SAFE HOUSE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Daniel Espinosa
I rollerna: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2012-02-15

Daniel Espinosa blev ett namn över en natt då han regisserade filmatiseringen av Jens Lapidus succéroman “Snabba cash” om vår huvudstads undre värld. Därefter fick han med blixtens hastighet chansen i Hollywood. Resultatet är “Safe House”.

Skrivaren av dessa rader tycks vara en av ganska få svenska medborgare som inte tyckte gangsterdramat “Snabba cash” var någon större märkvärdighet och jag blev uppriktigt häpen då jag kort efter denna films premiär läste att Espinosa skulle få chansen i Hollywood. Och inte i någon liten skitproduktion heller, utan i ett storbudgetprojekt med Denzel Washington som affischnamn nummer ett. Jag upptäckte nämligen inte någon som helst personlig stil i “Snabba cash”, om man inte räknar skakig handkamera som personlig stil och det gör man ju inte.

Den gode Espinosa skiter dock fullständigt i mina åsikter och fläskar bara på ytterligare med samma vara, nu med amerikanska dollarsedlar i bakfickan.

Det känns som om jag sett denna film ett tusen två hundra gånger tidigare och det känns som om jag sett Denzel Washington göra denna roll ett tusen två hundra gånger tidigare (eller vänta, är det kanske Morgan Freeman jag tänker på?). Ärligt talat höll jag på att somna flera gånger. Detta skall emellertid inte enbart skyllas på verket ifråga, pressvisning klockan tio på förmiddagen är helt enkelt inte min tekopp, så att säga.

Nåväl, över till handlingen. Nämnde Washington gestaltar någon slags mästerlig f.d. CIA-agent som hoppat av och sedan dess ägnat sig åt att sälja ut byråns hemligheter till… eh, ja det har jag glömt, men det spelar ingen större roll, CIA är naturligtvis inte glada över detta tilltag och gör självfallet allt för att få fast honom. Av en tillfällighet är det Ryan Reynolds som lyckas med detta. (Reynolds ser förresten ut som Ben Afflecks illegitima lillbrorsa med sin ständigt halvöppna mun.)

Därefter följer en psykologisk katt-och-råtta-lek där Denzel dels försöker manipulera unge Ryan, dels göra man av honom. I bakgrunden härjar CIA-ledningen där det givetvis göms en än större förrädare. Och allt detta toppas med en jäkla massa action. Med handkamera. Och MTV-klippning a la Bourne.

Det enda originella med denna film är att den till stora delar utspelas i Sydafrika, i Kapstaden.
Ok, detta är inte dåligt (Fares Fares gör förresten en riktigt bra yrkesmördare), problemet är att det hela är så fruktansvärt välbekant att det knappast bör räknas som “bra”.

Men eftersom denna recension skrivs under Alla Hjärtans Dag får man väl vara lite snäll och rita dit en lite tveksam trea.

Avslutningsvis lite frågesport. Är det någon som känner igen slutscenerna? En liten ledtråd: Tänk Tom Cruise senaste blockbuster!

Skriven 2012-02-15

print

Våra samarbetspartners