OPERATION MINCEMEAT – högst sevärt om bisarr historia som vände krigslyckan till de allierades fördel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Madden
Skådespelare: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly McDonald, Rufus Wright, Jason Isaacs
Premiär: 2022-05-20
Betyg: 4

Man brukar icke sällan säga att verkligheten överträffar dikten. Gränsen mellan fakta och fiktion suddas ut när eftervärlden skall återberätta något som låter för fantastiskt för att vara sant.

Operation Mincemeat skulle kunnat vara “Made in Hollywood”, men faktum är att vi pratar om andra världskrigets största bluff, som var en av de avgörande händelser som satte en spik i Adolf Hitlers kista. Historien har skildrats tidigare i Mannen som inte fanns (1956) med en av dåtidens största stjärnor Clifton Webb, och det har även legat en dokumentärfilm ute på nätet om denna bisarra historia som bidrog till att vända krigslyckan till de allierades fördel.

Spioneri i alla dess former

Britterna planerade en invasion av Sicilien, och nu gällde det att få tyskarna att tro att den skulle ske i Grekland. Idag talar man mycket om “fake news”, och alla vet att spioneri förekommer i alla dess former och då inte bara inom det militära.

Under det andra världskriget pågick det lika mycket bland skuggorna som ute på slagfältet, och både Tyskland och de allierade hade experter på området, som inte gjorde annat än tydde koder och försökte sortera bort agnarna (falska uppgifter) från kornen (fakta).

Ett lik skall flyta iland

John Madden (Shakespeare in Love, bland annat) har signerat en välgjord krigsthriller med en handfull av Englands skickligaste skådespelare i fokus. I korthet handlar det hela om att ett lik skall flyta iland och ha viktiga dokument med sig, som handlar om den stundande invasionen av Grekland. Haken är bara att få tyskarna att köpa historien och förflytta sina trupper dit och lämna Sicilien med begränsat försvar.

Tänkte utanför boxen

Churchill som var en vän av att gå emot oddsen gav grönt ljus, men många officerare ansåg projektet ogenomförbart….Utom några få som tänkte utanför boxen, och det är dessa som drog det längsta strået. Colin Firth och Matthew Macfadyen är de tyngsta namnen på rollistan och bägge gör sina initiativtagare till operationen med bravur.

Inom ramarna för operationen får vi följa deras privata problem och känsloyttringar. Firths äktenskap krisar och Macfadyen gör en lite tragisk figur som alltid går omkring med känslan av att vara femte hjulet på vagnen.

Inspiration till Bonds M

Många bra biroller som till exempel Jason Isaacs som tvivlande admiral som sägs vara Flemings inspiration till M i Bond rullarna. En högst sevärd rulle som inte lever på spektakulära actionscener på slagfältet.

print

Våra samarbetspartners