THE KINKS : THE JOURNEY, PART 1 (BMG) – förstklassig lyssning rakt igenom, men urvalet är egendomligt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

The Kinks firar 60 år med att ge ut den tvådelade antologin The Journey Den första delen, The Journey – Part 1 är ute nu som 2CD, 2LP, Digital & HD Digital.

I min bok är The Kinks giganter. Redan som lite knatte med två storebröder som gafflade om det var Beatles eller Stones som var bäst, blev Kinks mina favoriter. Kanske inte så mycket för musikens skull, som sjuåring hade jag ingen koll alls egentligen, men de såg så coola ut på bild. Jag minns en bildserie i någon poptidning där de hade vinröda kavajer och gula kråsskjortor. Makalöst fräckt (tyckte jag då, 1964 bör det ha varit).

Har inte funnits någon återvändo

Sedan var det bara fotboll som gällde några år, så vi får hoppa fram till 1971 och Muswell Hillbillies. Efter att ha läst Mats Olssons recension i Arbetet, köpte jag plattan och sedan dess har det inte funnits någon återvändo. Först skaffade jag mig alla tidigare plattor och köpte (nästan) alla som kom därefter. Så jag är en certifierad Kinks-fan. Punkt slut.

Förstklassig lyssning

Vad ska man säga om den nya dubbel-samling The Journey, Part 1då?

Som enda CD på en lång bilresa genom Europa (förutom en samling med makedonska folksånger inköpt på en bensinstation), kan man bara konstatera att det är förstklassig lyssning rätt igenom. Så klart. Det går liksom inte riktigt att misslyckas med uppdraget att ställa samman två bra CD med Kinks-låtar.

Egendomligt urval

Men likt förbaskat infinner sig en del frågor kring The Journey, Part 1 Till exempel vilken idé som ligger bakom urvalet. Som jag förstått det har både bröderna Davies och Mick Avory varit engagerade i processen och bidrar även med korta kommentarer om varje låt.

En av deras ambitioner tycks ha varit att lyfta fram udda albumspår och singelbaksidor och inte bara ställa samman ”Greatest Hits”. Inget fel i det. Men urvalet och balansen blir allt lite egendomligt. Varför har man inkluderat flera ganska mediokra spår från ganska mediokra album som Scholboys In Disgrace och Soap Opera, men inte en enda låt från mästerverket Muswell Hillbillies?

Hade varit bättre med rejäl box

Kanske det rättar upp sig med aviserade The Journey, Part 2, men som Kinks-fan blir jag nästan frustrerad över att vissa låtar saknas. Hade det inte varit bättre att släppa en rejäl box med fyra-fem CD och rejäla liner notes och kanske lite mer utförliga kommentarer från Ray, Dave och Mick?

The Kinks förtjänar sannerligen att uppmärksammas på alla upptänkliga sätt, och jag hade önskat att man gjort det på ett lite mer grandiost sätt.

Tidigare publicerad på ROOTSYLAND.COM


print

Våra samarbetspartners