TVÅ MAN OM EN ÄNKA, Fredriksdalsteatern, Helsingborg den 16 juni 2023 – mästarklass i komedi och komisk timing när Eva Rydbergs tar farväl

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skådespelare:
Julia Sjölin - Eva Rydberg
Ofelia - Mia Poppe
Löjtnant Rosencrona - Robert Rydberg
Emil - Per Andersson
Else Bom Hansen - Birgitta Rydberg
Rut - Sofie Lindberg
Gösta - Kalle Rydberg
Ström - Anders Aldgård
Bearbetning: Anders Aldgård & Andreas T. Olsson
Koreografi: Sian Playsted
Kostym: Görel Engstrand & Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson
Dekor: Ljus & d Dekor i Halmstad

Här kommer alla känslorna på en och samma gång … Det är dags för sista sommaren med gänget! Kombinationen Rydberg-Poppe-Andersson visar sig bli en delikat anrättning och vi får den unika upplevelsen av att befinna oss i framtiden och i det förflutna … samtidigt. Vi får också den läckra efterrätten före vår tre-akters-middag. Eva Rydberg i en guldglittrande modern kreation bjuder på ett slagkraftigt gyllene extranummer. Hon påpekar också att det gråtits från ovan (skyfall) och skjutits salut (blixtrat och åskat) idag.

Och … det är just det som är charmen med att gå på  friluftsteater. Man vet aldrig vad som händer, man är en del av en organisk upplevelse. Och man vet aldrig vad det blir för väder. Efter årets rekordtorka öppnar himmelen sig (alla lokala lantbrukare kan tacka friluftsteatern och deras regndans för det … ?!) men lagom till de första tonerna från årets magiska föreställning kommer solen. Det kan inte sägas bättre. Det slutar alltid regna. Någon gång. Och just denna gång är tajmingen osviklig.

Underbart är kort …

Underbart är kort – och varar i trettio år. För trettio år sedan inledde humorns drottning Eva sin regenttid på friluftsteatern i Fredriksdal och hon inledde på topp med Soldat Bom, en Nils Poppe fars som träffade mitt i prick, och när hon nu tar avsked med flaggan i topp är det också med en Nils Poppe fars, Två man om en änka … och inbakad i denna nytolkning finns mängder av blinkningar till alla de klassiker som passerat revy under trettio år.

Sommarägg med kaviar och champagne

Påskägg skulle man kalla detta i en film. Nu är det … sommarägg med sill och dill och lyxig kaviar till. Och champagne. Under Evas magnifika regenttid har man utökat repertoaren och nytolkat och omtolkat vad man kan ha som sommarfars. Pang i bygget, baserad på en tv-klassiker, var en riktigt pangsuccé. Årets uppsättning är mycket mindre traditionell än vad man skulle kunna tro, och musikalnumren bidrar till att sprida extra mycket glitter och glamour.

Fin homage till Poppe

Nils Poppe satte upp Två man om en änka hela två gånger under Poppe-eran, och Poppe spelade Emil, en malaj som är mer än lite avlägset släkt med Soldat Bom. Per Andersson gör sin malajroll Emil som en fin homage till Poppe, han har till och med en röd och en grön strumpa (solklar Bom-blinkning), men Per gör ändå osvikligt rollen till sin egen. Det spexas, det sjungs, det ordvitsas och det dansas Per-Andersson-dans med en frenetisk och smittsam energi och utstrålning.

Ljuvliga Julia – omsvärmad av alla

Eva Rydberg spelar titelns eftertraktade änka Julia, som Emil spanar in, Mia Poppe spelar änkans dotter och Birgitta Rydberg dyker upp som Emils eldfängda danska flamma Else Bom Hansen, som uppträder på Bakken som knivkastare och skarpskytt. Lägg till Robert Rydberg som fåfäng löjtnant, Kalle Rydberg som en journalist som bara gör soppan värre, Sofie Lindberg som amorös husa, ett stort gäng vilda dansare, två gulliga små clowner (mini-mini-Rydbergs) …  så har ni huvuddragen i den njutbara anrättningen.

Vem är Andersson?

Mia Poppe var nyligen gäst i SVT:s kulturprogram Sverige! där hon fick den underliga frågan om hur hon förhåller sig till att Nils Poppe är eller håller på att bli bortglömd. Möjligen att hans filmgärning inte får så stor cred som den borde, men att hans teatergärning skulle vara bortglömd … Ha! Never in Skåne! För att sätta perspektiv på det hela: oavsett ålder (och alla generationer har klämt in sig på Fredriksdal) …

ALLA berömmer Per Andersson. Eller rättare sagt: De påpekar att han som spelar Nils Poppe spelar väldigt bra. De har ingen aning om vad han heter. Mannen som förra månaden var dansande sexy shadow i Peter Pan går åt helvete. Som under förra jullovet dök upp i Stjärnorna på Slottet tillsammans med självaste Carola … Mannen som skrivit Räkhäst! Redan bortglömd? Och dessa människor är inte ens från Skåne! Det visar på att 1) Nils Poppe är absolut inte bortglömd 2) Per Andersson är underbar men har ett uselt artistnamn. Och kanske är det inte så viktigt att som publik vara allmänbildad i vem som är vem i kändis-Sverige. Eller att komma ihåg namn. Uppenbarligen har ju folk minst lika roligt ändå!

