TICKET TO PARADISE och fem andra filmtips om och för semestern

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jim Broadbent snörar på sig skorna när Harold Fry ger sig ut på vandring på biograferna i sommar. Bokcirkeln med Jane Fonda & Co drar till Venedig i The Book Club: Next Chapter. Många är de karaktärer som genom tiderna gett sig av på vandring … eller tagit semester … för att hitta sig själva. Vi listar några av de bästa, de mest kända och de färskaste i denna artikel.
 
Shirley Valentine

Klassikern framför alla i denna genre: ”res bort och hitta hem … och hitta dig själv på köpet”. Arbetarklassbruden Shirley Valentine är trött på livet i köket i Liverpool och trött på den otacksamma familjen. Hon drar till Grekland för en liten drömsemester (utan att sjunga Mamma Mia …) och väl där lever hon upp. Och bestämmer sig för att inte komma hem igen. En ikonisk film, en ikonisk teaterpjäs … och i Sverige har Maria Lundqvist spelat Shirley Valentine på scen, i regi av Edward af Sillén. I sex år i sträck.


 
Eat, Pray, Love (Lyckan, kärleken och meningen med livet)

Berömd bästsäljare blev ännu mer berömd när Julia Roberts intog huvudrollen i filmen. Rollen som svenskan i Italien gick till Tuva Novotny. Huvudpersonen har (likt Shirley Valentine) en megastor ”mid life crisis” och ger sig ut på en jorden runt resa. ”Äta delen” i Italien är mycket roligare än ”bedja delen” som följer i ett tempel i Indien.  Sedan kommer ”love” på Bali. 140 minuter är lång tid för en romantisk komedi eller ett romantiskt drama. Julia Roberts senaste film på Bali klockar in på 104 minuter. Men Bali framställs fortfarande som platsen för ”love” – och sjögräs.
I skaran av Eat, Pray, Love fans märks Meghan Markle – som med sina vänner gjort Eat, Pray, Love resan i verkligheten. Julia Roberts har gjort effektiv reklam för Bali.


 
A Tourist’s Guide to Love

En mer kärnfull Eat, Pray, Love med Rachel Leigh Cook istället för Julia Roberts. Massor av het mat, ett tempelbesök med lejondans och puttrande kärlek. Närmare en timmes kortare speltid. Det fungerar. Filmen är inspelad nästan helt och hållet i Vietnam och för en gångs skull är en amerikansk film i Vietnam inte fokuserad på krig, död, skuld, förödelse. Här är folket vänligt och öppet, maten delikat och spännande, tempelbesöken bullriga och trevliga och kärleken överallt närvarande.
När blev ”Asian Actors” heta i mainstream amerikansk cinema? Man skulle kunna säga att Crazy Rich Asians är en vattendelare. Givetvis finns det gott om heta asiatiska skådespelare om du tittar på (och är insatt i) japansk film eller koreanska såpoperor eller Bollywoodspektakel. Asien är stort.


 
Ticket to Paradise

Julia Roberts igen! Fast den här gången är det inte hennes karaktär som har en mitt-i-livet-kris, utan hennes karaktärs unga dotter. Som precis gått ut universitetet. Innan det allra första jobbet, innan den allra första praktikplatsen … har dottern redan en fullskalig mitt-i-livet-kris och tycker att allt är meningslöst. Utbrändhet går verkligen ner i åldrarna. Lösningen är att flytta till Bali och odla sjögräs. Alla vill odla. Det är så trendigt. (Spider-Man Tom Holland odlar sina egna grönsaker. I London.) Behållningen i filmen är kemin mellan Julia Roberts och George Clooney. De kör all-in gammaldags screwballkomedi med 1930-tals charm som dränks i färgglada solnedgångar.

Fisherman’s Friends

Man behöver inte åka långt för att hitta sig själv och göra ett karriärsbyte. Efter en i dubbel bemärkelse mycket blöt svensexa (alkohol och sjövett går inte ihop) blir den egotrippade Londonsnubben kvar i Cornwall för att sajna ett band. Fisherman’s Friends. Världens äldsta boyband? Ja, de finns på riktigt och de sjunger fortfarande sina sjömanssånger. Huvudpersonen genomgår den klassiska semestertransformationen … och inser att han aldrig vill hem till London igen. För han är ju redan hemma.
Inga fiskmåsar skadades under inspelningen.


 
Roman Holiday (Prinsessa på vift)

Ikonisk film där Audrey Hepburn slog igenom med dunder och brak. Rom har väl aldrig sett så snyggt ut som i svartvitt? Vi började denna filmiska resa med arbetarklassbruden Shirley Valentine och vi slutar med en prinsessa — ty även kungligheter kan känna sig lite utbrända mellan varven. Lösningen blir att skolka från plikten. En hel dag. Men vilken dag! Gregory Peck och Audrey Hepburn på en vespa – mer gammaldags klassisk filmmagi än så blir det inte.
Vare sig du försöker hitta dig själv eller dina solglasögon i sommar … unna dig en semesterfilm. Venedig, Vietnam, Bali, Grekland, Cornwall eller Rom … Det går att hitta sig själv. Överallt.

print

Här kan du se Ticket to Paradise (2022)

Våra samarbetspartners