OSCARS 2023 – Everything Everywhere at Once tog storslam och Östlund kammade noll

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ruben Östlunds utdelning på tre tunga Oscarsnomineringar blev … ingen Oscar alls. Och han är i gott sällskap. Steven Spielberg, Elvis och tokhyllade favoriten Tár med Cate Blanchett kammade alla noll. Liksom Irlands The Banshees of Inisherin, med bland andra Colin Farrell och en gullig åsna i rollerna, som gick från favorittippad till noll Oscarsstatyetter.

Vilka blev då de stora vinnarna?

Filmbolaget A24.
Netflix.
Och Elizabeth Banks.

Björne regerar på galan

Elizabeth Banks delade ut pris för bästa specialeffekter tillsammans med en snubbe i en björnkostym. Björnes kusin?

Cocaine Bear fick gott om reklam. Utan att behöva köpa reklamtid i någon av de många reklampauserna.
Björnen gick till och med ut i publiken för att flirta med Nobelpristagaren Malala. Ingen annan film, som inte var nominerad till en Oscar, fick så mycket uppmärksamhet och så mycket reklam under kvällen.

Hur många som tittar på Oscarsgalan kommer inte att tänka: ”Den där Cocaine Bear – den vill jag se!”
Gjord för en relativt liten peng och redan en stor kassako (eller kassabjörn) på biotoppen. Och det är inte den enda relativt billiga film som går som tåget.

Every Oscar Everywhere All at Once

Everything Everywhere All at Once tog typ Every Oscar Everywhere All at Once. Den filmen var galans stora vinnare. Sju Oscars. Praktiskt taget alla de tunga kategorierna. Tre bästa skådespelarpriser. Bästa manus. Bästa regi. Bästa film.

INGEN film har tagit så många av de tunga priserna sedan 1935. Frank Capras It Happened One Night (biopremiär 1934) är fortfarande en klassiker, väl värd att se om. Kommer Everything Everywhere All at Once att vara lika älskad om nittio år? Hoppas.

Mamma i The Matrix

Everything Everywhere All at Once är den första genrefilmen som belönas med så många tunga statyetter.
Premissen är enkel enligt hyllade prisvinnande duon The Daniels: ”What would happen if we put my mom into The Matrix?”

I år är det första året som flera Asian Americans belönats.
Michelle Yeoh och Ke Huy Quan lovade båda två att skänka sina priser till sina 84-åriga mammor.

Kommer Everything Everywhere All at Once att bli årets stora morsdagspresent? (Filmen kommer att finnas på dvd och blu-ray till dess …)

Tack till alla slasherfans!

I år är också det första året som en pristagare hyllat alla genrefans och slasherfans … Alla vi som älskat Halloween genom åren. Jamie Lee Curtis delar sin Oscar med oss alla: ”We just won an Oscar!” Nördarnas ultimata revansch!

Fantastiskt tråkiga tacktal

De flesta tacktal var fantastiskt tråkiga och bestod av gubbar som tackade sina fruar. Som alla är fantastiska. Snark. Vad har det med filmen att göra? Köp blommor någon gång istället. Ta inte upp värdefull taltid med familjeangelägenheter. Gör som Jamie Lee Curtis – tacka publiken. Det är inte era fruar som köper upp alla biobiljetter till era filmer.

Gör som Charlie Mackesy – tacka hunden!

Eller gör som Charlie Mackesy … tacka hunden. Som väntar på hotellrummet. och som förmodligen inte ens tittar på tv. Det visar på stor humor det – och stor kärlek till djur. The Boy, the Mole, the Fox and the Horse är en underbar bok som blivit en underbar animerad film. Vi älskar alla Charles Mackesy. Hur skulle man inte kunna älska honom? Kvällens mest säkra vinst var ett faktum.

Elefanter, antikrigsfilm och dockanimation – förväntade priser till Netflix

Priset för Bästa animeraed långfilm gick som väntat till Guillermo del Toro och Pinocchio. en ny film om den egensinnige lille dockpojken. Som finns på Netflix.

Bästa internationella film gick som väntat till All Quiet on the Western Front. Liksom bästa foto, bästa produktionsdesign, och bästa originalmusik. Fyra Oscars är tangerat rekord för en icke engelskspråkig film. Ett rekord som svenska Fanny och Alexander var först med att sätta.

All Quiet on the Western Front finns på Netflix, tillsammans med en bakom kulisserna film om skådespelarnas helvete i lervällingen, vägen fram till den prisvinnande musiken och mycket mer.

Bästa kortdokumentär finns också på Netflix. The Elephant Whisperers. Netflix gjorde en storslam i kväll. Liksom storbolaget A24.

A24:s Grand Slam

A24 ligger bakom Everything Everywhere All at Once och The Whale som belönades med bästa smink och även bästa manliga huvudroll … den enda kategori där Everything Everywhere All at Once inte hade någon nominerad. Den största rollen var tydligen en biroll. Fast den såg stor ut när jag såg filmen … Gränsen mellan huvudroll och biroll är tydligen hårfin. A24 gjorde alltså rent hus när det gäller de stora priserna, och Brendan Fraser var märkbart rörd över sin Oscarsbelönade comeback.

