3 FROM HELL – en krass och blodbesudlad berg- och dalbana av “thrills and kills”, och det är ju inte det sämsta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rob Zombie
Skådespelare: Sheri Moon Zombie, Bill Moseley, Richard Brake, Jeff Daniel Phillips, Dee Wallace
Land: USA
År: 2019
Genre: Action, Skräck
Längd: 115 minuter
Format: Amerikansk Blu-Ray (Region A)
Distributör: Lionsgate (USA)
Betyg: 3

OBS: 3 from Hell har av allt att döma ingen svensk distributör, men finns utgiven på brittisk DVD och Blu-Ray

Med House of 1000 Corpses introducerade heavy metalsångaren Rob Zombie den mordiska familjen Firefly. Året var 2003, och redan från början var filmen omgärdad av kontroverser för sin explicita brutalitet. Det gick så långt att distributören Universal lade filmen på hyllan. Men Zombie köpte själv upp rättigheterna till sin debutfilm, och fick upp den på bio själv. Vilket ledde till uppföljaren The Devil´s Rejects två år senare.

Där kunde historien slutat. Särskilt som denna andra film ändade med en blodig shootout med polisen, som med all önskvärd tydlighet demonstrerade att slutet hade kommit för Baby, Otis och Captain Spaulding, dramats bestialiska tre amigos. Fast den bilden kom alltså ordentligt på skam. Hela fjorton år senare, hösten 2019 fick 3 from Hell sin amerikanska biopremiär.

Dömdes till livstids fängelse

Fast hur förklarar Zombie titelfigurernas överlevnad efter att ha pepprats som schweizerostar, undrar måhända vän av ordning? Tja, de klarade sig som genom ett mirakel, och allt illustreras i en radda korthuggna nyhetsinslag på tv i denna senkomna ”trea”; efter det att sjukvården sytt ihop dem dömdes allihopa till livstids fängelse. Som grädde på moset avrättades Spaulding dessutom med en dödlig injektion, tydligen betecknades hans dåd som allvarligast.

Mer knäpp än någonsin

Det är då Otis halvbror Foxy Coltrane dyker upp som räddaren i nöden och befriar sin släkting, och tillsammans ger de sig ut med ett enda mission i tankarna; att befria Baby. Vilket kan behövas eftersom hon inte direkt står först i kön för tidigarelagd frigivning. Hon är mer knäpp än någonsin, och inser inte att det inte hjälper hennes fall ett dugg att gå bananas inför frigivningsnämnden.

Men fri blir hon likväl. För när Otis och Foxy gör ett ovälkommet hembesök hos Virgil Harper, fängelsedirektören för berört stillo kan det inte betraktas som annat än ett oantastligt argument för att se till att Baby befrias. Men otack är som bekant världens lön, något Harper med familj och vänner får erfara den hårda blodiga vägen.

En ny uppgörelse

I och med detta är friheten åter en realitet för sällskapet. Frågan är bara vad de ska göra med den. Fortsätta på den inslagna linjen, vad annars. ”Vi kan fortfarande ställa till med en del förstörelse i denna uppfuckade värld”, säger Otis till Baby när hon retoriskt undrar om det här är allt som finns kvar här i livet.

Fast dessa uppmuntrande ord till trots. USA är inte nyttigt för hälsan längre, så destination nästa blir Mexiko, och till slut hamnar de i en liten håla där ingen förhoppningsvis känner igen dem. Där blir det tid till både sängaktiviteter för herrarna med det lätta gardet och firande av Dia de Muertos i en flummig 70-talsinfluerad partyscen alltmedan Baby bondar med en dvärg. Men det förflutna hinner snart ifatt dem, och snart väntar en ny brutal uppgörelse.

Mer actionbetonat

På det här stadiet har 3 from Hell förvandlats till något av en variant på Robert Rodriguez Desperado och Once Upon a Time In Mexico. Det är liksom omöjligt att undvika att dra den parallellen. Dock är det givet att Rob Zombie i vanlig ordning är sina ideal trogen och inte har kopierat den mer slickade approachen som Rodriguez står för. Istället är detta klimax precis lika råbarkat och gritty, som man kan förvänta sig. Och brutalt. Zombie bangar aldrig för det ultravåldsamma, och levererar även denna gång som helhet även om det totalt sett för all del ter sig mer actionbetonat på bekostnad av skräckelementen denna gång.

Inga förmildrande drag

Således utgör 3 from Hell också ännu ett exempel på Rob Zombies totala kompromisslöshet. Här finns vare sig förmildrande drag hos huvudpersonerna eller förlösande lustigheter när det blir för obehagligt. Baby, Otis och Foxy är helt enkelt vedervärdiga, genomonda ursäkter till människor, och den humor som finns är så beckmörk att många nödvändigtvis inte registrerar den.

Är ingen Oliver Stone

I dessa avseenden är frågan om inte Zombie hämtat en del stoff från Natural Born Killers. För visst var humorn så mörkt att den knappt var hör- och synbar även i denna kontroversiella skapelse. På samma sätt var dess huvudpersoner Mickey och Mallory av samma skrot och korn som Zombies karaktärer och liksom i denna nerviga och starka film, signerad Oliver Stone skildras det deprimerande faktum att det finns lågpannade individer som vill göra mördare till någon form av hjältar i kölvattnet på medias sensationslystnad.

Har en egen effektiv stil

Fast med detta sagt; Rob Zombie har aldrig utgett sig för att vara någon provocerande debattör på samma sätt som Stone. Inte på långa vägar. Han är väl i ärlighetens namn mer av en provokatör rakt av. Vars råa, nihilistiska ton inte direkt värvar nya beundrare, men får hans fans att längta efter mer. För säga vad man vill; mannen har en egen stil, och den är onekligen effektiv. Något han åter igen bekräftar med sitt senaste verk. 3 from Hell är kort och gott en krass blodbesudlad berg- och dalbana av ”thrills and kills”, och det är ju inte det sämsta. Om det nu skulle råka vara din forte det vill säga.

Skriven 2021-03-01

print

Våra samarbetspartners