CASANOVA, Ystads Teater den 30 juni 2023 – bara en rad revynummer staplade på varandra

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Melker Sörensen
Dirigent: Jonas Samuelsson
Libretto och manus: Rickard Söderberg och Tor Lind
Skådespelare: Marianne Mörck och Rickard Söderberg.
Samt i bokstavsordning följande övriga på scen: Carl Ackerfeldt, Lars Arvidsson, Karolina Andersson, Marcus Birgersson, Klara Ek, Elin Eriksson, Elinor Fryklund, Nils Gusten, Fredrik Hagerberg, Martin Hatlo, Elisabeth Jansson, Tor Lind, Magnus Lindegård, Anton Ljungqvist, Lisa Löfqvist, Viktoria Karlsson, Linnéa Nordenback, Susanne Resmark, Henning von Schulman, Susanna Stern
Kostym: Linda Ernemar
Ljus: Sara Andersson
Arrangemang: Nils-Petter Ankarblom och Johan Hugosson

Casanova spelas följande datum:
4 juli kl. 14 och 19
5 juli kl. 14 och 19
7 juli kl. 19
8 juli kl. 14 och 19
9 juli kl. 14

Casanova var världens förste internationelle playboy och han slutade sina dagar som bibliotekarie(!) och skrev sina memoarer. På Casanovas CV finns bland annat en rafflande prison break som än idag är en klassiker. Hans liv har blivit film och tv-serie många gånger. Till skillnad från Don Juan (som han ofta blandas ihop med) har Giacomo Girolamo Casanova funnits på riktigt. Hans memoarer är fullproppade med dramatik, action, sedeskildringar och amorösa äventyr.

En operett som heter Casanova borde alltså bli spännande och rafflande och passionerad och actionpackad. Det blir den inte. Det hela liknar snarare trött buskis på Vallarna där fräckisgubben på dass fått skriva hela manuset.

Sketcher utan någon riktig punchline

Men jämförelsen känns lite som en förolämpning mot Vallarna, för Falkenbergsrevyn klarar av att balansera fräckisgubben på dass med till exempel en sorgesam vacker hyllning till Sven Melander och en rasande rolig nyhetssändning där Leif GW plötsligt blivit ekonomireporter. Kvällen med Casanova … är som en enda lång rad av sketcher som inte har något med varandra att göra och som aldrig kommer till någon riktig punchline.
 
Missar att gräva guld

Det finns så mycket guld att gräva från. Och allt guld missar Kammaropera Syd i operetten Casanova på Ystads teater. Librettot är skrivet av Tor Lind och Rickard Söderberg (den sistnämnde spelar även titelrollen), och det förhåller sig så löst till källmaterialet att man lika gärna kunnat kalla pjäsen Rickards sommarbuskis i Ystad. Det hade varit mer rättvisande.

I Don Juan hade inte patoset glömts bort

En berättelse om Casanova behöver inte utspela sig i Venedig eller Wien på 1700-talet för att bli bra. För att återvända till Casanovas fiktiva släkting … Mozarts Don Juan  gjordes av Skånska Operan för några år sedan som en modern #MeToo historia som utspelade sig i mediavärlden – och det fungerade hur bra som helst, för man hade inte glömt bort originalets patos och passion. Dessutom är det svårt att förstöra Mozarts musik, även om man gör konstiga och lite nervöst trendiga uppdateringar.
 
Daterade uppdateringar

Kvällens Casanova i Ystad … utspelar sig i Skåne på medeltiden. Det är typ 1400-tal och alla ser ut som om de lajvar medeltidsvecka i Visby (det finns skämt om detta också). Och så finns den vanliga felaktigheten med att folk hade dåliga tänder på medeltiden – nej, socker hade inte upptäckts, de hade bättre tänder då än vad folk har idag (något som bland annat varit med i en Monty Python-dokumentär).

Ingen anledning ha kommentarer om samtiden

Det finns ingen anledning att flytta Casanova över 300 år tillbaka i tiden. Det blir inte mer aktuellt av detta. Det finns ingen anledning att ha handlingen i Skåne. Det finns ingen anledning att ha en massa putslustiga kommentarer som ska vara om ”samtiden” – fast referenser till coronapandemin, Donald Trump och swishjournalistiken känns tämligen daterade. Skämt som haft sin bäst-före-datum och varit med i någon revy senast anno 2020. Eller något gammalt Svenska nyheter program som förpassats till skräphögen.
 
Alla drömmer om gyllene biljett

Handlingen i operetten hänger inte ihop utan är bara som en rad revynummer staplade på varandra. En kommunpamp mutar folk till höger och vänster, och alla drömmer om den  gyllene biljetten – en lotterivinst i postkodslotteriet (eller häradslotteriet).

Biljetten ser ut som något Willy Wonka hade kunnat ge ut, tillsammans med en gratis chokladkaka. Musikalen In the Heights handlar bland annat om drömmar om  lotterivinster och vad alla tänker att de ska göra för vinsten … och där svänger det rejält, men inte heller dessa nummer blir bra i Casanova. Även om man har klämt in så många människor i ensemblen att det nästan ser ut som Fångarnas kör. Ingen av karaktärerna har någon personlighet eller någon egen röst som man minns.

Man kan lita på Casanova som en spegel av den moderna tiden

Man kunde ha gjort en pjäs om den riktige Casanova – en skojare och hustler som med glimten i ögat skor sig själv och struntar i andra. Det hade fungerat utan att lägga in putslustiga anakronismer och studentspex, för man kan lita på publiken att de själva kan se Casanovas liv och leverne som en ypperlig och aktuell spegel för vår tid. Men allt förloras i en lång rad fräckisar på dass. Det är dassigt värre.
 
Marianne Mörck i Bytt är bytt

Sångerna textas genomgående – vilket inte hade behövts eftersom man hör operasången utmärkt. Det som hade behövt textas är dialogerna som ofta försvinner i ett ohörbart mummel. Men med tanke på kvalitén på replikerna som hörs missar man förmodligen inte så mycket.

Marianne Mörck är alltid bra, men man förlorar mycket av hennes energi genom att ha hennes karaktär i rullstol.  Marianne Mörck påpekar bland annat att hon varit med i Bytt är bytt – och för att få veta hur det gick kan man fråga Claes Malmberg. Hon hade kunnat tillägga: fråga Karin Laserow som är i publiken, liksom Loa Falkman och andra operavänner.
 
Röster som är svensk världsklass

Och så till det musikaliska – sångrösterna är ju svensk världsklass. Rickard Söderberg och Kammaropera Syd har varje sommar sedan 2015 samlat stora delar av Sveriges sångarelit i Ystad för att sjunga operett. Musiken i år är bland annat av Offenbach , Rossini, Strauss den yngre och Verdi. Orkestern är i sitt esse. Fast de nya texterna är inte mycket att hänga i julgranen.

Ystads teater fyller förresten 131 år och är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade scener – i år kommer bland annat Tosca på besök av Skånska Operan. Ystad teater är en upplevelse. Som är mer tidlös än denna hopplöst daterade version av en icke-Casanova.

print

Våra samarbetspartners