TANKAR FÖR DAGEN: DRA NER PERSIENNERNA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Som vanligt, vaknade jag även i dag den 26 juni 2023, till min klockradio klockan 06.25.
Hörde jag rätt?
Hörde jag mitt namn?
Och inte nog med det, hörde jag min egen röst i radion?
Det var som att glo i röstspegeln.

På vardagar brukar jag vakna klockan 06.25 till ett P1-program som heter ”Tankar för dagen”, och som enligt programförklaringen ”ger en stunds eftertanke i nyhetsflödet”. Det är en hel del röster som jag känner igen som strömmar ut ur radiokällan och bjuder mig till en ny arbetsdag. Det är Emil Jensen, Stina Ekblad, Uje Brandelius, Bob Hansson, Ulf Danielsson, Navid Modiri, Stig Fredrikson, Patricia Tudor-Sandahl, Inga-Lina Lindqvist, Caroline af Ugglas, Alice Bah Kuhnke, Ann Heberlein, Ewa Fröling, Björn Natthiko Lindeblad, KG Hammar, Mark Levengood…
I dag var det alltså jag som pratade. Här är länken. I webbspelaren får du själv lyssna på mina tankar precis när du än vill, om du inte har något bättre för dig. (Repris kl 21.45)

Och här får du läsa vad jag tänkte för dagen. Jag kallar tankarna ”Dra ner persiennerna!”

Jag bor på en lugn gata i Jönköping. 200 meter från mitt hus finns en annan lugn gata. Så gott som alla hus på båda gator är närapå identiska. De är lika höga, de har samma fasadfärg etcetera. De som bor i dessa hus är däremot inte stöpta av ett och samma stoft.

Följande har inträffat:
Jag fann ett handskrivet meddelande i min brevlåda, det lät så här:
”Hej granne
Vi bor på x-gatan och vårat vardagsrum är riktad mot ert sovrum. Vissa kvällar tänder ni en stor lampa, vet inte om ni har ett växthus i sovrumet?! Men denna belysning är oerhört störande när vi sitter på kvällarna och försöker slappna av. Man ser i periferin konstant detta höga sken att man inte kan titta själv på tv.
Om ni tänder denna lampa i framtiden hade vi varit tacksamma att ni drar ner persiennerna.
Tack på förhand”

Jag ville gärna svara denna arge skribent men eftersom hen var anonym och i hens trappuppgång finnes det inte färre än 27 lägenheter, var detta ogörligt.

Två dagar senare fick jag ett nytt meddelande författat av samma frustrerad hand:
”Hej!
Nu har jag försökt ännu en gång att nå er för att pratas vid, men ingen vart hemma.
Förra lappen gav ingen effekt vilket bevisar att ni inte bryr er om era grannar. Ber därför ännu en gång att ni antingen riktar om er stora lampa i sovrummet eller drar ned persiennerna när ni har den tänd. Snälla det är jättejobbigt att ha den i periferin.
Mvh Granne på x-gatan”

Du som lyssnar på denna tanke för dagen bör veta följande: Huset på x-gatan är beläget i en sänka, så jag från mitt fönster kan se hela huset inklusive hela husets tak uppifrån. Om någon från det huset vill titta i mitt rum, det enda hen kan se är mitt tak. Skulle jag ha installerat en ledfyr och rikta den ut, mot fönstret, skulle dess sken sannolikt synas ända till x-gatan. Men min belysning består av 2 helt ordinarie lysrör, vilka jag använde de senaste 23 åren.

Självklart skulle jag vilja lösa denna människas problem. Så jag börjar med att ge henom några råd:
Ett:
Flytta till en obebodd skog – det sägs att ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.”

Två:
Möblera om ditt tv-rum.

Tre:
Använd en skärmmössa.

Fyra:
Ta dig i kragen och skaffa dig ett liv.

Fem:
Ställ dig frågan Vad är ditt egentliga problem? Alltså det problemet som triggar dig att irritera dig på mer eller mindre betydelselösa företeelser.

Sex:
Gå i terapi i stället för att diktera och tvinga på din omgivning dina egna tvångstankar och villkor.

Sju:
Tänk över varför du vid upprepade gånger angriper mig? Det kan absolut inte vara min hembelysning du stör dig på, så vad är det?

Åtta:
Tänk på att ett land inte långt ifrån Sverige, överfölls utan någon giltig anledning av ett betydligt större land, och sedan dess mördas och lemlästas där folk, barnen kidnappas, vatten görs otjänligt eller svåråtkomligt, el och värme är tillgängliga bara sporadiskt. Det förminskar naturligtvis inte ditt problem, men sätter det onekligen i ett vidare perspektiv. 

Nio:
Tänk att Människan inte behöver vara människans varg.

Och så råd nummer tio, föreslaget av mitt 5-åriga barnbarn:
Dra ner dina egna persienner.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners