MISSON IMPOSSIBLE – bästa brudarna i Tom Cruise-franchisen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

”Bondbrud” har blivit ett epitet. Men även franchisen Mission: Impossible har presenterat en lång rad minnesvärda kvinnor. Smarta, starka, snygga … och oberäkneliga. De kan vara kärleksintressen för Tom Cruises karaktär Ethan Hunt, de kan vara en värdefull medlem i IMF:s team, en pålitlig kompistjej, någon att skydda och rädda, en femme fatale, en ” bad girl” som går att omvända till ”good bad girl” för den goda sakens skull … eller så kan de vara mäktiga ledare. Här listar vi några av de bästa …

1. Ilsa Faust – Rebecca Fergusson

Kan man lita på någon som heter Faust i efternamn? Hur som helst: Det kan bara finnas en etta på den här listan. Rebecca Ferguson är en av få kvinnor som fått återkomma till Mission: Impossible franchisen i en stor roll i hela TRE långfilmer på raken! Hennes roll har gått från femme fatale och good bad girl till Ethans kärleksintresse och kompistjej och en i IMF gänget. Ilsa och Ethan hade en av seriens allra bästa ”meet cutes” – när de tillsammans i rask takt oskadliggör ett helt rum fullt av terrorister. Snacka om speeddating med en twist … Men inget slår väl ett gott första intryck … ?!

Minnesvärda scener är bland annat Hitchcock-homage-scenen i Mission: Impossible – Rogue Nation med Ilse i lång gul klänning på teatern – och med ett prickskyttegevär riktat mot sin måltavla. Det är livsfarligt att gå på teater! Fråga bara Abraham Lincoln eller Gustav III …

Minnesvärt är också undervattensscenen där Ilsa räddar Ethan från en säker död. Det här är första gången man har en känsla av att ”Ethan has met his match”. Ilsa och Ethan har haft ett stormigt men relativt jämställt förhållande där de har turats om att rädda varandra. Men man ska inte komma ihåg att det är Ethan Hunts franchise. Alla hans kvinnor är till syvende och sist utbytbara. Även medlemmar i teamet kommer och går. Bara Mission: Impossible ledaren består.

2. Max Mitsopolis – Vanessa Redgrave

Att Vanessa Redgrave dök upp i den första Mission: Impossible filmen var ett tecken på hur högt ribban skulle ligga i den här serien. Och man leker direkt med fördomar … IMF teamet letar efter en vapenleverantör och antar att Max är en man. Som de bedrar sig. Max är en intressant karaktär eftersom hon först verkar vara IMF teamets antagonist – sedan blir hon dess allierade.

Glöm inte bort hennes bidrag för att bilda Ethan Hunts team … hon ger honom de $150,000 som han behöver som grundplåt och han anlitar Luther och Franz som medlemmar i teamet.

3. Alanna Mitsopolis (aka White Widow) – Vanessa Kirby

En Vanessa efterträds av en annan Vanessa. Med samma strålglans!
Alanna Mitsopolis är en av seriens allra smartaste och mäktigaste karaktärer. Hon har ärvt sin karisma och sitt sätt att kunna beräkna och kalkylera av sin mamma Max. Liksom en betydande förmögenhet. Alanna ägnar sig gärna åt filantropi – liksom skumraskaffärer och specialleveranser. Alannas bror Zola tycks inte ha fått ett lika högt IQ vilket leder till många komiska scener. Men familj är familj och familjeföretag är familjeföretag. Alanna är en av få karaktärer som fått ett coolt smeknamn som låter som en superhjälte (eller en superskurk): White Widow.

Ethan och Alanna träffas för första gången i Mission: Impossbie – Fallout, och det här är också en av seriens bästa ”meet cutes” när de två tar sig igenom ett rum fullt av hyrda lönnmördare och oskadliggör alla hot längs vägen med koreograferad elegans.

I likhet med några av de bästa Bondbrudarna … När det gäller White Widow vet man inte om hon kommer att hjälpa eller stjälpa vår älskade spion. Om hon kommer att kyssa honom eller skjuta honom. Eller båda delarna. Det bidrar onekligen till spänningen i scenerna.

