METALLICA M72 WORLD TOUR – live mitt i cirkelns centrum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Medverkande: Lars Ulrich, James Hefield, Kirk Hammett, Rob Trujillo
Premiär: 2023-08-19
Betyg:

Är det detta man kallar andra chansen? Tidigare i år missade jag Roger Waters i Köpenhamn, men fick en bonuschans att se konserten i Prag i direktsändning på min lokala biograf. Efter att ha spenderat en vecka på Sweden Rock i början av juni var batterierna tomma, så orken fanns inte att ta sig till dubbelkonserten på Ullevi i Göteborg.

Dessa spelningar avslutade Europadelen av M72 World Tour för i år, varpå bandet tog ett par veckors semester. Nu har Touren flyttats till Nordamerika, och första giget var i New Jersey för två veckor sedan. Så igår landade de i Texas och var snälla nog att dagen efter låta utvalda delar av världen också få ta del av detta på lokala biografer. I mitt fall blev det Nordisk Films superbekväma biograf på Mobilia.

Långt ifrån de största hitsen

Redan när man kom in i salongen pumpade Metallica ur högtalarna och bilder från det fullsatta AT&T Stadium i Arlington visades på duken. Ljudet ja, det var Metallica-volym som gällde så öronproppar delades ut. Musiken som spelades var Metallica, men det var långt ifrån de största hitsen från Covid-projektet The Metallica Blacklist. Biopubliken fick även en hälsning från Lars Ulrich och James Hetfield där de även uppmanades att foto och lägga upp bilderna under hashtaggen #M72LiveInCinemas. Dessutom pushade de för del 2 på måndag…

Scenen var den cirkelrunda

Precis som på en riktig live konsert fick man vänta lite innan bandet, till tonerna av AC/DCs It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock’N’Roll) och Ennio Morricones The Ecstasy of Gold med tillhörande filmbilder, äntligen äntrade scenen. Scenen var den cirkelrunda 360 varianten som placerats mitt på golvet och Snake-piten i mitten var även den fullpackad.

Hyllning på t-shirt till legendarisk fotograf

Därefter körde konserten igång och eftersom man befann sig på första parkett såg och hörde man allt perfekt. Att gå igenom alla låtarna hoppar vi över denna gång och hänvisar till setlistan nedan. Men då man satt så när gjorde man en kul observation. Sologitarristen Kirk Hammet bar en svart t-shirt där det stod “Ross Halfin (i Metallica-typsnitt) – shoot ’em all”. Och nu undrar säkert dom flesta “Vem är Ross Halfin?”. Ross Halfin är en legendarisk rock’n’roll-fotograf som plåtat de flesta, däribland Metallica…

En annan rolig sak värd att nämna är att under Seek And Destroy invaderades planen av jättebadbollar med Metallica M72 World Tour tryckt på dem. När allt var slut tackade Metallica publiken genom att kasta ut massor av plektrum. Därefter tackade alla medlemmarna publiken var för sig innan de lämnade arenan.

Fortsättning följer…

print

Våra samarbetspartners