MARIKA CARLSSON – SMALAST NÄR MAN DÖR VINNER, Lisebergsteatern, Göteborg den 30 september 2023 – mästare på att fånga karaktärer utan att provocera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Smalast när man dör vinner spelas på följande datum under hösten 2023
15 sep - Södertälje, Estrad
16 sep - Nyköping, Culturum
21 sep - Västervik, Bryggaren
22 sep - Växjö, Växjö Teater
23 sep - Lund - Stadsteatern
27 sep - Malmö, Nöjesteatern
28 sep - Falkenberg, Stadsteatern
29 sep - Trollhättan, Hebeteatern
30 sep - Göteborg, Lisebergsteatern (2 föreställningar)
12 okt - Kalmar, Kalmar teater
13 okt - Värnamo, Gummifabriken
14 okt - Kungsbacka, Teatern
7-9 dec - Vällingby, Stadsteatern
14-16 dec - Stockholm, Stadsteatern
Mer info

Marika Carlsson studsar in på Lisebergsteaterns scen nästan lika vigt som Sockerfen i julbaletten Nötknäpparen. Marika är iklädd träningskläder som för tankarna till jordgubbsglasyr och lakritskonfekt och hennes personlighet är lika bubblig som lemonad. Hon är här för att få publiken att skratta … men också för att informera och för att få publiken att tänka till.

Sockersjuka vet folk vad det är, men sockerberoende, det är en annan femma. Marika Carlsson insåg  att hon var sockerberoende 2011 när hon såg Bitten Jonsson prata om sockerberoende på Nyhetsmorgon. Innan dess hade Marika inte ens haft ett ord för vad hon hade. Sedan började utrensningen … och de små kylskåpen på hotellen skulle tömmas innan hon kom dit. Bort med allt godis. Och även bort med all alkohol, för alkohol innehåller socker.

En personlig och nära historia

Marika bjuder på sin egen historia på ett personligt och nära sätt. När hon kommer till de mest skamfyllda, mest intima delarna sänks den vanligtvis högljudda och tydliga rösten till en viskning eller ett mummel som knappt hörs.

Detta marknadsförs som stand-up och Marika är en av Sveriges absolut bästa stå-upp komiker. Alla kategorier. Hon kan sopa banan med de flesta av sina manliga kollegor. Hon har allt. Personligheten, mimiken, kroppsspråket, tajmingen, vardagsobservationerna, imitationerna, igenkänningskomiken, självironin … Landar inte en poäng så kan Marika såga sig själv med vansinniga grimaser och dialektbyten och på så sätt rädda upp situationen och få  ännu mer skratt. Speltiden blir mycket längre än utsatt, vilket innebär att en hel del skratt har väntats in.

Från After Eight i Skåne till Polly i Stockholm

Men denna föreställning är så mycket mer än vanlig stand-up. Det är som en hel independentpjäs, ett skakande drama, en livshistoria, där det känns som om vi möter en hel rad personer. Familjen. Grannarna. Vännerna. Släkten. Lekisfröken. Träningsnarkomanerna på gymmet. Sockerberoendeskeptikerna. Komikerkollegorna. Dryga idioter från stand-up publiken som frågar varför alla kvinnliga komiker är fula.

Hela Marikas liv, högt och lågt, ups and downs, finns med i olika glimtar. Från After Eight-nallande i överskåpet i barndomshemmet i Skåne till en storskalig Polly-påse fajt med frugan i det nuvarande hemmet i Stockholm. Det vita sockret går som en röd tråd genom berättelsen.

Vem vill ha tandkräm på maten?

Som lyssnare och åskådare är det lätt att sväva iväg i egna tankar och associationer, och det är säkert meningen att publiken ska ha egna reflektioner. Det finns en hel del 1970-tals skämt som är så trendiga och  populära bland svenska komiker … men vänta nu, förstörde man verkligen päron som är så gott genom att smeta  tandkräm på dem? Eller After Eight, som Marika säger. Vad är tanken? Vi orkar inte borsta tänderna efter maten så vi slänger tandkrämen direkt på efterrätten? Åt hon verkligen frivilligt After Eight … även utan päron som muta?

