REPEAT – albumdebutanterna deklarerar: ”Vi gör max två tagningar på varje låt”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 8 september släppte vi I svenska stonerrock-bandet Repeat vår första singel Repeat och meddelade också att det självbetitlade debutalbumet som kongenialt nog också heter Repeat, släpps den 6 oktober 2023

Vi är ett nybildat stonerrock/alternativ rockband med rötter i Malmö och Stockholm. Bandet grundades av undertecknad Torbjörn Hallberg, Stockholmsbaserad gitarrist och sångare, och Johan Holmberg, tidigare medlem i skarockbandet Liberator från Malmö. Mattias Belin anslöt till bandet kort därefter.

Siktar på ett brett spektrum

Singeln Repeat, som släpptes den 8 september 2023, representerar mycket av bandets essens. Genom att kombinera element av stonerrock, alternativ rock med repetitiva riff och texter siktar vi på att tilltala ett brett spektrum rockfans (t ex stonerrock, ökenrock och alternativrock).

Föredrar de korta formaten

Idén bakom albumet är att ge en kort och explosiv upplevelse genom komprimerade och aggressiva låtar. Vi föredrar verkligen de korta formaten som ger en direkt närvaro med hög energi. Blandningen av stonerrock och alternativ rock med högljudda, fuzziga gitarrer, mullrande bas och drivande trummor, ger en helt egen progressiv stil.

Skriver i princip stommen till alla musik

Eftersom bandmedlemmarna bor på olika orter så har vi utarbetat en effektiv låtskrivarprocess. jag skriver i princip stommen till all musik och text, arbetar sedan fram en grund med Johan i replokalen innan hela bandet därefter ses tillsammans för att ge låten sin slutgiltiga form.

Även om musiken är riffbaserad så är det också viktigt att det finns någon annan hook, rytmisk eller melodisk, i varje låt. En del idéer som känns bra i ett första skede kan snabbt kasseras i replokalen om det saknas ett naturligt flow när man spelar låten tillsammans.

Förstärkare i olika rum

Albumet spelades in i Sickan Studios i Malmö i april 2023 av Joakim Lindberg. Joakim har som mål att skapa en enkel inspelningsmiljö och studion saknar till exempel separat kontrollrum, vilket gör att alla har en tät kontakt under inspelningen.

Som alltid i studioarbete så började vi med att hitta ett grundljud och vi lade ganska mycket tid på gitarrljudet. Vi testade olika förstärkare och pedaler innan vi hittade vad vi tyckte är ”Repeat”. Med tanke på att vi alltid spelar väldigt starkt, så placerades gitarrförstärkare och basförstärkare i separata rum.

Spelade uteslutande Fender Telecaster

Att spela in live och analogt är något som passar vår musik. Max två tagningar på varje låt och efter det sång och gitarrpålägg. Joakim var mycket lyhörd för våra idéer och kom dessutom med flera spännande förslag under inspelningsprocessen.

Jag spelade i princip uteslutande på min Fender Telecaster. Det är kanske inte en gitarrmodell man i första hand förknippar med hårdare musik, men den bidrar till ett säreget sound åt det lite mer punkiga hållet.

Att hitta något nytt där stilar möts

Joakim har arbetat med en lång rad indie-artister (Solen, Jonas Lundqvist, Vit Päls), och är kanske inte mest känd för att producera band inom stoner-, punk- eller hardcore – genren. Men vi gillade verkligen det Joakim gjort tidigare och såg möjligheterna att tillsammans hitta något nytt där olika stilar möts.

Torbjörn Hallberg

Om Repeats självbetitlade album:
Släpps både digitalt och på vinyl 6 oktober.
Omslag av Leo Bafica, art director med bas i Lund.
Albumet spelades in i Sickan Studios i Malmö av Joakim Lindberg.
Skivan mastrades av Magnus Lindberg i Redmount Studios Stockholm.

Artistlänkar:
Soundcloud
Spotify
Instagram
Facebook
Bandcamp
Youtube

print

Våra samarbetspartners