THE POPE’S EXORCIST – en välgjord brasklapp för att leverera det vanliga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Julius Avery
Skådespelare: Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe, Franco Nero, Peter DeSouza-Feighoney
Premiär: 2023-04-07
Betyg: 3

När Exorcisten kom 1973 var skräckfilmen i skriande behov av en nytändning. De gamla malätna monstren från 30- och 40-talet, Frankenstein, Varulven, Dracula och Mumien var “corny stenålder”, och så var alla växande och krympande vetenskapsmän som kom i vägen för de på 50- talet så talrika atomsprängningarna under det kalla kriget.

Jo jag vet att Hammer i England med Universals tillstånd framgångsrikt började återanvända deras gamla skräckgubbar på 60-talet, men ändå var ett lyft genren behövde och fick med Exorcisten med efterföljare.

Filmstjärnor fick en ny vår

Och så kom ju Omen 1976.Gamla filmstjärnor som Gregory Peck, William Holden och George C, Scott bland andra gick en ny vår surfande fram med draghjälp inte uppifrån men väl nerifrån.

Efter ett tiotal framgångsrika år, om inte dog så väl bleknade genren bort sakta men säkert för att då och då göra ett tappert försök att få en ny publik på kroken. Nu signerar således Julius Avery (Overlord) en ny exorcistrulle med Django förlåt Franco Nero i titelrollen (han spelar alltså påven) i The Pope’s Exorcist.

Vatikanens ljusskygga roll

I fokus står annars Russell Crowe som exorcisten fader Amorth, som allt enligt filmen skrivit många böcker om exorcism och Vatikanens, tydligen lite ljusskygga roll i dess historia som går tillbaka ända till spanska inkvisitionen på fjortonhundratalet.

Nåväl, denna historielektion är mest en brasklapp för att leverera de vanliga ingredienserna  som  mest blir light efter den fulländade Exorcisten.

Mycket rullande med ögonen

En änka och hennes två barn flyttar in i ett gammalt kloster i Spanien, och får en demon på köpet som tar den unge sonen i besittning. Mycket rullande med ögonen och gnisslande med tänderna blir det när unge Peter DeSouza spelar ut hela registret som om han ägnat hela sitt vakna liv till att Studera Linda Blair i Exorcisten.

Påminner mer om fryntlig broder Tuck

Russell Crowe fyller 59 bast i dag och vi grattar naturligtvis. Som fader Amorth påminner han mer om en rund och fryntlig broder Tuck i Robin Hood filmerna än om om en gladiator men det är ändå han som är filmens flöte. Han fixar spanska bra och ger en tilltalande karaktär av sin exorcist som gör att man klarar alla långbänkar i handlingen.

Filmen är också mycket välgjord och stämningsfull, och ger aldrig bilden av att ha gjorts med vänstra handen. Med viss tvekan en ”trea” landar jag på.

print

Våra samarbetspartners