THE EXORCIST: BELIEVER – habilt resultat som lever på gamla meriter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Gordon Green
Skådespelare: Leslie Odom Jr., Lidya Jewett, Olivia O’ Neill, E.J. E.J. Bonilla, Ellen Burstyn
Premiär: 2023-10-06
Betyg: 3

Exorcisten (1973) blev inte bara en milstolpe i skräckfilmens historia och kioskvältare, den blev naturligtvis också efterapad i diverse utsvävningar och parodierad av Leslie Nielsen (Häxocisten),

Men originalet är inte bara oöverträffat det är också oöverstigbart. Det hjälpte inte ens att John Boorman regisserade, sedan Stanley Kubrick haft den goda smaken att tacka nej – och “The man” själv, Richard Burton ställde upp. Exorcisten 2 – kättaren blev ett magplask ändå samtidigt som Linda Blair skämdes över resultatet.

Ett habilt resultat

Nåväl, nu gör David Gordon Green (Halloween lika med Green) ett försök, och utan att på något sätt hota eller ens försöka det klassiska originalet tycker jag han levererat ett habilt resultat. Något som säkert också Ellen Burstyn och Linda Blair hoppats på eftersom de hedrar filmen med sin närvaro i större och mindre utsträckning.

Inget blir sig likt igen

Victor Fielding lever med sin unga dotter sedan mamman omkommit i en olycka. När dottern och hennes kompis under några dagar försvunnit i en skog och återfinns  skrämda och till synes omedvetna om vad som hänt dem. blir inget sig likt igen. Det visar sig att en demon precis som i fallet med Regan (Blair) tagit sin boning i flickorna. Varför en som varit med förr (Burstyn) tillkallas för att ge en hjälpande hand.

En rättning i ledet

Jag upplever inte heller den här historien som någon nytändning av Exorcistsviten utan mer som en rättning i ledet. Den funkar på gamla meriter och har några effektfulla scener som får publiken att vakna till om de nu skulle ha tappat koncentrationen.

Ganska välspelat är det hela också. Sedan är det naturligtvis alltid roligt att återse gamla bekanta som Burstyn och Blair. Det blir säkert både ros och ris åt den här rullen, men varför göra väsen av ingenting.

print

Våra samarbetspartners