WESTWORLD fyller femtio, och vi minns att mordiska androider fanns innan både Terminator och Blade Runner

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I år uppmärksammas Jurassic Parks 30 års jubileum med buller och bång och återföreningar och biovisningar och merchandising … Alla filmintresserade dinosauriefans kan knappast ha missat att temaparken som går åt helvete jubilerar. Men. 20 år innan Jurassic Park kom ett annat stort temaparksfiasko som drog folk till biograferna. Filmen som jag brukar kalla ”High Chaparral går åt helvete”. Den är annars känd som Westworld.

Michael Crichton skrev filmmanuset och regisserade filmen som utspelade sig i den svindlande framtiden 1983 där en temapark med Western World, Roman World och Medieval World, samtliga befolkade med androider, kan besökas för det facila priset av 1000 dollar. Det måste ha varit mycket pengar på den tiden! Varför inte dra till en solstänkt badstrand istället och sippa på piña colada?

“Boy, have we got a vacation for you …”

Marknadsföringen för temaparken är i alla fall att detta är en oförglömlig semester. Två kompisar som spelas av Richard Benjamin och James Brolin nappar på erbjudandet. (Ja, James Brolin, det är han som är gift med Barbra Streisand och han är pappa till Josh Brolin som spelade Thanos i Avengers filmerna). I Western World är en av attraktionerna att skjuta ner androiden Gunslinger i en duell. Gunslinger spelas av Yul Brynner och man får tydliga Terminator-vibbar av hans rolltolkning.

Stänga parken? Finansiell förlust? Aldrig!

Självklart går allt åt helvete … och självklart stängs inte parken ner, även om chansen finns, för då förlorar ju företaget pengar. Tankarna går till en annan 1970-tals klassiker som kom två år senare, Steven Spielbergs Hajen. Visst, en jättestor haj mumsar på turisterna, men vi kan ju inte stänga stranden, tänk på vilken massa dollar som turistnäringen skulle förlora! (Borgmästaren i första Hajen kommer så klart tillbaka i tvåan och är fortfarande borgmästare … Hans snikna strategi fungerade alltså.)

Från bästa sci-fi till bästa filmskurk

Filmen Westworld har bland annat hamnat på listor med bästa sci-fi filmer, bästa skräckfilmer, bästa westerns …. Och bästa filmskurkar. Yul Brunner som Terminator. Förlåt: Gunslinger ska det vara!

Michael Crichtons filmgärning sorgligt bortglömd

Nu när Jurassic Park jubilerar är det lite sorgligt att se att Michael Crichton bara nämns som romanförfattare (albeit med 200 miljoner sålda böcker). I förbifarten nämner till och med annars väldigt kunniga engelskspråkiga filmtidningar  att han skrev en liknande bok som hette Westworld. Nej, det var ett filmmanus och Crichton regisserade själv filmen! Visserligen kom det en bok senare. Som spin-off till filmen. Som merchandising. (Annars var det inte så mycket merchansising för Westworld, med Jurassic Park är en helt annan femma …) Långt senare blev Westworld en TV-serie på HBO. Numera nedlagd (vilket kan syfta på både TV-serien och HBO).

Han shot first

Varför är filmen Westworld relativt bortglömd idag? En orsak kan stavas Harrison Ford och en hyllad film som kom nio år efter Westworld. Tänk på androider och 1980-talet och du kommer förmodligen att tänka på Blade Runnermed en karismatisk Harrison Ford (Han Solo, Indiana Jones) i ännu en av sina berömda huvudroller.

I en duell mellan Harrison Ford och Yul Brunner är det ingen tvekan om vem som skulle segra. Harrison Ford shot first.

print

Våra samarbetspartners