Tredje regiduon att prisas

The Daniels är förresten bara den tredje regiduon som vunnit pris för bästa regi. De hann under sina tacktal hylla med att hylla sina lärare, sina mammor … och vikten av att få leka och ”dress in drag” under sin uppväxt.

Trollar med klistermärkesögon

Everything Everywhere All at Once bryter mark på så många områden. Bland annat för att det är en relativt billig film som trollat med pengarna. Varför lägga massor av pengar på dyra  CGI ögon när man kan få en stor pack med typ Panduro klistermärkesögon för en spottstyver? Sådana  där ”googly-eyes”, som man brukar klistra på stentroll, de sågs på alla Everything Everywhere All at Once-medverkande.

Mest rörande ögonblick

Mest rörande ögonblick under galan var när dokumentärfilmen om Navalny vann för bästa dokumentär och hans fru tackade samtidigt som hon hoppades att någonsin få se sin man i livet igen. Alla standardtack till alla ”fantastiska fruar” i alla andra tal bleknar i jämförsele. Denna Oscarsvinnande dokumentär finns på SVT play under Dox.

Tom Cruise kan hoppa i soffan

Tom Cruise och James Cameron fanns inte på plats men kunde från sina tv-soffor därhemma konstatera att Top Gun: Maverick vann för bästa ljud och Avatar: The Way of Water vann för bästa specialeffekter. Tom Cruise hoppar säkert i soffan av glädje.

I The Dolby Theatre trängdes alla de unga piloterna i en teaterloge och de mottog applåder och tack – medan Jennifer Connelly satt på parkett och glittrade.

En vinst för Irland

Filmmakarna som kammade hem pris för bästa kortfilm, An Irish Goodbye, valde att tillbringa sina tacktalsminuter med att leda hela The Dolby Theatre, fylld med gräddan av Hollywood, i allsång. De sjöng Happy Birthday för sin huvudrollsinnehavare. Det där blir en bra skröna hemma på puben! ”Cate Blanchett och Nicole Kidman sjöng för mig från första parkett!” Ett mycket fint och sött ögonblick. Hjärtevärmande och spontana ögonblick är när Oscars är som allra bäst.

Tävling i smicker

Jimmy Kimmels värdskap präglades av att han hela tiden tävlade om att smickra alla nominerade filmer och skådespelare, och även en del icke-nominerade filmer, så mycket som möjligt. Han gjorde ett litet försök att driva med Steven Spielberg … och temperaturen i The Dolby Theatre sjönk genast till fryspunkten. Noll skratt. Noll respons.
Jämför detta med responsen som Cocain-Bear-björnen fick.

Premiär för åsna på scenen

Årets Oscarsgala är den första i modern tid med en åsna på scenen. Och nej, jag menar inte Jimmy Kimmel, utan hans sidekick. Kändisåsnan från The Banshees of Inisherin. Colin Farrell såg överlycklig ut, som om han just återförenats med sin bästa vän någonsin.

Tack och lov bets och sparkades inte sidekicken. Inte som i filmen. Kimmel fick behålla alla sina fingrar och kunde mot slutet av galan deklarera ”noll incidenter”.

RRR – skulle kunna sopa banan i ESC

En klar favorit fanns i musikkategorin och RRR har en hitlåt som hade kunnat sopa banan med vem som helst och vilka som helst i Eurovision Song Contest, så Loreen får tacka sin lyckliga stjärna att Indien inte ligger i Europa (och att Indien till skillnad från Australien inte fått dispens för att vara med). Fast de hade så klart fler än sex dansare på scen. Oscarsgalan har inga sådana restriktioner.

Naatu Naatu från RRR var solklart kvällens klämmigaste nummer och filmen borde ha varit nominerad till bästa internationella film.

Sarah Polley som vann för bästa manus efter förlaga valde att spoila hela sin film under tacktalet och berättade slutet och slutrepliken. Hur tänkte hon?

Referenser till Slapgate med Will Smith

Jimmy Kimmel drev en hel del med ”Slapgate” från förra året, Oscarsvinnaren Will Smith (som örfilat Chris Rock) var inte välkommen tillbaka (inte heller Chris Rock – dryga komiker lyste med sin frånvaro under kvällen, tack och lov – fokus under kvällen var på film och inte på komiker som bara ska marknadsföra sig själva).

I Will Smiths ställe blev Halle Berry parhäst med förra årets Tammy Faye- Oscarsvinnare Jessica Chastain och de delade tillsammans ut årets bästa skådespelarpriser. Jag hade väntat mig att akademien skulle ha värvat Serena Williams. För att hedra filmen King Richard. Den har överskuggats av ”Slapgate” och turerna kring Will Smith.

