ASTRID LINDGRENS KATTHULT – kors i krösamoset, 50 år senare är filmturismen större än någonsin!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Gården Gibberyd har funnits i samma familj sedan 1800-talet. I början av 1970-talet kom ett filmteam och påstod att gården skulle bli alldeles perfekt som Katthult i Emil i Lönneberga. Tre biofilmer och ett antal TV-avsnitt spelades in mellan 1971 och 1973. Gårdens befolkning väntade sig att intresset för deras Katthult snart skulle avtaga. 50 år senare väntar de fortfarande …

2023 är Gibberyd – alias Katthult – en stor turistattraktion. Familjen har omfamnat det faktum att deras gård inte kommer att falla i populärkulturell glömska – tvärtom ökar intresset hela tiden. I år fyller filmserien 50, Emil som karaktär i bokform fyller 60, Emils illustratör Björn Berg fyller 100 … Finns det något bättre sätt att fira Emiljubileum på än en resa till filmens Katthult?

Tyskar vallfärdar till Katthult

Numera finns här en stor parkering en bit från gården där det står rad efter rad efter rad med tyska bilar och husbilar. Och två bilar från Nederländerna. Och en från Sverige. Tyskarna älskar uppenbarligen Emil i Lönneberga, eller ”Michel aus Lönneberga” som de säger i Tyskland.

Filmerna var faktiskt en svensk-tysk samproduktionshistoria och Fru Petrell, Doktorn i Mariannelund och Krösa-Maja spelades av tyska skådespelare som sedan dubbades till svenska – och småländska. Någon dubbning behövde inte statisterna, lokalbefolkning rekryterades som hade den rätta lokala dialekten och till och med rätt sorts nedärvda kläder i sina koffertar.

Välkomnar besökare med kartor och kaffe

Vid entrén till gården finns det kartor över området, så att man inte missar några av alla de ikoniska platserna, med förklaringar till vilka scener som spelats in på vilka ställen. Det finns picknickbord och café med glass, kaffe, dricka och fikabröd. Det finns Katthultvykort och Emilsouvenirer. Det finns vägar som gör att det är lätt att hitta mellan alla husen. Det finns djur som man får lov att klappa och ett lekområde  med snälla höns och kaniner.

Störst succé gör flocken med getter och de inställsamma bräkande killingarna som gärna vill kela … och smita från sin inhägnad för att leka med besökarna.

Alla hus fanns på plats … utom ett

Alla hus är originalhus från gården Gibberyd, alla hus fanns på plats när filminspelningen startade … Utom ett. Snickerboa. Den byggdes upp av filmteamet och finns fortfarande kvar. Komplett med mängder av täljda trägubbar.

Ett levande lantbruk

Gibberyd är fortfarande ett levande lantbruk. Det finns en stia med grymtande grisar, stora fält där får betar bakom de småländska stenrösena och till synes oändliga hagar fulla av rödbruna kor och kalvar med vita ansikten … och en tjur. Här finns stora stenbumlingar och höga träd och ängsblommor och fjärilar. Det finns en slinga att gå kring sjön och från skogen får man ett magnifikt perspektiv som får gården att se större och pampigare ut.

Har husen flyttats?

Ägarna berättar att en del turister tror att husen har flyttats. Befinner sig inte husen närmare varandra nu för tiden än vad de gjorde i filmerna … ? Nej, ingenting har flyttats. Allt står kvar precis där det alltid har stått. Däremot kan filmkameran och perspektivvalen ha fått gården att se större ut. Prova själv att gå ner till sjön eller skogsbrynet och se hur gården liksom växer med avståndet …

Krösa-Majas kök finns i Alfreds drängstuga

Många byggnader är öppna för besök, som brygghuset, snickerboa och jordkällaren. Man kan också gå in och hälsa på i den gammaldags möblerade drängstugan där Emils bäste vän Alfred bodde. I drängstugan finns också det kök som spelat rollen som Krösa-Majas kök i filmerna.

Klassisk som ostkaka

Boningshuset är fortfarande privat, inrett som ett modernt hem och inte öppet för besökare. Men så var fallet även när filmteamet kom en dag i början av 1970-talet. Boningshuset var ombyggt och moderniserat och gamla tiders småländska interiör byggdes istället upp i en studio i det närbelägna Mariannelund. Där fastnade Emil med huvudet i soppskålen … och utanför huset i Gibberyd blev en docka som föreställde lilla Ida upphissad i flaggstången. Det krävs påhittighet för att få alla hyss att klaffa.

Så skapades en klassiker lika älskad som småländsk ostkaka. Kors i krösamoset vad lyckat det blev!

Förresten …

Vad tänkte Astrid Lindgren på när hon skrev om Emil i Lönneberga? Guiderna på Astrid Lindgrens Näs berättar att inspirationen var hennes pappas barndom och påhitt, liksom Astrid brors Gunnars lite mer sentida hyss.

Både bror Gunnar och pappa Samuel August var likt Emil i Lönneberga driftiga och påhittiga entreprenörer. Samuel August växte upp i den lilla byn Sevedstorp i det mittersta huset som kallades Mellangården … Sörgården, Mellangården, Norrgården …

Känns det igen? Ja, det är Bullerbyn. Förevigad bland annat i Lasse Hallströms filmatisering. Även dessa gårdar är fungerande lantbruk än idag och de tre berömda boningshusen är privata bostäder. Men man kan gå förbi dem, hälsa på höns, kaniner, ankor, får och kor och ta en våffla i det populära Café Sörgården och titta på Bullerby-utställningen med bilder från filminspelningen.

Fler filmklipp och bilder finns på Katthults hemsida.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners