coronaviruset och spred det över världen med flit har vi liksom hört förr, och de är per definition inte särskilt roliga. Däremot är de betecknande för Trumperans svepande påståenden och avsvärande av ansvar rent allmänt.

Så när Borat rusar in på hotellrummet där Tutar befinner sig med Giuliani och utbrister ”Hon är bara femton, hon är för gammal för dig” samtidigt som han ligger på sängen med handen i byxan är det egentligen bara ett komiskt grädde på moset. Ett skojigt klimax på ett viktigt inslag, som gjorde filmen till en snackis lagom till releasen.

Klär av med den skamlösa humorn som vapen

En release som när man tänker efter faktiskt är vitalare än man kanske tror. Samtidigt har blivit allt tydligare under de dagar som gått sedan Borat nästa film avnjöts att Sacha Baron Cohen gör ett viktigt arbete när han klär av inte bara vanliga bigotta Svenssons, utan även extremisterna, och de som vill underminera seriös massmedia och demokratin med humorn som vapen. Å andra sidan kan den som vill förstås välja att bara låta sig underhållas av skamlösheten i skämtandet , men för egen del väljer jag att göra både och. Det är liksom då man har som mest ut av Borats utflippade, men också genomtänkta upptåg.

Skriven 2020-11-03

print

Våra samarbetspartners