METALLICA: M72 WORLD TOUR PART 2 – många detaljer som missats om man suttit på läktaren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Medverkande: Lars Ulrich, James Hetfield, Kirk Hammett, Rob Trujillo
Premiär: 2023-08-21
Betyg: 4

Så var det dags för andra halvan av Metallica-äventyret på bio. Valde åter igen Nordisk Films eminenta biograf på Mobilia i Malmö. Samma salong och samma plats, dock med lite nya ansikten i publiken. Så premisserna är de samma som lördagens konsert (eller ska kanske säga fredagens då biovisningen ligger med en dags fördröjning).

Föreställningen börjar med en kortare video om Metallicas välgörenhetsarbete där både bandet och folk omkring får berätta om arbetet…

Två förband båda kvällarna

Något som emellertid missas i biosalongen är det faktum att innan Metallica kliver upp på scen har två förband värmt upp publiken. På fredagen var det Van Halen Jr., dvs Eddie Van Halens son Wolgangs Mammoth WVH och det pånyttfödda ashårda Pantera som öppnade. Kvällens förband var Ice Nine Kills och Five Finger Death Punch.

Varför två kvällar

Efter välgörenhetsvideon blev det reklamfilm, och då givetvis sådan relaterad till Metallicas egen merch. Men innan streamen tog vid blev vi änmi en gång påminda om att kvällens föreställning visas live på över 2600 biografer i 72 länder.

Så varför två kvällar med två olika setlistor? Tja, man kan ju tolka det som girighet eller som att ge fansen allt de vill höra. Genom att köra två kvällar hinner ju bandet med betydligt fler låtar än om man bara spelat en. Detta är ju en del av bandets 40-års firande.

Ennio Morricone ackompanjerade igen

Filmen började som senast med publikbilder till ljudet från plattan The Metallica Blacklist, och ikväll var det Kirk Hammet och Rob Trujillo som hälsade publiken välkommen och uppmanade till att fota och lägga ut med hashtaggen #M72LiveInCinemas.

Precis som senast så var det AC/DC och Ennio Morricone som ackompanjerade upp Metallica på scen, och visst så såg allt precis likadant ut som i förrgår. Scenen var den samma och kläderna var i stort sett de samma (dock hade Kirk en annan t-shirt där det stod Black Magic Yoga Club). Givetvis var även ljudvolymen på samma höga nivå.

Saknad The Unforgiven

Metallica körde igång med Whiplash, och vad som följde sedan framgår av setlistan nedan. Bandet har ju som bekant försökt plocka med låtar från samtliga album i setlistan. Fast hur man än försöker finns det förstås alltid någon låt som saknas. I mitt fall var det The Unforgiven.

Självklart dök även jättebadbollarna upp denna kväll under den traditionella dryckeslåten Whiskey In The Jar. När Enter Sandman väl tonat ut så kastades det liksom i första konserten ut en massa plektrum och tack till publiken från alla fyra.

Lars Ulrich minspel som Janne Schaffer gånger tio

När man ser konserten så här på första parkett lägger man märke till en hel del detaljer som man säkerligen missar uppe på läktaren. Tänker till exempel på hur mycket Lars Ulrich står upp vid sitt knallgula trumset och hans minspel vilket ter sig som Janne Schaffer upphöjt till tio.

Annat som uppmärksammades var James Hetfields gammeldags mikrofon och stora gitarrarsenal, Kirk Hammets fräcka motivlackerade gitarrer. Rob Trujillos unika basspelande skorpionstil.

Vältränade för sin ålder

Sedan är det ju kul att se hur slitna deras instrument är. De tar väl hand om sina trotjänare. Ännu en annan sak man slås av är hur vältränade de är för sin ålder. För övrigt kan man även nämna att mellansnacket var kort och sporadiskt.

Läs om #1 här.

print

Våra samarbetspartners