CHOOSE LOVE – ett säkert romcom kort, men de interaktiva valen blir tröttsamma

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Stuart McDonald
Skådespelare: Laura Marano, Avan Jogia, Scott Michael Foster, Jordi Webber, Megan Smart
Land: USA
År: 2023
Genre: Komedi, Romantik
Längd: 77 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Trött på förutsägbara romcoms där hjälten eller hjältinnan bara gör fel val hela tiden? Netflix har hittat botemedlet: en romcom där du själv får välja hur det ska gå i filmen. Choose Love!

En sak står tidigt glasklar. Romcoms är nära släkt med spring i dörrarna farser och buskis. Ju mer huvudpersonen trasslar in sig i lögner och halvsanningar och olika historier desto mer ”plot” blir det. Väljer du alternativet att huvudpersonen ska vara rak och säga som det är … blir det knappt någon handling värd namnet. Så nästa gång du ser på komedi, fars eller buskis och undrar varför karaktärerna gör så underliga och omogna val … Svaret är enkelt. Annars hade det inte blivit något skoj, något trassel eller någon action.

Känd sedan femman

Laura Marano blev tidigt superkänd – hon fick sin första roll när hon var fem år gammal och hon var med i originalupplagan av Are You Smarter than a 5th Grader? där hon visade upp sin allmänbildning.

Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. A Cinderella Story: Christmas Wish (baserad på sagan om Askungen) och The Perfect Date,(baserad på en bästsäljande Young Adult roman som vänder sig till killar) är Laura Maranos bästa romcoms.

Tjejers önskedrömmar

Båda kom 2019 och Marano är övertygande som high school tjej med högtflygande drömmar. Bland annat om att bli sångerska. Lite lätt förenklat kan man säga att A Cinderella Story handlar om tjejers önskedrömmar (att bli sångerska, popstjärna, låtskrivare) och The Perfekt Date handlar om killars önskedrömmar (att bli ihop med Laura Marano).

Happiness for Beginners

En sak som är märklig i Choose Love är … ja, inte valet av Laura Marano. Hon är den typen av tjej som alla verkar gilla. Nej, det är att Marano spelar Cami Conway som oroar sig för att bli gammal … och hon måste snabbt få tag på en pojkvän/äkta man innan det är för sent. Far och flyg och bomsikabom, Marano är 26 år och ser ut som om hon går i high school eller möjligen college och det var alldeles nyss som hon spelade tjejer som går i high school … Hur har man tänkt? Förmodligen har man inte tänkt alls.

Som jämförelse: på Netflix topplista finns också komedin Happiness for Beginners där en 40-plus hjältinna mer är ute efter att hitta sig själv och må bra, det är ingen panik med att hitta en pojkvän/äkta man. Hon har förresten redan skilt sig … Där har man skillnaden mellan filmer som är baserade på bästsäljande böcker och filmer som är baserade på fluffiga manus skrivna direkt för Netflix. Det behövs lite vett och substans innan man tar ut svängarna.

Interaktiva filmer bryter ny mark

Choose Love är långt ifrån den första interaktiva filmen från Netflix, men det är den första i denna genre. Filmen påminner om andra filmer som Netflix marknadsför mot tonår och ”Young Adult” – The Tall Girl, Kissing Booth, To All the Boys…, De flesta är baserade på bästsäljande Young Adult Fiction och har redan en fanbase. De flesta innehåller också helt oförklarliga val där tjejen väljer (eller tvingas av ett mossigt manus att välja) det minst intressanta eller det minst passande alternativet.
 
Förtjänar bättre pojkvän och bättre film

Kontentan av To All The Boys … är att Lara Jane förtjänar en bättre filmserie (det blev tre filmer) och definitivt en bättre pojkvän än stolpskottet och sportfånen Peter som hon ständigt kommer tillbaka till i tre filmer. Han är den minst trevlige och minst intressanta av alla alternativ.

Spin-offen XO Kitty – även denna finns på Netflix – är betydligt bättre. Här finns en rad olika killar och även en tjej för Kitty att förälska sig i … och när hela serien är slut har hon inte valt någon av dem. Man kan själv fantisera vidare. (Om de inte förstör allt med ett definitivt slut i säsong 2 …)

Valen är begränsade

Laura Marano är som sagt ett säkert kort, en trevlig ”everygirl” och en romcom veteran som bland annat spelat wannabe sångerska i en modern uppdatering av sagan om Askungen och rebellisk high school tjej i comedy romance filmen för killar The Perfect Date där Noah Centineo velade mellan olika alternativ innan han insåg att Laura Marano var oöverträffad.

