WHITSUN FESTIVAL, CHRISTANSSÆDE, MARIBO den 28 maj 2023 – varierat rödvitt artistuppbåd på Danmarks vackraste festival

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För andra året i följde öppnade WhitSun Festivalen i Maribo på Lolland, och det var bara att hålla med konferencieren Pernille Rosendahl om att det här är Danmarks och trevligaste och vackraste festival. Något de 2.500 musiksugna på plats säkert var benägna att hålla med om.

Först på scen var Rasmus Bjerg, och och då vankades det omgående ett pärlband av hits från den alltför tidigt bortgångne 70-talssångaren John Mogensen. I samband med detta kryddade Bjerg som alltid musiken med genomtänkta och finurliga kommenter där paralleller drogs mellan förr och nu. Det behöver väl knappast påpekas att detta satte tonen vad gäller god stämning för resten av dagen.

Bland de framförda sångerna märktes sådant som Så længe jeg lever, Der er noget galt i Danmark, Fut i fejemøget, To mennesker på en strand og På et værtshus. Alla klassiker i den Mogensenska sångkatalogen.

Från det folkliga till det personfixerade

Søs Fenger stod näst på tur, och där och då slungades vi genast tillbaka till 80-talet. På scen tedde det sig lika lugnt och vackert som i den framförda musiken. Syn- och hörselintryck levde i symbios samtidigt som ett uppenbart hopp gjordes mellan Mogensens beskrivning av det folkliga till Søs Fengers tydligt personfixerade texter. Stora hits som Den jeg elsker, Sammen och Øje med dig avverkades, vilket var gott och väl. Men lite tamt tedde sig det hela allt.

Ex-Big Fat Snake-sångaren sviker aldrig

Därefter var det dags för Anders Blichfeldt att dra upp tempot. Blichfeldt, som frontade poprockiga Big Fat Snake i hela tjugoåtta år från 1990 och framåt sviker aldrig när han står på scen, och denna dag serverades sådant som Big Fat Snakes hit Bonsoir Madame och Elvis Presleys stapelvara Suspicious Minds.

Snirklig hitkavalkad av covers

Nästa akt till rakning var Swan Lee, rockbandet som släppte The Garden, första albumet på nästan två decennier tidigare i år. Trion bjöd på en snirklig hitkavalkad av covers som sträckte sig från James Bond till Enya. Således gällde det att hålla tungan rätt i mun och bara hänga med när vokalissan Pernille Rosendahl förmedlade sitt musikaliska universum på bästa läckra sätt.

Har tagit Danmark med storm

Slutligen var Scarlet Pleasure den friska fläkt den yngre festsugna delen av publiken troligen hade i tankarna. I snart ett decennium har trion tagit Danmark med storm via ett imponerande flöde av hits. Typ Windy, Under the Palm Tree, HEAT och Deja Vu, bara för att nu nämna några.

Utsålda konserter runt om i Europa

What a Life hämtad från Thomas Vinterbergs Oscarsvinnare En runda till har dessutom tagit ut det R&B-doftande bandet på utlandsäventyr med utsålda konserter runt om i Europa. Samtidigt är det emellertid bara hemma i Danmark som de är en av de största och mest populära liveakterna just nu. Vilket förstås är gott nog.

Något som däremot inte var gott nog var det faktum att det rådde fotoförbud på Burham G:s konsert. Så kan det bli ibland. Men därför blev det heller inga omdömen om hans insats denna afton.

Setlist

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners