COPENHAGEN LIVE, Köpenhamn (onsdagen den 2 juni 2010) med bland andra RAMMSTEIN, VOLBEAT, SKUNK ANANSIE, BULLET FOR MY VALENTINE och SLASH

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En någorlunda komplett festivalrecension………

Det poppar upp nya festivaler bakom varje buske snart och nu var det dags för endagsfestivalen COPENHAGEN LIVE. Fördelen med endagsfestivaler är att man inte behöver tänka på övernattning i iskalla tält eller ha någon som spelar hårdrock på full volym på en bergsprängare till fem på morgonen i tältet bredvid. Dessutom slipper man höra på när folk har ohämmad festivalsex………

För festivalrookies är ju detta ett bra sätt att öva upp sig inför 3-4 dagars festivaler och för att locka ytterligare folk (vilket de verkar ha lyckats med) kunde man köpa biljetter som var mycket subventionerade. Jag gav 145 svenska kronor för min biljett på Klubb Metro. Synd om dom som betalade fullt, men någonstans måste de få in kulorna. Även de som hade Brobizz fick samma rabatt. Vi får se vad som händer nästa år. Om det nu blir en ny festival?

Beläget på en knapp halvtimmes promenad från Kastrup kom jag dit i stekande värme. Väl inne på festivalområdet fick jag definitivt en Sweden Rock känsla. Det var strålande sol och en massa folk som låg utslagna på gräset och drack öl, hårdrock på scenen och havet ett stenkast på andra sidan staketet. Samt en massa osande matställen runt hela området. Men inga langos!!

Då jag inte hade möjlighet att vara där 12.00 när de öppnade missade jag både gratis shots och det första bandet LUNAR PATH som spelade på den lilla scenen. Några minuter efter min ankomst kom SLASH upp på scen och med ett riff som lät lite Paradise Cityaktigt var showen igång. Det var material både från GNR, Velvet Revolver och Slash soloplattor. På sång var det Myles Kennedy som emellanåt lät ganska lik Axel Rose. Det var bra tryck på scen och publiken verkade förtjust. Från GNR var det Sweet Child, Paradise City och Nightrain som vi fick höra. Lagom musik att sitta i gräset och dricka en dansk öl till. Det är ju rätt snäll rockmusik egentligen. Slash såg svettig ut i solen där han i sitt obligatoriska outfit med hatt o solglasögon plågade gitarren.

Raskt över till andra sidan området där BLACKSTAR HALO spelade. Ett finsk band med rötter i goth/metal. Influenser av Amorphis och Paradise Lost kunde jag höra trots att ljudet var ruskigt dåligt. Sångaren fick skrika sig fördärvad men hördes knappt och han headbangade så våldsamt att öronpropparna flög ut vilket såg rätt festligt ut! Gick in på Myspace och lyssnade närmare. Det var riktigt jäkla bra låtar. Väldigt medryckande refränger, vackra syntslingor och tunga gitarrer. Och om jag inte är helt felinformerad släppte dom ett album i våras. Singelsläppet ILLUMINATED är en klar hitlåt.

Då var det dags att byta sida igen och bege sig till stora scenen där det började packas med folk för att invänta BULLET FOR MY VALENTINE. Har lyssnat väldigt lite på detta band för att kunna återge vilka låtar de spelade men jag tyckte att det var lite stelt på scen och det hjälpte inte med alla hårdrocksposer de hade. Även om bandet är stort tror jag de gör sig bättre på en mindre scen där de kan få mer publikkontakt. Har läst och hört mycket om detta band men jag tyckte inte det var bättre än att jag kunde gå och handla öl o lägga mig i gräset och vila lite…….I min öron var det för mycket Metallicaplankningar. Får väl lyssna in mig och återkomma ifall de är så bra som det påstås.

Dags att röra på sig lite igen och efter att ha intagit en pölse stod jag framför lilla scenen och lyssnade på ett danskt band som heter SHOTGUN REVOLUTION. En klart angenäm upplevelse. Det svängde rejält om det här bandet som spelade hederlig gammal rock med influenser av Zeppelin, AC/DC, GNR. Detta kryddat med medryckande refränger och en cool attityd. Sen kan det inte hjälpas att det låter en hel del D-A-D om dem. Deras ballader är precis sådär lagom småmysiga. Tyvärr lät det fortfarande skit om ljudet så för att få en rättvis bild av bandet var det bara till att gå in på Mysplace när jag kom hem. Men liveattityden den går ju inte att uppleva på skiva. Fick ett litet snack med sångaren och han berättade att deras fullängdare kommer inom kort. Den är förövrigt producerad av Flemming Rasmussen som producerat ett flertal plattor med Metallica, Covenant och Blind Guardian. Han var självklart mäkta stolt över detta.

Då var det dags för SKUNK ANANSIE att äntra scenen och sångerskan såg lika mager och tanig ut som på storhetstiden för femton år sedean. Detta var ju en comeback för Skin & Co som egentligen lagt bandet på hyllan. Men nu är de igång och en platta med helt nytt material ska komma senare i höst. Hennes egensinniga blandning av pop, punk, funk och hårdrock svänger bra och det var rejält tryck i publiken som hon verkade uppskatta. Stora leenden allt som oftast. Det var kul att höra dom gamla hittarna JUST BECAUSE och WEAK som fortfarande håller bra. Hennes lite försiktiga sång som gradvis byggs upp och exploderar i ett crescendo för att åter lugna ner sig. Mycket dynamik i musiken med hennes karakteristiska röst i centrum. En klart godkänd konsert.

Då var det efter ytterligare vätskeintag/avlämning dags att krångla ner sig till lilla scenen igen. Nu hade det tjocknat betydligt med folk och ölköerna började ringa sig långa.

