JEFF KINNEY : ROWLEY JEFFERSONS SUPERSCHYSSTA ÄVENTYR – fantastiskt rolig parodi på Hollywood och bestsellers

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Rowley Jefferson´s Awesome Friendly Adventures
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Dagbok för alla mina fans (del 2)
Översättning: Johan Andreasson
Läsålder: 9-12 år
Genre: Skämtberättelser
Antal sidor: 224
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-03-12

Dagbok för alla mina fans av Greg Heffley har fått konkurrens. Bästisen Rowley Jefferson har också börjat skriva böcker! Och visst överträffar han Gregs bravader med sin senaste bok! Givetvis är det egentligen Jeff Kinney som ligger bakom text och bild ännu en gång. En av världens mest framgångsrika författare slår till igen. Och visst finns det ett stort mått av ironi och självironi över denna skapelse – och boken kan läsas som en satir över hela bok- och filmbranschen som Jeff Kinney har stor erfarenhet av.

Kinneys skrivarlya ligger förresten ovanpå den bokhandel som han driver – An Unlikely Story – så han har även erfarenhet av att sälja böcker, first hand. Och ja, bokens omslag spelar verkligen roll, även om man säger “Don’t judge a book by its cover!”.

Franchise och spin-off produkter

I detta äventyr sätter Rowley igång med att skriva en bok. För att det är kul. Han ser fram emot att visa den färdiga boken för sina föräldrar, och sedan ska de ha en mysig högläsningsstund tillsammans … Gärna nerbäddade i den stora sängen, och så ska de göra alla skojiga röster!

Rowley visar vad han håller på med för sin bästis Greg – och Greg ger genast konstruktiv kritik. Eller totalsågningar. Beroende på om man ser händelseförloppet från Rowleys eller Gregs perspektiv. Medan Rowley skriver för att det är roligt, har Greg större planer. Han tänker bokutgivning, boksigneringsturné, filmkontrakt, franchise och spin-off produkter. En prequel, actionfigurer, onödigt dyra paket med tillbehör till figurerna, överdrivet våldsamma datorspel och små plastleksaker som man får i snabbmatsrestaurangerna. Rowley är tveksam. Men när Greg förklarar att man kan byta ut pommes fritesen mot sallad, så går Rowley med på planen.

Obetalbart roliga gräl

Fast visst var det lite roligare att skriva en bok bara för att det är kul, istället för att Greg lägger sig i mellan varje kapitel, och Greg vill utveckla berättelsen på sitt, enligt egen utsago mycket mera säljande, sätt … Har Jeff Kinney råkat ut för arroganta agenter och besserwisserförläggare som Greg? Det är mycket möjligt!

Det här är en fantastiskt rolig parodi eller satir över så många stora Hollywoodproduktioner och bästsäljande böcker som fladdrat förbi de senaste hundra åren!

Grälen mellan Rowley och Greg är obetalbart roliga! Jeff Kinney har lyckats konstruera en av de roligaste böckerna någonsin – samtidigt som det är som en (mycket avskräckande) guide till “hur du lyckas i bokbranschen” eller “hur du lyckas i Hollywood!”.

Prinsessor sparkar ner folk

Rowley hittar på ett gäng grabbar som ska gå ut på äventyr. Greg kritiserar att det inte finns några tjejer med i äventyret. Utan tjejer får man bara hälften så mycket intäkter, för inga tjejer kommer att köpa biljetter till filmen, förklarar Greg pedagogiskt.

Rowley vill rädda en kvinnlig karaktär, typ en prinsessa i ett torn.
Greg sågar idén direkt. Han förklarar att om Rowley skriver sånt så kommer han att bli överhopad med klagobrev. Prinsessor sitter inte längre i torn – de är själva ute på äventyr och sparkar ner folk och dödar monster.

Rowley hittar på en tuff alvtjej som får rädda en vampyrkille i ett torn … och det ger Greg mycket beröm för! För alla tonåringar gillar paranormala romanser. Då har man prickat in den demografiska sektorn av köparna!

Tolkien totalsågade Narnia

Rowley hittar på små älvor och troll som bråkar, och sedan blir sams (som i filmen Trolls), samt lär barnen att sopsortera på köpet. Och att man inte ska äta upp folk för att de är mindre och smakar gott. Greg är förtvivlad – för de vill väl absolut inte ha jobbiga, kladdiga småbarn som kunder på sina boksigneringar … det blir ju rena rama kaoset!

Rowley vill ha med Jultomten. Greg sågar och säger att Jultomten finns inte i fantasy. (Liknande feedback fick C.S. Lewis från vännen J.R.R. Tolkien som totalsågade Narnia – The Lion, the Witch and the Wardrobe, men det blev en succé – mycket tack vare att C.S. Lewis behöll Jultomten!).

Rowley vill att skurken ska hota med evig vinter.
Greg säger att det gjorts förr.
Rowley ändrar till att skurken hotar med evig vår ..
Och Greg sågar igen.
Alla gillar ju våren!
Rowley ändrar tillbaka till evig vinter igen. Tills han kan komma på en ny årstid som ingen gillar …

Sågar allt tråkigt och osannolikt

Greg ger “ovärderliga tips” om att klämma in så många klassiska karaktärer som möjligt – allt som copyright har gått ut på. För skolbibliotekarier älskar sånt, och då köper de in böckerna i mängder.

Rowley lägger in en lång rad med antika Percy Jackson monster – med Medusa i spetsen – och låter världens mest berömde detektiv lösa mysteriet med de förstenade statyerna, med pipan i högsta hugg.

