JEFF KINNEY : FULLT ÖS – rasande roligt om dagens kändiskultur

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Diper Overload
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Dagbok för alla mina fans
Översättning: Thomas Grundberg
Läsålder: 9-12 år
Genre: Skämtberättelser
Antal sidor: 224
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2023-03-13

Vem är störst stjärna första dagen på Bokmässan i Göteborg 2023? Jeff Kinney är definitivt en kandidat till den titeln. Han skriver och illustrerar bokserien Dagbok för alla mina fans som är en av världens mest sålda. Inte en av världens mest sålda barnboksserier, utan en av världens mest sålda. Punkt.

Jeff Kinney tjänar mer än världens deckarförfattare och romansförfattare och han har valt att plöja ner en del av vinsten i en bokhandel, An Unlikely Story, och på denna bokhandels övervåning (Second Story?) sitter han och ritar och skriver om Greg Heffleys vedermödor. Och om Gregs bäste vän Rowley, om Gregs föräldrar, om Gregs två bröder Manny och Roderick, om Mannys minigris och Rodericks hårdrocksband … och mycket, mycket mer.

Dagbok för alla mina fans har blivit en världssuccé som sålts i över 275 miljoner exemplar och översatts till fler än 65 språk. Jeff Kinney jobbar i en rasande fart, man skulle kunna säga att det är fullt ös…

I Gregs egen värld har dagböckerna inga fans

Nu vet vi ju att Greg Heffley är världsberömd. Men det vet inte Greg. I böckernas egen värld så har hans dagböcker inte slagit igenom och han är en loser, en nobody … som drömmer om kändisskapets sötma. Men i boken Fullt ös så kommer Greg fram till att kändisliv kan ha sina baksidor.

Om man ska utnyttja kändiskulturen till max och njuta fullt ut så ska man själv inte vara känd … man ska vara entourage till någon som är känd. Man kommer att bli bjuden på allt, man plockar aldrig upp notan, man är med på alla fester och prisutdelningar och får gratisprylar … och man slipper selfies och autografer. Och om vänskapen tar slut … är det bara att vara med på en talk show eller skriva en tell all-bok och tjäna en extra hacka på skvaller.

Vem kan bli kändis?

Gregs första plan är att bästa vännen Rowley ska bli kändis. Denna plan går sådär. Rowley är inte alls intresserad av att bli känd. Så vitt Greg kan bedöma har inte heller Rowley någon talang. Greg ställer därför in siktet på att haka på sin äldre bror Roderick, för någon gång ska väl hans hårdrocksband slå igenom …?

Talanglösa wannabees

Greg har totalt missat att Roderick inte heller har någon talang. Roderick är trumslagare i ett band där tre andra lika talanglösa wannabes ingår … och i denna bok kläcker de plan efter plan hur de ska bli kända. De gör helt vansinniga saker och ägnar inte mycket tid åt att repa in bra låtar eller på att bli bra på sina respektive instrument.

Procent som noll av intäkterna

När de äntligen får en betald spelning ska de till sin stora glädje få en viss procent av intäkterna på entrén. Det visar sig att det är gratis entré. Tio procent av noll blir noll. Femtio procent av noll blir noll. Om bandet ägnat lite energi på mattelektionerna hade de inte varit så lättlurade i förhandlingarna.

Vad hände med Metallichihuahua?

Roderick bestämmer sig för att den heliga graalen är att hitta medlemmarna i det mytomspunna bandet Metallichihuahua … för de borde väl veta hur man blir känd och de kan säkert ge goda råd …? Det blir en vild och vansinnig jakt och Gregs och Rodericks ansträngningar leder snarare till att Metallichihuahua får en renässans … Vilket de själva inte tjänar ett dugg på.

Längs vägen hinns det med många roliga satiriska parodier, bland annat på Paw Patrol och Comic Con.

Rasande rolig kartläggning över kändiskultur

Jeff Kinneys berättelse är i ord och bild en rasande rolig kartläggning över dagens kändiskultur och kändishets. Är kändisarna ens värda att träffa? Speciellt när du måste köpa löjliga chihuahuasuddgummin för att dra så mycket som ett ord ur dem?

Greg inser också att jobbet som entourage och roadie inte är mycket att ha. Han ska få en procent av bandets intäkter. Och noll procent av noll blir … noll. Boken är däremot långt från en nolla. Den är en tiopoängare.

print

Våra samarbetspartners