Nutida inramning med teknikens underverk: evatarer …

I Två man om en änka är året 1923 men man har ramat in det hela med ett running gag om att detta är framtiden, alla på scenen finns inte på riktigt, de är avatarer, eller snarare: evatarer … Och när Eva Rydberg stoppar och snabbspolar är det en av kvällens roligaste små scener. (Finns vi i publiken på riktigt? Vi känner oss i alla fall blöta på riktigt. Hade vi varit evatarer hade vi förmodligen fått kortslutning …)

Idag behöver inte en Julia en Romeo

Två man om en änka har uppdaterats på ett mycket bra sätt. Sensmoralen i den nya versionen är kort och gott att två man om en änka är två för mycket.

Idag behöver vi inte skapa hjältinnor som ska välja en karl — hon kan välja att inte välja någon. Hon kan rymma med en cirkus eller … starta en friluftsteater. Julia var faktiskt firad skådespelerska, den danska flugan, (en anspelning på en annan klassisk fars: Den spanska flugan), innan hon gifte sig med en margarinfabrikant och kom upp sig i smöret.

Utnyttjar likheter i castingen …

Castingen är perfekt och när det gäller många av rollerna misstänker man att deras karaktärer ligger mycket nära hur de är som personer. Eva Rydberg spelar en spexig kvinna med mycket skinn på näsan och en hel rävlya bakom örat – och det är omöjligt att lura eller överlista henne. Hon gillar också att dra fräckisar – på danska.

Birgitta Rydberg spelar också en kvinna med mycket skinn på näsan – en kvinna som man absolut inte vill lura eller överlista och som har en härlig livsglädje och humor (dock kastar hon säkert inte knivar på sin älskade när hon blir förbannad privat …) Per Andersson spelar en man som tar allt med en klackspark och ett leende – och en göteborsk ordvits – en sådan roll som känns som klippt och skuren för Per. Varför deppa när man kan steppa? Eller så kan man sjunga om ”stuk i hatt” … (Privat försökte Per, liksom sin rollkaraktär Emil, att starta en egen friluftsteater).

… och skillnader

Och så finns det casting som går mot strömmen: Mia Poppe är privat en mycket generös, osjälvisk och stöttande person. Hon spelar den mest självupptagna och egocentriska dotter som man kan tänka sig. Karaktären hade platsat i dagens dokusåpor och ve den instagram-stjärna som får fler följare!

Reagerar på tokerierna

Robert Rydberg verkar vara lugn som en filbunke, men hans löjtnant är spattig, nervös, fåfäng … och exploderar gång på gång i konfrontation med Per Anderssons lättsamma (och retsamma) Emil – till publikens förtjusning och jubel. En komedi kan inte bara ha knasiga figurer, den måste även ha folk som reagerar på tokerierna. Robert Rydbergs rollkaraktär både reagerar – och agerar. Och gör sedan egna knasigheter. Det är superbt.

Många stjärnor, men bara en primadonna

Regissören Anders Aldgård – som även han spelar förälskad i änkan Julia — har gjort denna nya och mycket tidsenliga tappning av Två man och en änka, tillsammans med kulturbäraren Andreas T. Olsson och musikern Michael Neumann och ordtrollaren Per Andersson. Som förresten gör sitt livs bästa roll. Det märks att ”han som spelar Poppe” har hållits i precis lagom strama tyglar. Han tar aldrig ut svängarna för mycket (som Poppe kunde göra ibland) för den här showen har många stora stjärnor som får glänsa, men bara en primadonna och det är Eva Rydberg. Och så själva teatern. Så klart.

En hyllning till hela teaterns historia

Det här är en teaterpjäs som är en hyllning till hela friluftsteaterns historia … och det är både stort och hoppfullt. Alla kändisar som genom tiderna varit med i pjäser fladdrar förbi i ett bildspel i herrgårdens fönster. Alla var där. Alla har varit där. Det är otroligt kändispackat i publiken i de främre raderna. Kultur- och nöjes-Sverige har gått man ur huse för att hylla Eva Rydberg. Som sig bör. Slutligen kommer även pressen upp på scen för att hylla sin Eva … och det är den riktiga pressen. Inte den förvirrade murveln från pjäsen. Hyllningarna lär fortsätta att rulla in på löpande band.

Magiskt, magnifikt och varmhjärtat

Det här är en underbar sista sommaren med gänget. Rydberg-Poppe gänget. Med han som heter Andersson som grädde på moset. Hela föreställningen är en ren mästarklass i komedi och komisk tajming. Det blir inte bättre än så här. Magiskt, musikaliskt, magnifikt, varmhjärtat, nyskapande och alldeles lagom bitterljuvt nostalgiskt.

Vilken fin ton att sluta på.

Fotnot: ”Watch this space”: www.evarydberg.se. Folders med texten ”Top Secret” delas ut under kvällen. Den 1 augusti kommer ett stort avslöjande … om framtiden. Vart är Eva Rydberg på väg? Vad kommer hon att göra i framtiden? Ett är i alla fall säkert: Evigt unga evataren, som firar 80 i sommar, kommer inte att vila på sina lagrar. Möjligen kommer hon att dansa på dem.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners