SKRÄCKÄPPLEN, Kaninscenen, Liseberg den 13 oktober – en rysligt rolig kaninteater

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Bagare Berg – en av de sköna, gröna kaninerna på Liseberg – har ett gammalt recept på knäckäpplen som förutspås bli den stora Halloweenbästsäljaren i Kaninlandet. Vad kan gå fel?

En intrigerande Måns Tråk är som alltid avundsjuk på de glada, gröna pälsbollarna och han planerar att sno åt sig receptet och förvandla knäckäpplen till skräckäpplen. Med hjälp av sitt specialdesignade slajm. Kruxet är … Hur ska han få tag på receptet som ligger inlåst i ett kassaskåp hos Bagare Berg? Lösningen blir att klä ut sig. Till kanin. För att bli Bagare Bergs praktikant.

Rysligt rolig dramatisk katalysator

Skräckäpplen är precis som rubriken utlovar en rysligt rolig Kaninteater. Som alltid när det gäller Kaninteatern så har man hittat energiska och duktiga skådespelare. Måns Tråk är som många gånger förr pjäsens katalysator. Han håller verkligen igång från start till mål! Kaninerna har tur som har Måns Tråk. Utan honom skulle det aldrig hända något i Kaninlandet och det skulle aldrig bli någon dramatisk Kaninteater. Måns Tråk tar det där med dramatisk (och överdramatisk) skurk på fullaste allvar.

Vad är det för fel på grönsaker?

Publiken flockas långt innan ridån går upp (teatern ingår i entrén till Liseberg) och småttingarna sitter som tända ljus. Inte en enda skruvar på sig. Det är verkligen spännande! Och det är inte ofta man får se kids koncentrera sig så intensivt så länge. Det ger verkligen ett gott betyg till Kaninteatern.

Varför inte en grönsaksaffär?

De som oroar sig är den äldre generationen. Måste man ha en hel teater om godis och en godisaffär? Med kanelbullar, jättelika donuts, godisbitar, knäck och allt möjligt sött? Varför kan inte Lisebergskaninerna äta morötter som Lille Skutt? När vi var unga åt vi sallad och gurka och äppelklyftor när vi lekte kaniner! Kan inte Berg ha en grönsaksaffär?

Visst finns det fler kaniner!

Jag funderar på om det inte var fler kaniner förr i Kaninteatern. Det har väl minst varit två kaniner med varje gång … ? Det finns ju två tjejkaniner, en i rosa klänning och en i blårandig, det finns en trollerikanin och en pilotkanin … Bara EN kanin, det är väl lite väl snålt för en Kaninteater?

Alla i dramat borde väl fatta att Måns inte är en kanin för han kan PRATA och kaninerna säger aldrig någonting, de bara viftar med tassarna i ett egendesignat teckenspråk.

Kanindisko

Men tack och lov, runtom i Kaninlandet finns fler kaniner, de kramar besökarna och delar ut små godispåsar ur en korg till barnen … ja, i framtiden kommer barn att blanda ihop Påskharen med den stora gröna Halloweenkaninen! Och så blir det Kanindisko!

Måns blir snäll när han får vara med

Hur det går för elake Måns? Han blir jättesnäll när han också får vara med. När han har blivit uppskrämd av tre spöken, ungefär som Scrooge i A Christmas Carol, blir han som en ny Måns. Han förbättrar Bagare Bergs knäckäpplerecept så att det blir ännu godare, han får riktig anställning i Bergs gottepalats OCH han ser till och med fram emot Kanindiscot framemot eftermiddagen. Fast han låtsas att han frågar när discot börjar bara för att undvika det … Men man anar ju att den självutnämnde pälsbollshataren i själva verket älskar kaniner. Varför skulle han annars ha bosatt sig mitt i Kaninlandet?

Gammal fin sensmoral

Sensmoralen är lite som i 1970-talets Bamse, när tuffa tuffingars Vargen blev snäll av att få vara med och sköta hästen Billy (i Bamse åt aldrig huvudpersonerna något godis, Bamses slogan var att frukt är godis …) Måns blir snäll av att få vara med, och likt Vargen slutar han med elaka bus. Men snälla bus … det är en annan femma. Vi går ju in i bus-eller-godis tider nu. Måns kommer säkert att busa med godiset! Igen!

Fullt av ögongodis

Liseberg är förresten fullt av ögongodis. Upplevelsen av besöket är som att gå igenom en genomtänkt och vacker konstinstallation där Höststorm är det övergripande temat. Här finns gamla vagnar, rostiga redskap, tjusiga flaskor, stora mjölkkannor, omkullblåsta träd, suggestiva rotvältor, trasiga elledningar, trädgårdsmöbler som vält omkull, en bordduk som flugit upp i ett träd, massor av mystiska fåglar, blekta bleckburkar, fullpackade trälådor, fint flätade korgar … allt toppat med mängder av pumpor i olika färger, rotfrukter, höstblommor och dekorationer. Av alla fågelskrämmor är de allra sötaste de som finns i Kaninlandet. De ser ut som kaniner.

Läs mer om Halloween på Liseberg här.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners