SPELMAN PÅ TAKET – fredagsmys enligt Sheldon (The Big Bang Theory)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vill du fira fredagsmys som Sheldon och Leonard i komediserien The Big Bang Theory? Du har chansen, Sheldons favorit Spelman på taket, en flerfaldigt Oscarsbelönad klassiker som Sheldon äger flera kopior av, finns på SVT play. Tillsammans med en lång dokumentär om hur filmen gjordes.

I populärkulturen är Sheldon långt ifrån Spelman på takets ende entusiastiske fan. I Notting Hill är bokhandelsbiträdet överlycklig över en kändisspaning, han har minsann sett Toppy från Spelman på taket… eller om det kanske var Ringo? Hugh Grant påminner om att kändisen heter Topol, inte Toppy, och han är väl inte så lik Ringo i The Beatles … ? ”Nej, men det var på avstånd …”

Är Topol lik Ringo eller inte, se filmen och döm själva!

Inspelad som en komedi

Största hit från denna musikal är låten If I Were a Rich Man. Den sitter som en smäck och man börjar nynna med direkt. Musikalen är inspelad som en komedi – Topol är mycket rolig i huvudrollen, och han har några enastående one-liners. Men i grund och botten handlar det om något mycket tragiskt. Pogromer. Judarna fördrivs från Ryssland bit för bit, stad för stad, och oliktänkande hamnar i Sibirien. Har klimatet förbättrats de senaste hundra åren?

De från det utvalda folket som emigrerade till USA var i alla fall med och grundlade en lysande film-och-teater-och-musikalverksamhet.

Sångklubben rekommenderas också

Är du pigg på mer musikalisk film att streama gratis på SVT play så rekommenderas Sångklubben (Military Wives), baserad på en sann historia och en dokumentärserie (även den visad i SVT) där den berömde körledaren Gareth Malone bildar en kör med amatörer, eftersom musik kan ha en läkande kraft.

Filmerna finns att se på SVT play till och med den 9 juli.

print

Här kan du se Spelman på taket (1971)

Våra samarbetspartners