APROPÅ MORS DAG – filmvärldens bästa (och värsta) mammor!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Star Wars dagen (May the 4th) ska firas med filmvisning. Givetvis kan Mother’s Day också firas med filmvisning – eller en högklassig TV-serie. Här listas ett axplock av filmvärldens minnesvärda mammor …

Wonder
Denna film kan lika gärna avnjutas på Star Wars Day. Auggie är ett stort Star Wars fan. Efter 27 operationer och “home schooling” av sin mamma ska han äntligen få börja på mellanstadiet och få kompisar … Tror han. Mellanstadiet blir en pärs för både Auggie och hans mamma (spelad av Julia Roberts) och resten av familjen. Alla som överlever mellanstadiet förtjänar en stående ovation. Alla mammor förtjänar en stående ovation. Filmen är baserad på den bästsäljande romanen med samma namn.

Dirty Dancing
Filmen som Julia Roberts tittar på i Wonder … som Halloweenfilm! ?! Mammarollen i Dirty Dancing är liten, men naggande god – och har en av filmens bästa repliker, när Baby släpper loss och dansar järnet med Patrick Swayzes badboy, ett förnöjt “She gets it from me!“. Ja, även mammor har tagit en svängom i sina dagar!

Aquaman
Jason Momoas Aquaman jobbar hårt på att bli värdig sin mammas magiska treudd. Ja, superhjältearvet kommer från mammans sida, pappan är fiskare. Nicole Kidman ser givetvis ut som en superhjälte, vad hon än har på sig.

Erin Brockovich
Based on a true story. Trebarnsmamman som utmanade storföretagen och fick dem att betala (både bokstavligen och bildligen) för sina miljöförstörande utsläpp. Oscarsvinnande roll för Julia Roberts.

Gudfadern-trilogin
Ettan firar femtio år i år. Minnesvärd är Diane Keaton, som kämpar för att barnen inte ska sugas in i “the family business”. Sonen är inte alls intresserad av att bli maffiaadvokat – han vill bli operasångare.

The Many Saints of Newark och The Sopranos (säsong 1 & 2)
Visst kan italienare vara trogna en enda stor kärlek hela sitt liv – sin mamma! Biofilmen är en prequel med Tony Soprano som barn och tonåring och Vera Farmiga i rollen som hans älskade mamma Livia. Fast givetvis är det Nancy Marchand i The Sopranos som blivit mest känd och älskad i rollen som Livia Soprano – en verklig Gudfader -eller Gudmoder – i familjen.

Mamma Mia
Meryl Streep har spelat mamma i så många filmer – vanligtvis följer en Oscarsnominering eller Oscarsvinst med på kuppen – Från genombrottet i Kramer vs. Kramer och Sophie’s Choice till den verkliga tidningsredaktören i The Post Men Mamma Mia är den enda Meryl-film som har mamma i titeln. För alla som aldrig tröttnar på ABBA – och Meryl.

A Quiet Place I & II
Skräckfilmserie där Emily Blunt spelar mamman som försöker skydda sin familj mot attackerande utomjordingar. Extra plus för att det är den döva dottern som får spela den största hjälterollen i serien – det är på tiden att folk med funktionsvariationer får hjälteroller och inte bara offerroller i skräckfilmer och thrillers.

Bohemian Rhapsody
Freddie Mercury kastar en slängkyss till sin mamma från Live Aid galan – en fin mammahyllning och en fin liten biroll av Meneka Das. Roller behöver inte vara stora för att vara minnesvärda.

Rocketman
Elton Johns självbiografiska musikal ger ingen positiv bild av hans mamma – men vilket vackert porträtt av mormor (spelad av Gemma Jones) som är den som både uppmuntrar till och pröjsar för pianolektioner. Utan mormor hade vi förmodligen varit utan en av vår tids största popikoner. Goodbye Yellow Brick Road …

Paddington
Det är Mrs Mary Brown (Sally Hawkins) som spanar in den föräldralöse lille flyktingen som lämnat sitt hemland efter en naturkatastrof och hon ser till att han adopteras av familjen Brown och blir Paddington Brown – efter tågstationen där han hittades. Baserad på en klassisk bokserie och författaren Bond, Michael Bond, gör en fin liten cameo.

