SAPPHIRE EYES – ett gott (band)gäng om energibomber och berg- och dalbaneturer vid skapandet av nya albumet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

The Making of Magic Moments

Det var inte helt självklart hur den tredje plattan, Magic Moments, skulle bli. Två tidigare album på klassiskt AOR-manér i bagaget, och nu var det dags att komponera ihop nytt material med en, för första gången fast lineup.

Många frågor och snurrande tankar

Starten var trög och självförtroendet sjönk i takt med tråkiga låtidéer. Vad ville jag ha fram? Hur vill vi upplevas som band? Frågorna var många och tankarna snurrade. Jag var så fast i vad jag inte gillade med musik, produktioner och så vidare, att jag nästan helt förlorade glädjen i det jag höll på med och vad jag verkligen gillade.

Hittade en gemensam nämnare

Bandet och medlemmarna var lösningen och dom som gav mig både självförtroendet och glädjen tillbaka. Vid denna tidspunkt hade vi endast gjort ett gig,i Madrid, och haft en fantastisk upplevelse tillsammans. Vi är ett riktigt gott gäng med med dålig humor men seriösa i vår uppgift. Eftersom vi alla i bandet har mer eller mindre samma favoritband, och låtar från en svunnen men minnesvärd tid hittade jag en gemensam nämnare. En tid där allt, så här i efterhand, kändes så enkelt och lätt. En tid där livet handlade om att ha kul, upptäcka saker, första kärleken och så vidare. Magiska ögonblick helt enkelt.

Vi skulle göra en kul och hundra procent lättsam platta som triggar igång människors partysinnen, såsom vi upplevde det, utan att tulla på finesser och arrangemang. Idén presenterade jag för killarna som nappade direkt och sen var det igång.

Sången skulle ligga i fokus

Något som diskuteras ofta i de flesta forum är produktioner. Vad är en bra produktion? Många tycker att en platta med bra tryck och stark output är en bra produktion. Vi är av annan åsikt och tycker om dynamiska produktioner, som inte tröttar ut öron och huvud. Det var vad vi ville göra, en produktion i symbios med låtarna vi presenterade.

När väl komponerandet var igång handlade mycket, förutom låtarna, om att fånga upp Kimmos vocalrange. Plocka det absolut bästa tonläget för honom. Sången skulle ligga i fokus på det här albumet. På förra plattan, Breath Of Ages fick Kimmo den otacksamma uppgiften att ersätta vår förra sångare sent i processen med redan färdiginspelat material vilket han gjorde med den äran. Dock visste vi att det fanns mer att få ut ur honom, och att han skulle spela in här i Sverige var vi helt överens om, och så blev det.

Bandet energibombar

Trots vårt bestämda tema på plattan så var hela skrivarprocessen en berg och dalbana. Man brottas med sina tvivel och tröttnar på sig själv med jämna mellanrum. även om man vid detta laget i livet vet om att det är så det är, så är känslan svår att bekämpa ensam. Därför är det så oerhört viktigt och tacksamt att ha ett band som Sapphire Eyes som energibombar en med jämna mellanrum. Totalt sjutton låtar blev hopsnickrade för Magic Moments.

Marknadsföringen högst på prioriteringslistan

När vi väl hade valt de låtar som skulle spelas in fanns samtidigt frågan om hur och var vi skulle släppa albumet. Vi visste var vi inte skulle släppa det, men det är en annan historia. Valen och varianterna är många idag och allt handlade i stort sett om hur vi själva ville ha det. Det är svårt att nå ut i en så smal genre som AOR/melodicrock, och för vissa är det en genre man fördomsfullt inte tar i med tång.

Därför var marknadsföringen väldigt viktig. Så viktig att vi lade den högst på vår prioriteringslista. Vår erfarenhet sade oss också att kontrollen över vår musik också borde placeras väldigt högt på den samma. Med tanke på det valet, så blev budgeten något begränsad och mixningen hamnade på mig. Bekvämt, kan man tycka, men varianterna på en mix är oändliga, och ibland vill man bara sitta och tycka till.

Redigera och förbereda mixning i veckorna

Med ett dagtidsjobb är det också svårt att sitta och mixa på kvällar när man knappt orkar hålla ögonen öppna och öronen är körda. Strategin blev istället att redigera och förbereda mixning i veckorna inför lördagen, lyssning och justering på söndagen, sen vidare på nästa låt. För att ha så fräscha öron som möjligt slopades alkohol och i stort sett allt socialt umgänge i cirka elva veckor. Så här i efterhand så var det verkligen värt det.

Fullföljde allt vi önskade

Med den typ utav old school AOR vi nu gör fanns ju en önskan om att vi skulle spela in det tillsammans i studion. Att läckagen i mickarna skulle skapa den så viktiga energin som jag kan sakna i många utav dagens produktioner. I vårt fall gick det inte att genomföra på grund av logistiska skäl, men med hjälp av dagens teknik är ju det mesta genomförbart ändå.

Sammanfattningsvis skulle jag väl säga att vi fullföljde allt vi önskade med vårt album, Magic Moments. Jag är s glad och tacksam för de jag har glädjen att jobba med både i bandet och runt omkring. Det får mig att vilja gå igenom samma procedur ytterligare en gång.

Text av Niclas Olsson, låtskrivare och keyboardist i Sapphire Eyes

Skriven 2020-05-30

print

Våra samarbetspartners