JEFF KINNEY : MED I MATCHEN – förlorar rappheten i basketsnack och matchreferat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Diary of a Wimpy Kid: Big Shot
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Dagbok för alla mina fans (del 16)
Översättning: Thomas Grundberg
Läsålder: 9-12 år
Genre: Skämtberättelser, Barn
Antal sidor: 224
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-11-17

Dagbok för alla mina fans är numera en av de mest framgångsrika barnboksserier som någonsin publicerats. Böckerna om Greg har sedan första boken 2007 sålt i över 250 miljoner exemplar världen över och kommit ut på över 65 språk.

Bokserien kan alltså med fog kallas för “Big Shot!”. Men är Greg Heffley själv en Big Shot? Följ med Greg in i sportens snåriga värld. Greg provar på det lite av varje – både som deltagare och som åskådare. Men det mesta går åt pipsvängen. Ändå insisterar föräldrarna på hur nyttigt och karaktärsdanande det är med sport. Men hur mycket orkar de engagera sig i Gregs sportkarriär?

I tidernas sämsta lag

Pappa Heffley ger upp efter att ha försökt ta med Greg till gymmet en gång (det slutar med att de båda blir avstängda) och till en match en gång (det slutar med att de båda missar slutresultatet – när “deras lag” vinner.. Men Mamma Heffley är gjord av segare virke. Hon ger inte upp! Mamma Heffley var en baskettalang i unga år, och nu satsar hon allt på att överföra sina fantastiska basketkunskaper till Greg. Som lyckas komma med i tidernas sämsta lag …

Losers förlorar mot alla odds

I bokens grand finale möts alla de sämsta lagen och alla vinnare åker ut längs vägen tills bara två ultimata förlorarlag möts i finalen. Då blir Greg utlånad till motståndarlaget – för att sänka dem …

Med i matchen är en omvänd framgångshistoria. Istället för den traditionella Hollywoodhistorien med losers som vinner mot alla odds har vi här losers som förlorar mot alla odds – för ingen kan vara så dålig!

Första halvan av boken är roligast med en massa gags kring kost och träning och sporthysteri.

Mycket är intressantare än basket i Sverige

Andra halvan består mest av basketsnack och väldigt utdragna matchreferat. Där förlorar Kinney den rapphet i storytelling som han är känd för – ofta levereras nya gags och scenskiften hela tiden. Om man inte är så intresserad av basket och basketens historia och basketens regler, scheman och poängräkning är det ärligt talat inte en fullpoängare som levereras denna gång.

Medan basket är en nationalsport i USA så finns det mycket som är intressantare i Sverige. Som …fotboll, ishockey, friidrott, skidskytte, längdskidåkning, alpint, ridsport, golf, bordtennis, handboll, skicross, simning, curling, tennis, pågående innebandy-VM i Uppsala … Det beror helt enkelt på var olika länder har haft sina framgångar genom tiderna.

Alla ska med…speciellt i mellanstadieåldern

Vem vet … Greg kanske skulle platsa i ett svenskt basketlag – lägsta divisionen? Konkurrensen skulle i alla fall inte vara lika mördande som i USA – alla ska med, alla ska få spela och alla ska fira. Speciellt i mellanstadieåldern …

print

Våra samarbetspartners