Greg sågar piprökandet, för ingen bibliotekarie köper in böcker med rökning i – det är politiskt inkorrekt. (Lemlästning, monster, uppätna älvor och huvudpersoner som blir dödade av het lava går bra … men inte rökning!). Rowley förklarar att detektiven måste ha en pipa för “igenkänning“, annars vet man ju inte att det är Sherlock Holmes, men han behöver inte röka pipan, och då är det väl okej … ?!

Greg sågar också allt som är tråkigt och osannolikt. Som att en svag kille (Rowleys alter ego i boken) kan dra ut ett svärd ur en sten för att han är snäll. Stryk! Rowley behåller det. Ja, en sådan scen fungerade ju i Svärdet i stenen

En oväntad vändning på slutet

Greg totalsågar att huvudpersonen sitter och pratar i ett helt kapitel med en trollkarl som bor i ett träsk. Så tråkigt! Stryk! Rowley behåller det. Smart! Ja, en sådan träskscen fungerade ju i Star Wars – Rymdimperiet slår tillbaka. Greg ger med sig till sist och säger att publiken kan gå och köpa popcorn under den scenen.

Greg förmanar också Rowley att han måste lägga in en romans, för kärlekshistorier är viktigt för att fånga upp en stor del av publiken, och så måste man lägga in roliga skämt med jämna mellanrum – publiken vill ha det, och på slutet måste det komma en oväntad vändning – publiken förväntar sig det – och innan tredje akten måste en av huvudpersonerna dö och alla ska vara nere för räkning och alla ska gräla med varandra och vara osams …

Romans och skojiga skämt avprickade

Greg skulle kunnat ha gjort datorprogrammet som skrev manuset till Trolls World Tour – och många andra Hollywoodprodukter. Skämt, poplåtar och hinder strösslas ut med jämna mellanrum och innan tredje akten har alla huvudpersoner grälat med varandra och spritt ut sig vind för våg.

Rowley blir less på Greg och väljer att skriva boken på sitt sätt. Men Rowleys alter ego i boken får faktiskt uppleva en romans med Den lilla sjöjungfrun som beundrar hans förmåga att spela flöjt och berätta skojiga knackelibang-på-dörren skämt! “Romans” och “skojiga skämt” härmed avprickade på att-göra-listan!

Jultomten som grand finale

Rowley är också noga med att skriva att det inte är Den lilla sjöjungfrun från Disney utan H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun, så att det är tydligt att copyrighten har gått ut på karaktären som han använder!

OCH … Rowley klämmer in Jultomten som grand finale! Hela gänget får rädda julen – och sedan får Greg säga vad han vill! Greg blir överförtjust. För då kan de sälja boken som julbok i hela världen. Folk köper vad som helst till jul …!

Rowley påpekar att inte alla firar jul. Greg börjar tänka ut en massa alternativa högtider som de kan rädda runt om i världen, och massor av översatta versioner virvlar förbi i Gregs fantasi …

Ha inte med grisar

Jeff Kinneys eget tips till alla aspirerande skribenter är att omaka par är roliga, två vänner som är precis likadana ger inte upphov till lika mycket komik. Ett annat Kinney-tips för en smooth internationell succé är att inte ha med grisar, för Kinney själv fick skriva om och radera alla grisar i Dagbok för alla mina fans serien när det var dags för många utländska versioner. Han blev tvungen att rita dit får istället. Det var jobbigt! Det blev som att rita hela boken en gång till. Lösningen blev att familjen Heffleys lilla husdjurs-gris rymde och kom aldrig tillbaka igen.

Den här boken har många roliga scener och dialoger – och dessutom innehåller den faktiskt mycket litteraturanalys och filmanalys när det gäller hur bästsäljande produkter konstrueras och byggs upp, ofta med förutsägbart och generiskt resultat, men ändå. Sällan har man väl läst en mer underhållande beskrivning av marknadsekonomins krafter.

Politiskt inkorrekt med snöbollskrig

Gissningsvis har Kinney själv också fått likande feedback – varför har du inte med mer fler tjejer i boken, du måste stryka grisen, ingen får röka, och du får inte nämna snöbollskrig för det är politiskt inkorrekt … Det har blivit svårare och svårare att vara barnboksförfattare och att inte klampa i klaveret och orsaka twitterstormar och få sina böcker bannlysta från bibliotek och boklådor och andra plattformar.

Det räcker faktiskt med att någon röker en pipa i en barnbok för att det ska ta hus i helvete och bli “en fällande dom“ i den allmänna politiskt korrekta internetopinionen.

Ingen rök utan eld …

Huvudsaken sälja så många böcker som möjligt

Om du undrar varför Rowley rider på en sjöhäst på omslaget – det är ett internt skämt. Greg säger att omslaget måste ha en sjöhäst, för alla gillar sjöhästar. Rowley säger att det inte finns någon scen i boken där hjälten rider på en sjöhäst … Greg kontrar med att det kvittar. Huvudsaken är att SÄLJA så många böcker som möjligt. Omslaget behöver så klart inte ha något med innehållet i boken att göra – för när köparna sitter hemma och läser sina böcker så är det för sent att klaga!

Tur har omaka par

Vilken tur för Rowley att han har en vän som Greg som förklarar det oförklarliga så tydligt och pedagogiskt! Och vilken tur för Rowley att han står på sig mot Greg till sist och skriver historien på sitt sätt!
Och vilken tur för läsarna att Jeff Kinney valt ett så komiskt omaka par för sina bästsäljande böcker. “Opposites attract” sägs det ju. Och det här paret har attraherat fans från hela världen …

print

Våra samarbetspartners