På scen stod BLACK CITY från Danmark. Namnet får mig osökt att tänka på en låt som Mustasch gjorde för några sen. Och dom har nog både lyssnat och tittat på Mustascherna mer än en gång. Det var även lite Foo Fighters över det med just med tanke på catchy refränger som fastnar och energiska låtar med coola gitarriff. Spelsugna och humöret på topp körde de låtar från deras nyss släppta debutplatta. Låten SUMMERTIME har spelats mycket i dansk radio och jag hoppas att de hittar över sundet till Sverige så vi kan få se dem igen. En helvetes bra låt och kul band att kolla på!

Fortfarande satt ljudkillen och sov så det lät inte bra så det var åter till att lyssna på Myspace för verkligen få höra hur det verkligen lät. De var definitivt värda en större scen och bättre ljud.

Publiken började tjockna (och fyllna till) när det var dags för Danmarks stoltheter VOLBEAT. Med Elvisintrot GLORY HALLELUJA körde de igång och deras lustiga blandning av Metallicariff och 60-tals rock blir ju både tungt och melodiskt. Tyvärr har jag aldrig orkat lyssna in mig på bandet så vilka låtar de spelade har jag ingen aning om. Det är ju ingen extrem hårdrock så var det behagligt att lyssna på. Naturligtvis var det väl extra roligt att spela på hemmaplan och vara nästan headliner. Hade jag lyssnat mer på deras skivor hade jag säkert fått ut mer av konserten men det var helt ok även för en icke inbiten fan.

Blev väldigt törstig av att lyssna på Volbeat och tänkte handla mig en öl och ställde mig i en av de gigantiska ölköerna för att efter en kvart inse att den flyttat sig typ två meter……..Det tog nästan en timme att få en öl!! Skandal! Folk var i upplösningstillstånd och tack vare detta hann jag inte lyssna på det sista bandet på den lilla scenen.

Bandet jag missade hette HEYWIRE och även de kom från Danmark. Vid närmare lyssning på Myspace fick jag en bild av vad det var för något. Melodisk hårdrock i 70-80 tals stil. Mycket stämsång och harmoniska gitarrsolon. Influenser av både Europe och Deep Purple och mycket riktigt, de ska för tredje gången vara förband till Deep Purple nu i sommar. Tyvärr konstaterade jag efter några låtars lyssning att det var ganska mjäkigt och tråkigt. Det finns tusen band som låter så här, så jag missade inget.

Och nu är vi framme vid kvällens höjdpunkt och det som förmodligen många hade kommit för; RAMMSTEIN. Den tyska domedagsmaskinen var åter igen i våra regioner och då kan man inte missa dem. När det stora svarta skynket framför scenen föll var det en tysk flagga som var så stor att man förmodligen kunde se den från månen. Med låten RAMMLEID drog de igång och ljudet var lika brutalt som alltid. Deras stenhårda gitarrljud var som vanligt ruskigt bra och sångaren Till Lindeman sjöng ända ner ifrån tårna. Det var en hel del låtar från den senaste plattan och jämfört med sist jag såg dom i Malmö i februari har de ändrat lite på setlistan. Det var en ny och fräsch version på DU REICHTS SO GUT medan ENGEL inte var med. PUSSY med sångaren ridandes på en kanon som sprutar skum över publiken uppskattas alltid. Men jag tror inte de vågar köra videon live……fast alla har väl sett den. Läste någonstans att dom har 25 ton scenutrustning och det betvivlar jag inte. Ibland var det nästan så att man glömde bort att lyssna på låtarna. Var det inte enorma eldkastare så var det fyrverkerier eller explosioner om vartannat. Dom har tagit scenshowen till en ny dimension och det är underhållning på högsta nivå. Som vanligt tror man hela scenen ska ta fyr när dom spelar BENZIN och de tänder en på nån snubbe som springer runt. Självklart förnedrar dom keybordisten. Det tillhör showen. I FRÜHLING IN PARIS blåser de ut gul rök över hela området. Hoppas dom varskott brandförsvaret innan……….på ICH TUR DI WEH är det synkat fyrverkeri på scen men helt plötsligt är det lika mycket fyrverkerier som dom skjuter upp över den stora scenen och exploderar över publiken.. I DU HAST blir det lite publikkontakt och vi uppmanas att sjunga med. Alla kan naturligtvis texten. Men annars är det inte mycket publikkontakt.

Ja, det var bomber och granater och hela showen är så förfinad och proffsigt genomförd att det inte finns mycket att klaga på. Möjligtvis att de kunde lirat två timmar till och kört lika många bra låtar till. Men man kan inte få allt. Man ska ju sluta när det är som bäst heter det.

Och om två veckor är det dags att se dom igen på Metaltown i Göteborg……….då får vi se om dom lagt in ytterligare något spektakulärt.

Om jag ska sammanfatta den här endagsfestivalen så var det en trevlig tillställning. Tycker dock att den lilla scenen borde varit större och att hyra in en bra ljudanläggning och en bättre ljudkille borde INTE vara svårt. Får hoppas att den kritiken når arrangörerna. Att det tog en hel timme att få en öl förbannat dåligt. Hade de sålt öl på plastflaska (som på Sweden Rock) hade det bara tagit en bråkdel av tiden. Fast det finns kanske inte i Danmark?? Och jag har aldrig heller sett något så mycket skräp på en festival. Man såg knappt gräset av alla plastmuggar, papperstallrikar och annat bråte som folk bara släppte där de stod. Men säljer de biljetter för 145 kronor kommer jag gärna dit igen så man ska kanske inte klaga för mycket.

Setlist

skriven 2010-06-03

print

Våra samarbetspartners