KATARINA GENAR : POJKEN FRÅN FÖRR – eminent skräck av vardagligt mystiskt slag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Nypon förlag
Läsålder: 9-12 år
Genre: Skräck- & spökhistorier, rysare
Antal sidor: 56
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-08-22

Emils föräldrar har köpt en sommarstuga i Småland. Emil är inte alls nöjd med hur sommaren ska tillbringas, det verkar tråkigt på landet, allt är stängt när det är söndag, det finns inga kompisar … och av någon anledning hajar alla till när Emil berättar vilket hus han bor i. I bygden är det känt som ett olyckligt hus. Emil får svårt att sova och på nätterna tycker han att små barnhänder knackar på fönstret och en röst undrar varför Petrus har övergivit honom …

Pojken från förr är eminent skräck av det vardagligt mystiska slag som Katarina Genar är en mästare på. Det är den fjärde fristående boken som kommer ut på Nypon förlag, men Katarina Genar har även skrivit tre olika serier för Bonnier Carlsen och har en diger produktion bakom sig.

Nypon förlag specialiserar sig på lättläst litteratur och Genar, som har en bakgrund som logoped, kan konsten att fånga stämningar och skapa kalla kårar med få ord och korta meningar. Det här är inte ”mager” lättläst läsning. Det här är en all inclusive tre rätters middag.

Snäll skräck med missförstådda och vänliga spöken

Pojken från förr är utpräglat ”snäll skräck” precis som så många av Genars tidigare alster och i centrum står ett mysterium som ska lösas. Spöken är inte farliga, bara lite missförstådda, och barnet får vara den som är stark, snäll och smart och hen hjälper spöket genom att lösa mysteriet.

Att våga allt för att hjälpa ett spöke

Man skulle kunna säga att en föregångare i denna genre är The Canterville Ghost av Oscar Wilde … förutom att spöket i denna klassiska berättelse inte är speciellt snällt. Men i centrum står ett barn som är villigt att våga allt för att hjälpa ett spöke. En annan och tydligare föregångare är Maria Gripe. Mitt i det vardagliga kan underliga och underbara saker ske. Skräck av modell ”svensk magisk realism” utan överdrifter och med båda fötterna i myllan.

Baserar spökhuset på egna sommarstugan

Katarina Genar berättar att huset i boken är baserat på hennes egna nyinköpta gamla sommarstuga i Småland. Att hon vågar bo kvar! ;D

Inspiration finns att finna överallt om man är på spökjakt. Och det är en magiskt fin resa att följa med på. Småland är tacksamt att skriva om, här finns fortfarande en lantlig ödslighet kvar i delar av landskapet … och man kan lätt tänka sig att själar från tidigare generationer som slet ont finns kvar i någon form och de undrar hur allt kunde bli som det blev.

print

Våra samarbetspartners