SAGA, Amager Bio, Köpenhamn den 24 oktober 2022 – tydligt att spelglädjen är intakt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det dags att uppleva Saga live igen. För 25:e gången, tro det eller ej. Och precis som förväntat var stämningen på topp från första stund, och sjungande klaviaturspelaren Michael Sadler gjorde sitt bästa för att greppa publikens uppmärksamhet från första stund.

Publiken i sin tur var inte sen med att ge tillbaka på bästa sätt, och det märktes omgående att det var hardcore-fansen som löst biljett. Det var uppenbart att de kände till lejonparten av de nummer som framfördes. Om inte annat vankades det allsång i alla de stora sångerna.

Alltid en stor fan

– Hur många såg Saga första gången vi var i Danmark, undrade Michael Sadler – det var 1981 – och det var många som räckte upp handen. Alltsedan dess har kanadensarna besökt Danmark massor av gånger.

För egen del ska villigt erkännas att jag alltid varit en stor fan av Saga, och var även på plats i Falkonersalen när bandet agerade förband till Styx i Köpenhamn då det begav sig.

Det bästa till sist

2022 års Europavända med Saga framstår för övrigt mest som en Greatest Hits-turné. Bland de nummer man bjöd på fanns sådant som On the Loose, Humble Stance, You’re Not Alone>, Don’t Be Late (Chapter 2) och extranumret Wind Him Up.

Sistnämnda ropade publiken för övrigt tidigt efter, men frontmannen bara log, och sade att det bästa skulle sparas till sist. Vilket i realiteten betydde som allra sista ordinarie nummer.

Tristess som bortblåst på scen

Fast oavsett vad som spelades så var det tydligt att sextetten där på scen både trivdes och var i besittning av en intakt spelglädje.

Under sitt mellansnack erkände Sadler dock att det inte alltid var så kul att bo på hotell och vara backstage, men när timmen var slagen för att gå in på scen inför en entusiastisk publik var all tristess som bortblåst.

Längsta konserten på hela turnén

Vid det här laget har Saga varit ett band i svindlande 45 år, och sångaren kunde redan nu lova att han och kumpanerna skulle komma tillbaka lagom till sitt 50-årsjubiléum för att spela in ett livealbum.

Kvällens konsert på Amager Bio var för övrigt den längsta på hela turnén, 1 timme och 55 minuter. Detta medförde bland annat att avslutande extranumret The Flyer kunde prejas in i setlistan, och bättre än så kunde denna spelning faktiskt inte ända.

”En enorm upplevelse”

Detta höll även min gode vän Jørgen Andersson 72, som också fanns på plats med mig om. Han är en uttalad fan, men hade aldrig upplevt Saga live tidigare, och efteråt var han lyrisk.

– Det var en enorm upplevelse för mig, som jag aldrig kommer att glömma. Jag är imponerad över bandets energi och power.

För egen del tröttnar jag aldrig på Saga live. Det bjuds alltid på massor av bra musik, och god stämning. Ser redan nu fram emot att se Saga igen 2023.

print

Våra samarbetspartners