Det finns fler bra filmer

Det sorgligaste med Oscarsgalan är att det finns fler bra filmer, fler fantastiska filmer, än vad det finns plats för nomineringar – och vinster. Och det tar väldigt mycket tid från filmskaparna för att jobba för nomineringar – och vinster.

Det är en hel cirkus att turnera för att bli nominerad och sedan är det en ny turné för att vinna. Några av världens bästa filmskapare hinner alltså inte göra något kreativt på ett halvår till ett år … för de är upptagna med priscirkusen. Det är sorgligt.

Från tråkigast till roligast

Sämst under kvällen: Den beigea, så kallat champagnefärgade, mattan. Många stjärnor hade klätt sig för att matcha den, och vi bjöds på klänningar i femtio nyanser av tråkigt under kvällen. Dessutom blev mattan snabbt skitig – vilkets syns på alla modebilder från tillställningen.

Roligast under kvällen: Åsnan, Naatu-Naatu-dansen, björnen och AndIe MacDowell plus Hugh Grant som prisutdelare. De måste helt enkelt göra en ny film tillsammans. Kanske de kan värva björnen, åsnan och de indiska dansarna? Det skulle bli surrealistisk feelgood att längta efter.

Vinnare och nominerade

Bästa film:
“All Quiet on the Western Front”
“Avatar: The Way of Water”
“The Banshees of Inisherin”
“Elvis”
Everything Everywhere All at Once
“The Fabelmans”
“Tár”
“Top Gun: Maverick”
“Triangle of Sadness”
“Women Talking”

Bästa kvinnliga huvudroll:
Cate Blanchett, Tár
Ana de Armas, “Blonde”
Andrea Riseborough, “To Leslie”
Michelle Williams, “The Fabelmans”
Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once

Bästa manliga huvudroll:
Austin Butler, “Elvis”
Colin Farrell, “The Banshees of Inisherin”
Brendan Fraser, The Whale
Paul Mescal, “Aftersun”
Bill Nighy, “Living”

Bästa regi:
Martin McDonagh, “The Banshees of Inisherin”
Daniel Scheinert & Daniel Kwan, Everything Everywhere All at Once
Steven Spielberg, “The Fabelmans”
Todd Field, “Tár”
Ruben Ostlund, “Triangle of Sadness”

Bästa klippning:
“The Banshees of Inisherin”
“Elvis”
Everything Everywhere All at Once
“Tár”
“Top Gun: Maverick”

Bästa originalsång:
“Applause” from “Tell It like a Woman”
“Hold My Hand” från “Top Gun: Maverick”
“Lift Me Up” från “Black Panther: Wakanda Forever”
Naatu Naatu från RRR
“This Is A Life” från “Everything Everywhere All at Once”

Bästa ljud:
Top Gun: Maverick
“All Quiet on the Western Front”
“Avatar: The Way of Water”
“The Batman”
“Elvis”

Bästa manus efter förlaga:
“All Quiet on the Western Front”
“Glass Onion: A Knives Out Mystery”
“Living”
“Top Gun: Maverick”
WomenTalking

Bästa originalmanus:
“The Banshees of Inisherin”
Everything Everywhere All at Once
“The Fabelmans”
“Tár”
“Triangle of Sadness”

Bästa specialeffekter:
 Avatar: The Way of Water
“All Quiet on the Western Front”
“The Batman”
“Black Panther: Wakanda Forever”
“Top Gun: Maverick”

Bästa originalmusik:
All Quiet on the Western Front
“Babylon”
“The Banshees of Inisherin”
“Everything Everywhere All at Once”
“The Fabelmans”

Produktionsdesign:
All Quiet on the Western Front
“Avatar: The Way of Water”
“Babylon”
“Elvis”
“The Fabelmans”

Bästa animerade kortfilm:
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
“The Flying Sailor”
“Ice Merchants”
“My Year of Dicks”
“An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It”

Bästa kortdokumentär:
The Elephant Whisperers
“Haulout”
“How Do You Measure a Year?”
“The Martha Mitchell Effect”
“Stranger at the Gate”

Bästa internationella film:
All Quiet on the Western Front, Tyskland
“Argentina, 1985,” Argentina
“Close,” Belgien
“EO,” Polen
“The Quiet Girl,” Irland

Bästa kostym
“Babylon”
Black Panther: Wakanda Forever
“Elvis”
“Everything Everywhere All at Once”
“Mrs. Harris Goes to Paris”

Bästa makeup och hår:
“All Quiet on the Western Front”
“The Batman”
“Black Panther: Wakanda Forever”
“Elvis”
The Whale

Bästa foto:
James Friend – All Quiet on the Western Front
”Bardo, false chronicle of a handfull of trust”
”Elvis”
”Empire of light”
”Tár”

Bästa kortfilm
An Irish Goodbye
”Ivalu”
”Le pupile”
”Night ride”
”The red suitcase”

Bästa dokumentär:
”All that breathes”
”All the beauty and the bloodshed”
”Fire of love”
”A house made of splinters”
Navalny

print

Våra samarbetspartners