Flaskor och bars

Är verkligen dagens livsstil hälsosammare? Förr i tiden var det normalt med vanligt kaffe. Idag säljs kaffe till samma pris som en dagens rätt i trendiga kedjor och egentligen serverar de inte alls kaffe utan bara sockerlösning med skum på toppen.

Energidrycker kan vara moderna tiders allra största missbruk … alla verkar gå omkring och suga på olika typer av burkar hela tiden. Man kanske behöver det för att åka Vasaloppet eller för att deltaga i EM i beachvolleyboll, men för att bara gå rakt fram på trottoaren…?

Fler och större måltider

Förr i tiden fick man dricka till frukost, lunch och middag, det där var alla måltider man fick och man fick ingen mat eller dryck mellan måltiderna. ”Don’t spoil your appetite!” Idag har folk sina älskade flaskor fulla med socker och knaprar på energy bars eller olika påsar med energitillskott mellan alla måltider som finns. Och måltiderna verkar ha blivit både fler och större och de innehåller fler rätter och tillbehör.

Rensar ut allt vitt

Marika har rensat ut allt socker ur sitt liv. Inte bara energidrycker och allt annat innehåll i minibarerna på alla hotellrum som hon bor på. Hon har  även rensat bort vitt mjöl, pasta, potatis, ris … Vänta nu. Är inte det den mat som mättar större delen av världens befolkning? För att det är billigt? Nej, framtidens tjockisar kommer inte att bo på Östermalm dit vi i Marikas fantasi ska åka på safari, det är den billigaste maten som oftast innehåller mest socker. Går det att ersätta potatis med en extra portion sallad när man beställer mat, eller får man svaret att sallad är dyrt och potatis är billigt?

Alltid råd med pommes frites

Marika får så klart extra skratt när potatisen ersätts med pommes frites. Vilket för övrigt är den vanligaste maten som unga (och även något äldre) äter i alla diskbänksrealistiska filmer om den brittiska arbetarklassen. Har man inte råd med något annat, så kan man i alla fall gå ut och beställa en portion ”chips”.

Inkluderande igenkänningshumor utan roast

Till skillnad från många av sina kollegor så är Marika Carlsson inte ute efter att provocera. Hennes humor är inte av den typen som får 15+ gräns. Hon är en mästare på att fånga karaktärer och situationer, på att använda dialekter och kroppsspråk.

Egen unik stil

Hon behöver inte skrika och svära för att förstärka poänger. Tvärtom så levereras poängerna oftast i en låg, knappt hörbar samtalston. Marika har sin egen unika stil. Och hon är aldrig elak mot någon, här roastas ingenting … Ja, nästan ingenting. Undantaget är SVT:s Den stora hälsoresan, som borde ha haft underrubriken Den stora hälsofaran. Men där är kritiken så berättigad att det knappast kan klassas som rostning.

Varm och fin stämning i OBS-klassen

Under Marikas mörkaste ögonblick i resan hon gör på scenen känns det som om alla i publiken vill gå upp på scenen och klappa om henne och säga att hon är sötast och finast i hela världen … sockerfritt söt alltså. Det känns i hela Lisebergsteatern att vi tillsammans skapar en varm och fin stämning där det är  tillåtet att tala om svagheter och brister … och så belönar Marika oss med den finaste komplimangen av alla: hon påpekar att vi är som en väluppfostrad OBS-klass. Ja, vi älskar dig också! OBS OBS OBS! Låt stå!

Om Marika kommer till en teater nära dig … ta chansen att se henne live. Om inte … föreställningen på Liseberg filmades. Det kommer en andra chans.

Liseberg är förresten redan pyntat för Halloween. Sockrets stora högtid närmar sig…

print

Våra samarbetspartners