RUBY – HAVSMONSTRET – litar inte på det enkla budskapet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Ruby Gillman: Teenage Kraken
Regi: Kirk DeMicco & Faryn Pearl
Originalröster: Jane Fonda, Lana Condor, Toni Collette, Colman Domingo, Blue Chapman
Svenska röster: Anna Sahlene, Filippa Steen, Carla Abrahamsen, Andreas Rothlin Svensson, Suzanne Reuter
Land: USA, Japan
År: 2023
Genre: Animation, Action, Äventyr
Längd: 91 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Att vara tonåring är alltid en hormonell utmaning. Speciellt så när man måste hålla sitt inre havsmonster i schack … och hur länge kommer man undan med att skylla på att man är från Kanada?

Stackars krake. Ja, svenska språket har haft en tendens att hitta på ”gulliga” ord för saker för att göra dem mindre skrämmande. Rovdjur som varg, räv och björn har blivit gråben, mickel och nalle. Ingen kan vara rädd för saker med så oförargliga namn … och ingen kan vara rädd för en liten krake. Alltså blev det stora, mytologiska havmonstret kallat för kraken. I amerikanska filmer och TV-serier har Kraken blivit större och farligare med tiden, men nu är det äntligen dags för en söt liten Kraken vid namn Ruby Gillman att ta plats.

En intressant detalj är att i den svenska titeln benämns Ruby som ett havsmonster, fast orden krake och kraken kommer från de nordiska språken, och i den amerikanska titeln deklareras (helt korrekt) att Ruby är en ”Teenage Kraken”.

Hitta dig själv  och överlev fördomar

Filmen är lite som om man hade kört en mashup av DisneyPixars utmärkta Luca (om en havspojke som drömmer om att köra vespa genom undersköna italienska miljöer) och Turning Red (som har en så söt röd panda i huvudrollen). Det finns samma budskap om att hitta sig själv och att inte fastna i folks fördomar. Nu är det kanske lättare att förvandlas till en fluffig söt panda än en kraken. Men budskapet är detsamma.

Den bästa storyn förpassas till bakgrundbrus

I filmen Ruby Gillman: Teenage Kraken har man inte litat på att detta enkla budskap räcker, att visa att det är svårt att vara barn/tonåring och att kämpa för att passa in, så väldigt snabbt i filmen förpassas denna storyline och alla människor till bakgrundsbrus.

Istället börjar filmen handla om fejden mellan sjöjungfrur och krakar. Man tycker sig ha varit lite lustig, precis som i Shrek, med att visa de forna skurkarna som the good guys och tvärtom. Vi ska heja på träsktrollet och havsmonstret. Men. Man glömmer bort att sjöjungfrur egentligen aldrig haft ett entydigt rykte om sig att vara goda.

Sjöjungfrur har alltid varit livsfarliga

Sirener var kända för att dränka sjömän för skoj skull. Sjöjungfrur kunde lätt kasta en förbannelse över en hel släkt om de blev förargade. Till exempel om deras favoritsten flyttades på eller om de inte fick sjunga ifred. Man skulle passa sig och inte reta upp dem. Sjöjungfrurna i Peter Pan (original-Peter Pan) var inte heller snälla och väna, utan försöker direkt att dränka Wendy när hon kommer till Neverland (bara på skoj, enligt dem själva).

Fokus på fejden mellan sjöjungfrur och krakar

Hur som helst. Det blir mycket om fejden mellan sjöjungfrur och krakar, utan att denna fejd förklaras och utan att man analyserar karaktären Chelsea (Rubys sjöjungfruväninna). Det det blir mycket lite om de dilemman som barn och tonåringar tampas med dagligen, sådana som Luca och Turning Red var så bra på att gå in på, på djupet.

Början på en franchise som kan överträffa Shrek med råge

Detta havsäventyr blir inte djupt. Det blir ytligt. Det är inte heller lika snyggt animerat som otaliga filmer med samma kämpa-för-att-passa-in och våga-vara-dig-själv teman från DisneyPixar eller Studio Ghibli.

Men det finns tillräckligt med bakgrundskaraktärer och mytologi som man inte utnyttjar, och idéer som bara ligger och skvalpar runt, för att detta skulle kunna bli en mycket bättre franchise än Shrek, med sagor och legender som inte är lika uttjatade.

Plums i baljan och på det igen, stackars krake!

print

Här kan du se Ruby - Havsmonstret (2023)

Våra samarbetspartners