JULIA CHAPMAN : DIMMA ÖVER HEDEN – Yorkshire, en bubblare till dödligaste grevskapet i England

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Date With Death
Förlag: Printz
Serie: Döden i Yorkshire (del 1)
Översättning: Cecilia Falk
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 377
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-07-12

Samson har förlorat sitt jobb i storstan och beslutar sig för att flytta hem till landet – en sömnig liten by i Yorkshire – och starta en detektivbyrå. Hans mångåriga erfarenhet som undercover agent borde väl göra honom perfekt lämpad för uppgiften? Vad kan gå fel?

Samson har inte  räknat med den vackra Delilah. Han faller pladask för henne – och hennes raka höger. Hon har ett företag med exakt samma initialer och hon hatar Samson från första stund … Men kanske är det sant att kärlek börjar med bråk?

Avskyr romance … och driver en dejtingföretag

Delilah kan det mesta om datorer, algoritmer och bråk och hon har en högerkrok som kan golva vem som helst. Men hon har inga förhoppningar om romans och kärlek. Ändå driver hon ett dejtingföretag. Hon tror stenhårt på sin algoritm och företaget blomstrar … tills en efter en av hennes klienter blir mördade. Visst, det ser ut som olyckor. Men Delilah vet bättre. Kanske, kanske ska hon våga anlita den där nye stilige detektiven som hon absolut inte är attraherad av? Trots allt: ingen algoritm skulle våga para ihop Samson och Delilah.

Doften av scones och bondgårdar

Julia Chapmans Yorkshire är ett härligt ställe att befinna sig på. Från pittoreska bondgårdar till trendiga nymodiga  affärer. Man riktigt känner doften av det skummande ölet på pubarna. Smaken av nybakta scones på det nyöppnade ekologiska caféet. Man kan se framför sig alla de nyfikna byborna, i alla åldrar, och höra hur de skvallrar. Det finns ett myller av olika karaktärer, och Chapman har gåvan att skapa historier och livsöden med bara några få rader.

Klarar sig utan glasyr på kakan

Det är faktiskt lite synd att en rad Yorkshireinvånare stryker med under handlingens gång, karaktärerna är tillräckligt intressanta, liksom miljöskildringarna, för att engagera läsarna i formatet ”Vanlig klassisk roman” utan att lägga på deckarintrigen som glasyr på kakan.

Dödligaste grevskapet i England

Det kommer att bli påtår … med mer glaserad kaka. Julia Chapman har skrivit en hel serie om Samson och Delilah, den åttonde boken med duon släpptes på originalspråket så sent som i våras. Och om denna första installation i serien är en indikation så får Midsomer passa sig. Yorkshire är en bubblare när det gäller epitetet ”dödligaste grevskapet i England”. Och det vill inte säga lite …

print

Våra samarbetspartners