HALLOWEEN PÅ LISEBERG – fullt av ögongodis och något för alla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Virvlande höstlöv, rader av fågelskrämmor och 100 ton pumpor. 300 aktörer, två teaterscener, flera skräckhus, 35 åkattraktioner och två stora nyheter: Luna med månresetema och Haunted Mansion som invigs idag på självaste fredagen den 13.

Man har inte sparat på vare sig bus eller godis när det gäller årets Halloween på Liseberg som startar den 6 oktober och varar ända tills den 5 november. En hel månad med den orangefärgade, pumpafirande högtiden … kanindisco, skräckäpplen, ljudinstallationer, filmvisningar, stormtema och mycket mer blir det när Liseberg håller skördefest.

Att gå på Liseberg dagtid och kvällstid är två helt skilda upplevelser. Man ser detaljer i förvandlingen av Liseberg på olika sätt. Man har definitivt inte sparat på pumpor, potatisar, purjolökar, majs, rödlök och annat som hör skördefesttiden till.

Höststormen kommer

Och vi vet. Höststormen kommer. Blåser omkull trädgårdsmöbler. Bordduken hamnar högt upp i ett träd. Stormen blåser ner elledningar, bryter stolpar, välter bänkar, krossar krukor, drar upp rotvältor och lämnar träd och grenar och löv överallt. När mörkret lagt sig ser man att det brinner små eldar på olika ställen, och himlen lyses upp av tusentals orange små ljus.

Kaninlandet är fullt av godis och busiga kaniner. Det finns kaninfågelskrämmor och en kaninscen där man spelar upp teaterpjäsen Skräckäpplen – en rysligt rolig kaninteater flera gånger om dagen.

Maxat och romantiskt vid Lisebergsteatern

Man har maxat dekorationerna vid Lisebergsteatern där pumpaextravagansen antar ett nästan romantiskt Valentine’s motiv, inramat av valvbågar och röda löv, och inne på själva Lisebergsteatern huserar Tomas von Brömssen och är mästerlig i pjäsen Kontrabasen där han bland annat sjunger på tyska … och får tankarna att gå vidare till att det även är Oktoberfest längre in i parken med tyrolerhattar, musik, mat och dryck.

En hemlig Halloweenträdgård

Allra mest magiskt är det att komma fram till den gamla karusellen med traditionella tivolihästar, som inramas av en trädgård full av blommande rosor och hortensior och flera anrika skulpturer som befinner sig mitt i olika berg av pumpor. Från karusellen kan man välja att gå en slingrande väg genom en hemlig Halloweenträdgård med små älvljus, där stora flugsvampar och kantareller lyses upp, liksom en liten dörr i berget där kanske en liten tomtenisse dragit sig tillbaka i väntan på julen …

Det är passande att det finns så mycket trädgårdar och planteringar på Liseberg. I historisk tid var detta det första området i Sverige där det odlades dahlior … som än idag förgyller hösten i många korgar, krukor och planteringar.

Fantiserar om alla underbara ting

Det är fritt fram att fantisera om alla underbara ting och om hur folk hade det förr i tiden. Gamla skördeverktyg, trädgårdsredskap, mjölkkannor, trälårar, bleckburkar, vagnshjul och svagdrickaflaskor blir till dekorationer och kärl att plantera höstblomster i. Krysantemum, alunrot, bergenia, murgröna … Blommorna ringlar sig fram i den ätbara skördefesten.

Skördefest och nya traditioner

Man har alltid haft kalas i samband med skördetider … man fick ju plötsligt ett överflöd av mat att ta hand om, men Halloween i sig är en högtid som känns ny och inkluderande, just eftersom den inte tillhör någon speciell tradition.

En mamma till Halloweenfirande tonåringar klämmer ner ett diadem med pumpaantenner ovanpå sin ljusblå slöja och ser så där nöjt trött ut efter en dag då barnen haft riktigt roligt. Man kan också välja diadem med gröna kaninöron … det är en hit bland de minsta besökarna. Men till skillnad från pumpaantennerna så lyser inte kaninöronen.

Sött för de sötaste

Kaninlandet är fullt av kanelbullar, jättelika donuts, godisbitar, knäckäpplen och allt möjligt sött. Sötast av allt och alla är kaninfågelskrämmorna och Kaninlandets invånare.

Fluffiga gröna kaniner, Kanne och Kanina och deras vänner, kramar besökarna och delar ut små godispåsar ur korgar till barnen … ja, i framtiden kommer barn förmodligen att blanda ihop Påskharen med den stora gröna Halloweenkaninen. Och så blir det Kanindisco! Dags att skaka rumpa! De små pälsbollarna dansar så fluffet yr.

Ögongodis

Liseberg är fullt av ögongodis. Upplevelsen av besöket är som att gå igenom en genomtänkt och vacker konstinstallation med höststorm som det övergripande temat. Här finns gamla vagnar, slitna skörderedskap, förlupna vagnshjul, stora svagdrickaflaskor i brunt glas, rymliga mjölkkannor, rostiga tunnband, skeva bänkar, omkullblåsta träd, suggestiva rotvältor, trasiga elledningar, trädgårdsmöbler som vält omkull, borddukar som flugit iväg, mystiska svarta fåglar, blekta gamla bleckburkar, tunnor, trälårar, pallar, krukor, flätade korgar … allt toppat med mängder av pumpor i olika färger och säsongens rotfrukter och höstblommor.

Karnevalsstämning med salta inslag

Här och där brinner små eldar och ljudinstallationer suggererar fram illusionen av saker som gömmer sig i buskarna … Musiken skapar ett slags karnevalsstämning och i hamnområdet visas barnförbjuden film, bland annat en förhandsvisning av den nya svenska skräckisen Karusell, som fått artonårsgräns. Kusliga typer, några av Lisebergs duktiga aktörer, smyger sig in på filmvisningarna och skräms lite extra.

Från sött till salt … här finns något för alla. Halloweenfirande på alla nivåer. Från discodans till demoner. Från mysrysligt till riktigt ruskigt. Och allt utspelar i ett välregisserat och välkomnande stormigt kaos.

Läs mer om föreställningen Skräckäpplen här.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners