FRIENDZONE – charmig och kul rom com målad med breda penseldrag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Charles Van Tieghem
Skådespelare: Michel Lumiere, Manon Azem, Fadily Camara, Eva Danino, Constance Arnoult
Land: Frankrike
År: 2021
Genre: Komedi, Romantik
Visas på Netflix
Betyg: 3

Det var ett tag sedan man satte tänderna en rom-com, men här har vi en. Och den är fransk, inte amerikansk eller brittisk, som är brukligt så ofta annars. Men med detta sagt skulle jag mycket väl kunna tänka mig att den anglosaxiska likaväl som resten av den västerländska publiken skulle kunna ta till sig det här. Känslan man får är nämligen minst lika mycket internationell som fransk. Vilket väl får sägas vara lite synd. Lite mer edginess, à la fransos hade kanske inte skadat för att ge lite välgörande krydda till helheten.

I handlingens centrum ser vi Thibault, en romantisk yngling och tillika sjuksköterska på en barnklinik till yrket, som aldrig lyckats få till det med damerna. Han är för snäll, för förstående, för bra på att vara en god vän, så i slutänden hamnar han alltid i vänskapszonen med kvinnorna han blir kär i. Som nu med Rose, en smart, söt och på alla vis sympatisk tjej. Istället väljer hon åter igen exet Bruno, en riktig typ med tydliga playertendenser. Men han är förstås cool och häftig, och det är inte Thibault. Alls.

Het, men knappast överbegåvad influencer

Så vad mannen behöver göra är…ööh…man up, skaka av sig sin nördighet och sluta agera översnäll dörrmatta åt damerna. Tycker i alla fall de lojala vasstungade väninnorna Alexandra, Maud och Lulu. Så de försöker hjälpa honom ändra stil och attityd och bli en självsäker hunk. Vi talar makeover på alla de sätt, helt enkelt. Och planen lyckas; efter allt jobb blir Thibault ihop med den heta, men knappast överbegåvade Jennifer, en krävande influencer som lever på att leva sitt liv på sociala medier.

Fast det är förstås mest för att göra Rose svartsjuk. Hur det går? Ja, ni gissar säkert rätt. För det är klart att det inte går som det var tänkt, men i slutänden serveras vi ändå ett lika präktigt som klassiskt kampen mot klockan-klimax.

Utger sig inte för att vara något den inte är

Utöver detta kommer det väl knappast som en överraskning att det hela slutar i dur. Det är ju trots allt en rom com- vi pratar om. En tämligen traditionell sådan dessutom, och den som nu accepterar det här för vad det är kan faktiskt utlovas en trevlig opretentiös och för all del också färgglad stund framför tv:n. För Friendzone är på det hela taget en både charmig och kul skapelse som inte utger sig för att vara något annat än den är. What you see is what you get, som det heter.

Således talar vi också om komisk dramatik målad med breda penseldrag. Subtilitet är knappast en hederssak här. Däremot är rollbesättningen överlag tämligen lyckad, vilket faktiskt lyfter helheten.

Skriven 2021-10-05

print

Våra samarbetspartners