4. Grace – Hayley Atwell

Seriens senaste ”good bad girl” är en mästertjuv som Ethan Hunt värvar för att rädda världen. Hon heter Grace. Kanske. Hon har fler alias än man kan räkna. I alla fall så hyllades Hayley Atwell unisont av kritiker och publik för sin insats i filmen – bland annat med orden att hon stjäl varenda scen hon är med i.

Jag föredrar att säga att hon förhöjer scenerna. För ingen får överglänsa Tom Cruise och alla vansinniga stunts. Hayley Atwell medverkar i ett par av dem … bland annat seriens roligaste och mest spektakulära biljakt, där Ethan och Grace turas om att köra en liten gul Fiat genom Rom och scenerna där Orientexpressen rasar ner i en ravin. Och Grace och Ethan – eller Hayley och Tom – har onekligen äkta personkemi.

5. Zhen Lei – Maggie Q & Jane Carter – Paula Patton

Zhen Lei och Jane Carter är två goda kompistjejer i Ethans IMF team. Båda två gjorde intryck och avtryck i Mission: Impossible III respektive Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Tyvärr kom ingen av dem tillbaka i nästa film. Luther och Benji förväntas komma tillbaka i film efter film om IMF men de kvinnliga anställda är utbytbara?

Kul trivia: Maggie Q rockade en röd klänning, Paula Patton en grön … alltså fick Rebecca Fergusson en minnesvärd gul och högt slitsad klänning i ”Mission: Impossible – Rogue Nation” … och vips, trafikljuset är komplett!
Värt att notera om Paula Patton är att hon fick en av seriens coolaste fightscener, en snyggt koreograferad catfight med Léa Seydoux i en skyskrapa i Mission: Impossible – Ghost Protocol.

6. Sabine Moreau – Léa Seydoux

Diamonds are Forever! Så gick ledmotivet till en Bondfilm en gång i tiden. Sabine Moreau är 100% femme fatale och mycket fatal. Hon tar endast diamanter i betalning av de olika skurkar och skummisar som anlitar henne. Hon är en av seriens bästa ”henchmen/henchwomen”. Hon dödar bland annat Jane Carters älskade i Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Léa Seydoux är en av få som varit med både i Mission: Impossible franchisen och i Bond franchisen.
Hon är också en del av en tradition av minnesvärda franska skådespelare – som Emmanuelle Béart och Jean Reno och Pom Klementieff – som utmanat Ethan Hunt.

Alla är inte så förtjusta i Léa Seydoux. ”Hon rör ju inte en ansiktsmuskel utan ser lika sur ut hela tiden …” Jo, men det är just det, i kombination med hennes fåordighet, som gör att hon blir extra bra i sin roll. Samma sak gäller Paris, spelad av Pom Klementieff, den senaste franska ”henchperson” som vi fått möta i serien. Dessutom passar Léa Seydoux oförskämt bra i spion-trenchcoat.

7. Nyah Nordoff-Hall – Thandie Newton

Thandiwe Newtons Nyah var med i den andra Mission: Impossible filmen M:i 2 Den som ofta rankas som sämst. Inte bara den sämsta Mission: Impossible filmen. Utan även den med sämst representation. Thandiwe är ensam tjej i hela konfekten som mest består av vita män, bland annat en Anthony Hopkins som IMF ledare som yttrar sexistiska repliker. Men inget av detta kan Thandiwe lastas för. Hon är 100% närvarande i rollen som Ethans kärleksintresse OCH skurkens kärleksintresse OCH dubbelagent. Femme fatale, dam i nöd, good bad girl, nyrekryterad IMF-agent … Det finns mycket man kan säga om karaktären Nyah. Och så har filmen en pampig gammaldags estetik och vita duvor som på ett corny Valentine’s Card … John Woos signum. Man kan helt enkelt inte hata den här filmen. Och Nyah var en rolig, komplex karaktär, ett slags föregångare till Hayley Atwells Grace, och mycket roligare än den helylletjej som Ethan blev ihopkopplad med i nästa film: Julia.

