FAST X – ingenting är logiskt, men bombjagandet i Rom är en höjdpunkt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Louis Leterrier
Skådespelare: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, John Cena
Land: USA, Kina, Japan
År: 2023
Genre: Action, Brott, Äventyr
Längd: 141 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Året var 2001 och den första Fast and Furious såg dagens ljus. En uppenbar kopia av Point Break (1991) där surfing var utbytt mot street racing. Och street racing har varit poppis sedan James Deans dagar. Det fanns till och med laglig street racing i öknen tidigare Hollywoodrullar.

Skådespelarna Vin Diesel och Paul Walker var relativt okända, de var definitivt inga Keanu Reeves och Patrick Swayze (och absolut inga James Dean!) men det blev en hit. Och så blev det uppföljare. I fyra bilar körde man på fyra hjul (och ibland två) så att det ryker om det. Men i film nummer fem hände det något. Fast Five (2011). Man petade upp ambitionsnivån några snäpp, allt blev större och galnare. Vilket alla uppföljare sedan dess tagit fasta på. Man trotsar tyngdlagen. Man kan ha med ubåtar och rymdraketer och helikoptrar. Bilar är inte allt. Det finns inga gränser.

Går tillbaka till Fast Five

Fast X går tillbaka till Fast Five för att hitta en antagonist. Det blir Dante Reyes (Jason Momoa) son till knarkkungen Hernan. Han är nu ute efter hämnd. Fråga inte varför han har väntat i tolv år.

Familjen Reyes förlorade allt, tack vare Dominic Toretto (Vin Diesel) och därför ska Dante sätta dit alla Dominics nära och kära så det smäller om det.

På Dominics sida … finns så många människor att man inte har en aning om vilka de är och vad de håller på med och varför. Eftersom det tydligen inte finns tillräckligt med människor att hålla reda på dyker en ny allierad upp vid Dominics sida, Cipher (Charlize Theron). De var fiender i förra filmen.

Tappar bort alla V

Det finns tre fel med Fast X. De fem V:na. Man håller inte rätt på dem. Tankarna är …
Var är vi?
Vilka är alla dessa människor?
Vilken relation har de till varandra?
Vad håller de på med?
Varför?
Sedan:
Verkligen. VARFÖR?
 
Överbefolkad film

Ingenting är logiskt. Man kan upphäva gravitationslagarna i stuntscener om man vill, men man måste ha åtminstone någon typ av logisk motivering till vad man gör. Annat än att det skramlar och väsnas en massa.

Måste filmen vara så överbefolkad av karaktärer och biroller och cameos? De flesta har inte ens något att göra i filmen.

Vår coola atomic blonde bekänner färg

På plussidan så får Charlize Theron coola actionscener, och jag klagar aldrig på min favorit atomic blonde. Man har en ”diverse cast” med skådespelare från många olika länder, med många olika etniciteter och olika språk och dialekter. Rita Moreno, Oscarsvinnaren från West Side Story, dyker upp som farmor. Helen Mirren, Oscarsvinnaren från The Queen, dyker upp som Queenie.

Men det räcker inte riktigt för att man ska ha riktigt roligt. Filmen påminner mest om sägesättet ”tomma tunnor skramlar mest”. Och här är det tomt. Och det skramlar.

Justin Lin har kastat in den oljiga handduken

Regissören Justin Lin som varit vid ratten i otaliga Fast and Furious-filmer hoppade förresten av den här filmen och det ryktas att han fått nog av Diesel. Man kan knappast klandra honom.

Louis Leterrier, som tidigare har gjort bland annat  Now You See Me, The Incredible Hulk och Clash of the Titans (Release the Kraken!) blev den nye regissören som fick äran att köra projektet i mål.

Höjdpunkt i den eviga staden

Höjdpunkten är i Rom där det jagas en bomb genom Roms gator och … det vilar både lite Speed och lite Mission: Impossible över det hela. Sedan blir det sämre. Det är inte bra att ha det bästa så pass tidigt i akt ett. Mission: Impossible franchisen har alltid en ännu bättre actionscen sparad till slutet. Här är slutscenerna mest en massa trash och trams, och mer buller och bång.

Det här lär vara början på slutet. Under eftertexterna kommer en överraskning. Men likt ett rockband som lovar att lägga av och att detta kommer att vara den sista av alla farvälturnéer … Kan vi verkligen lita på det?

X. Resultatet blir oavgjort. Ingen solklar seger.

print

Här kan du se Fast X (2023)

Våra samarbetspartners