THE EQUALIZER 3: THE FINAL CHAPTER – Denzel är hård mot de hårda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Equalizer 3
Regi: Antoine Fuqua
Skådespelare: Denzel Washington, Dakota Fanning, David Denman, Eugenio Mastrandrea, Gaia Scodellaro
Premiär: 2023-08-02
Betyg: 3

Actionhjältar dör inte, de bleknar sakta bort när det till slut inte lönar sig med efterföljare längre. Det är nu nio år sedan den första Equalizer rullen gick upp och nu är det alltså tredje gången gillt enligt titeln The Final Chapter.

Med hjälp av teknikens under har man lyckats upprepa prestationen med Harrison Ford att trolla bort några år från Denzel Washington som fortfarande axlar Robert McCalls mantel.

Bröder som stadens onda gissel

Trött och sliten och inte vid bästa hälsa hamnar McCall på Sicilien närmare bestämt i en liten charmig stad där alla är som en familj. Nu vet vi ju att ordet familj har en tvetydig innebörd när vi talar om Sicilien för det har vi för länge sedan lärt oss i Gudfadern. Två bröder är i det här fallet stadens onda gissel och McCall får naturligtvis ge dem en lektion i insikten att gammal är alltid äldst.

Jag noterar än en gång att det är från westernfilmen de flesta actionrullar hittat sin näring. Jag skulle utan problem kunnat nämna tjugo pang pang-filmer som grundat med den här storyn. Men det spelar ingen roll, för ingen tittar på westerns länge.

Denzel och Sicilien gör halva jobbet

Denzel Washington är som alltid till sin fördel, och det är till stor del hans förtjänst att Robert McCall är ett lyft för varje film. Han och den visuella ögonfägnad som utgör Sicilien gör halva jobbet och filmen försöker inte sticka under stol med att våldet är filmens axel runt vilken hela storyn snurrar.

Hård mot de hårda

Maffian är som bekant en maktfaktor på Sicilien, och har inte blivit det genom kärlek till sin nästa, varför McCalls räfs- och rättarting närmast blir en kloakrensning i den tacksamma omgivningens ögon. Dakota Fanning är också med i bilden men markerar mest sin närvaro när den karismatiske Washington är hård mot de hårda. Action som med råge håller vad föregångarna lovat.

print

Våra samarbetspartners