Peter Rabbit
Klassiker i live action nytolkning. Rose Byrne spelar en konstnär som adopterar fyra föräldralösa kaninsyskon och deras kaninkusin. Kaninerna blir rejält avundsjuka när hon börjar dejta grannen Mr McGregor … Ett liknande tema hade Instant Family (baserad på en sann historia) också med Rose Byrne, och där spelar hon mot Mark Wahlberg istället för en kanin.

The Sound of Music
Med världens mest älskade bonusmamma. Maria (Julie Andrews) och sju barn måste fly när deras land invaderas av grannlandet … Sådant händer väl inte idag? Filmen är faktiskt skrämmande aktuell.

Mary Poppins
Alla talar om den älskade nannyn – men passa på att spana in mamman som kämpar för kvinnlig rösträtt och sjunger om att framtidens döttrar kommer att tacka suffragetterna … Det firades nyligen hundra år av kvinnlig rösträtt i Sverige. Föregångarna tackades rejält.

Downton Abbey
… TV-serie som fått två biofilmsuppföljare. Maggie Smith spelar raka motsatsen till en curlingmamma – men oj, vilken stöttande farmor hon är. Man ser direkt varifrån Mary har fått sin tåga (och sina mördande vackra kindben).

Big Little Lies
TV-serie baserad på den australiensiska bästsäljaren med samma namn. Mobbing bland barnen. Mord bland föräldrarna. Alla är misstänkta. På alla plan.

The Northman
Nicole Kidman och Alexander Skarsgård, som spelade ett stiligt gift par i Big Little Lies, spelar här mor och son, ständigt i luven på varandra, i en mycket våldsam vikingatidsversion av Hamlet. För alla som vill se en final battle på toppen av en vulkan och undrar varför Shakespeare inte kom på den idén … ? (Svar: The Globe Theatre var alltför lättantändlig?!).

Dune
För alla sci-fi nördar som vill ha “Star Wars innan Star Wars” och inte kan få nog av Rebecca Ferguson och massor, massor, massor av sand.

Belfast
Kenneth Branaghs Oscarsvinnande barndomsskildring – Judi Dench är underbar som farmor.

Sing 1 & 2
“Mommy Pig” uppfyller sin dröm och blir musikalstjärna – och tar djurvärldens Las Vegas med storm – medan alla minigrisarna hejar på! (Originalröst av Reese Witherspoon). Skojig och varmhjärtad jukeboxmusikal, där discogrisarna är klart bäst och äger hela vägen in i mål.

Värsta mammarollen i filmhistorien … Den omröstningen brukar en roll av Angela Lansbury vinna. Skådespelerskan, som är känd från populära barnfilmer, Murder She Wrote och Miss Marple äventyret Spegeln sprack från kant till kant, har en skurkroll i The Manchurian Candidate.

Kan någon utmana henne? Meryl Streeps Sophie i Sophie’s Choice gör en del val som är diskutabla. Men största utmanaren är så klart Emma Stone i Cruella – hon har verkligen tagit ut svängarna i en superskurkroll och verkar trivas med det – och de fabulösa klänningarna. Fashion to kill for …

Värsta mammascenen i historien kan vara den i Batman v Superman: Dawn of Justice – där de båda biffiga superhjältarna äntligen slutar gruffa, för de kommer på att båda deras mammor heter Martha! Supermans mamma Martha är för övrigt serievärldens mest kända adoptivmamma, och man måste vara tuff för att adoptera en utomjording och driva ett jordbruk. Det sistnämnda är förmodligen det svåraste idag …

Poppa popcornen och ha filmmys med skräck, gangsterfilm, sci-fi, kostymdrama, superhjältefilm, musikal, action, animerat eller samtida drama … Alla genrer har oförglömliga mammaroller. Så klart.

print

Våra samarbetspartners