8. Julia Meade – Michelle Monaghan

Brad Bird tog över franchisen efter den utskällda tvåan och bort med frestande femme fatales för Ethan som skulle bli helylleamerikan med ett tryggt hem och en snäll fru … som är läkare. Michelle Monaghan gör vad hon kan i en ganska tråkig roll som mest går ut på att hon ska vara i fara och bli räddad av Ethan. Hon är dock en av få skådespelerskor som återkommit till franchisen, först i en ”uncredited cameo” som vinkar lite i slutet av Mission: Impossible – Ghost Protocol, sedan i en fullvärdig och intressant roll i Mission: Impossible – Fallout.

Här har man känslan av en intressant dynamik, Julia har blivit en karaktär i sin egen rätt, inte bara en ”dam i nöd” och hon hjälper gärna IMF teamet att rädda världen. Dessutom har hon hittat en ny man att älska efter Ethan som hon med varm hand räcker över till Ilsa Faust. ”Han är ditt problem nu” – typ. Julia är en karaktär som växer med tiden. Hon var inte så snäll och mesig och helylle som hon först verkade … Det var bara det att de som gjorde den första filmen med Julia hade missat mycket av hennes karaktär.

9. Claire Phelps – Emmanuelle Béart

Första femme fatale, första bad girl som omvänds till good bad girl, första tjejen som offrar sig för Ethan Hunt (motsvarigheten till Bondbrudarnas ”sacrificial lamb”) och den första fransyskan i serien.
Två saker sticker ut när man ser den första Mission: Impossible filmen av Brian De Palma. Det första är att filmen inte alls är så cool som man minns den, även om den säkert var banbrytande på sin tid. Christopher McQuarrie och Tom Cruise har verkligen steppat upp under de senaste filmerna och lagt allt på en helt ny nivå. Det andra är att på den här tiden var damerna nästan lika gamla som Ethan Hunt själv. I alla fall i närheten. Nu är de ungefär hälften så gamla.

10. Paris – Pom Klementieff

Pom Klementieff verkar ha riktigt roligt i rollen som ”henchwoman”. Paris är en cool fransyska som kör bil som en vettvilling (eller en fransyska) och sminkar sig som Harley Quinn. Gissningsvis har Paris en samling med DC comics under sängen. Pom Klementieff är en del av en lång tradition av skådespelare som intar rollen av mystisk fransk karaktär som inte säger så mycket (roller som tidigare i franchisen har innehafts av Léa Seydoux, Jean Reno …) men som är otroligt coola.

Dessutom; vem sympatiserar inte med Paris när hon mejar ner tvåhjulingar som är i vägen under en biljakt i Rom? Vem har inte drömt att göra det när tvåhjulingar återigen står lämnade på parkeringsrutan som man själv har abonnerat? Visst vore det roligt om Paris kom tillbaka i nästa film och mejade ner elsparkcyklar i höga norden? Man vill verkligen se mer av Paris. En av de coolaste birollsinnehavarna i serien.

Speciellt hedersomnämnande till små men viktiga roller som ledare i spionvärlden: Erica Sloane – Angela Bassett – som tyvärr inte kom tillbaka i Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (på grund av reserestriktioner under covid-19 pandemin) och Indira Varma som spelar en av ledarna i mötet i inledningen av Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One där alla diskuterar meningen med IMF … och hur det kommer sig att spionorganisationen med gummimasker har samma initialer som det IMF som sysslar med global ekonomi (och finns på riktigt).

Hattrick i favoriternas återkomst: Hayley Atwell, Vanessa Kirby och Pom Klementieff kommer alla att återvända i Mission: Impossbile – Dead Reckoning Part Two. Det skojiga nytillskottet Hannah Waddingham, känd från Game of Thrones och Ted Lasso och Eurovision Song Contest kommer att bli en ny favorit att hålla ögonen på!

print

Här kan du se Mission: Impossible (1996)

Våra samarbetspartners