Många killar håller med i det valet. Vem vill inte välja eller bli vald av Laura Marano?

Tyvärr. När du spelar Choose Love finns inte alternativet att Laura Marano väljer just dig.

Marano gör en audition för Fleabag?

Valmekanismen är småskojig i början, men sedan blir det tröttsamt. Laura Marano pratar med kameran som om hon vore med i Fleabag. Det kan man stå ut med. Ett tag. Men valen är ganska tråkiga, hade detta varit ett spel hade man pratat om dålig programvara, och valen gör oftast ingenting för själva utgången av storyn.

Man har bara besvär med att trycka på knappar i onödan. Och så kommer aggressiva popupfönster ibland som undrar om vi inte vill göra om våra val. Ja, vi provar med ”undo last choice” … och efter en liten variation i en scen går filmen tillbaka till samma sak i följande scen igen och … det är alltså exakt samma film igen!

Det spelar ingen roll vad man gör för att skipa rättvisa … ?

Det spelar ingen roll om man låter en mobbad tjej säga till på skarpen på skolgården. Det spelar ingen roll om man låter Cami Conway säga ifrån till sin översittare till chef. Filmen fortsätter exakt som vanligt … oavsett vad du gör! Är sensmoralen av detta att det inte är någon mening för tjejer att säga ifrån och ta itu med mobbare och översittare, för det spelar ingen roll för hur det går sedan i alla fall?

Det verkar som det. Förmodligen är förklaringen att Netflix inte har haft råd att spela in så många olika scenarion. Om detta hade varit ett datorspel hade det blivit underkänt direkt. Man vill ha lite större spänning än så i spelet …

Drömscen är filmens verkliga gaffling

Så när börjar valen spela någon roll? Det blir ingen ordentlig förgrening av filmen förrän i drömscenen när hjältinnan drömmer om de tre olika potentiella pojkvännerna och alla säger ”Choose me” … här går filmen in i olika handlingar. Äntligen. Drömscenen är filmens verkliga gaffling, för att tala orienteringsspråk.

Spoilervarning: det finns sex olika slut på filmen. I två av dem blir Cami ihop med det trygga och tråkiga alternativet som vill gifta sig och bilda familj direkt. Men Cami älskar ju sitt jobb och verkar inte så pigg på att bli amerikansk hemmafru …?

I ett av filmens slut blir hon ihop med killen som ser ut som en GQ modell och som fotograferar svältande barn i svartvitt för välgörenhet.

I ett av filmens slut blir hon ihop med den brittiska rockstjärnan vars nya platta hon håller på att soundmixa.

Rockstjärna som låter som Harry Styles

Cami får rockstjärnan att låta mer och mer som Harry Styles och man önskar verkligen att det skulle komma upp en ”välj knapp” här för att påverka soundmixen … men nehej, när man verkligen vill ha en knapp så dyker det inte upp en!

Med tanke på Camis yrke i filmen och att Laura Marano även i denna film (liksom i A Cinderella Story) drömmer om att bli sångerska och Cami och rockstjärnan sjunger fint tillsammans … är detta väl det uppenbara valet för att få både karriär och kärlek. Smolket i glädjebägaren är en väldigt underlig brittisk accent (skådespelaren är kanadensare) – fast inte fullt så knäpp som cockney accenten som Dick Van Dyke använde i Mary Poppins.

Vän av ordning kommer fram till att det där var fyra slut … Men de sista två sluten då?

Låt Laura förbli singel och håll hoppet vid liv …

Ja, spelar du dina kort rätt så kan du låta Laura Maranos karaktär välja att förbli singel. Du blir av med alla stolpskotten. Och det finns säkert tittare som hoppas att likt Noah Centineo en dag få hångla med Laura Marano … och då finns det ett slut (eller två) för dig som håller hoppet vid liv.

Sedan måste man ju ge ett plus i kanten till att man skapar ett lyckligt slut – eller två – som omfattar att välja att vara singel. Det är inte så vanligt i amerikanska mainstream romcoms. Det finns i Dumpa honom … och ja, just nu inte så många fler.

Det finns inte bara ett rätt val eller ”den ende rätte som ödet valt”

Det är också positivt att man inte tvingar ihop en karaktär med någon som hon inte passar ihop med bara för att ”den gängse mallen” råkar ha detta som rätt val och rätt slut. Filmen visar att det finns inger rätt val eller rätt slut eller ”den ende rätte som ödet valt” (en väldigt skadlig kliché i amerikanska romcoms) … det finns flera olika vägar till ett lyckligt slut. Och alla sluten är olika.

print

Våra samarbetspartners